1

Най-редките и скъпи предмети, продадени на търг

Има предмети, чиято стойност може само да расте с времето. Някога през далечната 1950 г. 9-годишно момче си купува някакъв нов комикс за 35 цента. През 2010 г. Джон Долмаян заплати за същия комикс 317 200 долара, защото това е първият комикс за Супермен. Това далеч не е единственият предмет, преживял подобна превратност на съдбата.


На 13 май 2008 г. на аукцион на Christie's в Лондон картината Benefits Supervisor Sleepin на Люсиен Фрайд беше продадена за 33 600 000 долара. Тя стана най-скъпото произведение на изкуството, продадено приживе на художника. До сега рекордът й не е подобрен.

Този глобус, някога принадлежал на Адолф Хитлер, беше продаден през 2007 г. на търг на Грег Мартин в Сан Франциско за 100 000 долара. През Втората световна война той е откраднат от американски войник от дома на Хитлер.


Копие на „Моята борба" на Адолф Хитлер през август 2009 г. достигна цената от 34 900 долара.

Писмо, в което Алберт Айнщайн описва презрението си към религията, през 2008 г. на търг в Лондон достигна цена от 404 000 долара.

Неизползвана спасителна жилетка от Титаник достиган цена от 68 500 долара през 2008 г. Тя е открита близо до бреговете на Халифакс след потъване на кораба през 1912:

Рядка марка с портрета на Ейбрахам Линкълн достигна цена от 431 250.13 долара през миналата година. Тя е известна като „хладилната марка", защото била залепена на писмо от Бостън за хладилните камери в Индия през 1873 г. Марката изчезва през 1967 г., когато е открадната от първия си собственик. 39 години по късно я откриват в дома на някогашен гангстер.

Бутилка бира Lowenbrau и каничка за мляко от дирижабъла Hindenburg, изгорял през 1937 г. над Ню Сджърси, бяха купени от Андрю Елдридж. Бутилката, за която бяха платени 88 000 долара е най-скъпата в света. Според настоящия й собсвеник в нея още стои 80% от течността.

Оригиналната фотография на изплезения Алберт Айнщайн струва 74 324 долара. Тя беше купена през юни 2009 г. на търг в Ню Хармпшир. Когато се подписва на снимката, физикът казва, че жестът му бил адресиран към цялото човечество.

Петнадесет 20-доларови купюри бяха продадени в Далас през юни 2008 г. Цената им надвишава 120 пъти номиналната и е 37 000 долара. Те са част от откупа, платен на похитителя Д. Б. Купър през 1971 г. Изпадат, когато престъпникът бяга със самолет. Купър така и не е открит.

Ferrari California Spyder от 1961 год., принадлежал някога на Джеймс Кобуърн, беше продаден през май 2008 г. за 10 894 900 долара. Това е най-скъпият ретроавтомобил в света.

Риба тон за 104 700 долара. Тя беше продадена през януари миналата година на рибната борса в Токио и стана най-скъпия лот, търгуван на нея. Тази риба тежи 127 кг , а цената на килограм от нея достигна 270 долара. В крайна сметка половината отиде в суши бар в Хонконг, а другата половината остана в родната Япония.


На това дагеротипно изображение от 1848 г. виждате мястото, известно днес като Горната западна страна на Манхатън. Цената му е 62 500 долара и бе купено през март 2009 г. в Ню Йорк.

Този рядък син брилянт от 7.03 карата е най-скъпият скъпоценен камък в света с цена от 9 490 000 долара. Открит е през 2008 г. в историческата мина Кълинан в ЮАР.

Най-големият безцветен брилянт с тегло 101.27 карата, открит през последните години, беше продаден през май 2008 г. за 6 210 000 долара. Той беше инкрустиран в тиара и продаден от Christie's.

Богаташ от Абу Даби развърза портмонето си за този номер на автомобил с една единсвена цифра 1. Той плати за него 14 000 000 долара, оставяйки далеч зад себе си сумата от 6 800 000, платена за номер с цифрата 5.


http://www.profit.bg/news.php?cid=1&id=61301

Read more
0

Най-големите корпоративни грешки

Toyota наскоро изтегли 8 милиона автомобила, заради технически проблем. Това е без съмнение огромна грешка на една иначе блестяща компания. Колкото по-голяма е компанията, толкова по-катастрофални са последиците, когато тя допусне важна грешка.

Вижте 10 от може би най-големите грешки в света на големия бизнес:

Toyota изтегля милиони автомобили

В корпоративния свят провалите се степенуват на сериозен проблем, да станеш за смях, сътресение и тотална катастрофа. Когато Тайгър Уудс бе уличен в изневери, това беше „да станеш за срам" за него и „сериозен проблем" за марките, които той рекламираше.

Когато Toyota изтегли 8 милиона коли в цял свят, това беше катастрофа. Данни на американското правителство показват, че проблеми в ускоряването на автомобилите може да са причина за смъртта на 34 души. Toyota губи милиарди от тази грешка.

Колите могат да се поправят, но за репутацията на компанията това ще бъде трудно.

Exxon Valdez и разливът на петрол през 1989

На 24 март 1989 супертанкерът Exxon Valdez разля близо 11 милиона галона суров петрол край Аляска. Едва ли това е най-големият разлив на петрол в историята, но обстоятелствата около него (капитанът е бил пиян, съдебните дела се протакаха, местната рибарска индустрия бе унищожена), направиха случката една от най-големите природни катастрофи на всички времена.

Замърсени бяха 1 000 мили от бреговата линия и бяха убити десетки хиляди животни. Ветровете и бурните води пречиха на жалките опити за почистване на района.

Последствията: През 1994 съдът постанови Exxon да плати 5 млрд. долара глоба. През 2006 тази сума бе намалена наполовина, а през 2008 тя бе направо „стопена" на 500 милиона долара.

Въпреки това: Компанията днес процъфтява. През 2008 тя бе номер 1 по печалби в света (над 45 млрд. долара), въпреки че през 2009 печалбата падна с 57%, заради спад в цената на петрола. Явно скандалът не пречи на корпорацията да прави пари, но името й все още не е чисто.

JetBlue държи пътници 6 часа на пистата

През февруари 2007 снежна буря парализира движението и остави 9 самолета на JetBlue Airways на пистата 6 часа. Те бяха пълни с пътници, на които не бе позволено да напуснат самолетите.

Нискобюджетната авиокомпания се извини и обеща да върне парите на всички пътници, което им струва десетки милиони долари.

Медиите оплюха компанията. Заради подобни инциденти през 2009 правителството взе решение да глобява с 27 500 долара на пътник авиокомпаниите, ако не осигуряват храна и вода на пътниците при закъснение от 2 часа и възможност да напуснат самолета при закъснение от над 3 часа.

Сливането на Time Warner и AOL

Преди десетина години всички говореха за придобиването на Time Warner от страна на AOL за 165 млрд. долара - най-високата сума в историята.

"Компания, която е на възраст, на която не би могла да си купи бира, пише Уолстрийт Джърнъл „ще погълна конгломерат с дълга история".

След две години сделката загуби блясък. Дотком балонът се пукна, шефовете на двете компании се бяха хванали за гушата, а 200 млрд. долара акционерска стойност се беше изпарила. Предприеха се масови съкращения и накрая акционерите останаха с една компания, която струваше нищожна част от това, на което се оценяваше през 2000 г. Двете компании се разделиха през 2009 г.

Изтеглянето на Vioxx на Merck

Обезболяващото лекарство Vioxx е най-разпространеният медикамент, претърпял изтегляне от пазара.

Когато се появява през 1999, производителят Merck го рекламира като чудотворно лекарство, което премахва болката от артрита, без да създава стомашните проблеми, които причиняват други подобни лекарства.

Не след дълго се появиха опасения, че лекарството вреди на сърдечната система. През 2000 стана ясно, че лекарството не трябва да се препоръчва на пациенти с проблеми със сърцето, а през 2004 то бе изцяло изтеглено от пазара.

Проблемът е най-вече в това, че компанията е била предупредена от учените за рисковете около медикамента още преди да го пусне на пазара, макар това да не бе доказано в съда.

През 2007 Мerck заяви, че ще даде компенсации по 27 000 дела за тежка телесна повреда или смърт, причинени от използването на лекарството. За тези компенсации компанията задели 4.85 млрд. долара.

Ford и Edsel

През 1957 Ford шумно рекламират новия си модел Edsel. По телевизията излъчват специално шоу с участието на Бинг Кросби и Франк Синатра. Харчат се милиони. Компанията очаква опашки от желаещи да си купят колата.

Хората, обаче, не само че не я харесват, ами й се смеят. Наричат я грозна, без капка въображение, а предната решетка е сравнявана е тоалетна чиния.

Само 2 години по-късно Ford прекратява производството й, а загубите от начинанието се изчисляват на между 250 и 300 млн. долара, което в днешни дни отговаря на около 2 млрд. долара.

Union Carbide и изтичането на токсичен газ в Бопал

На 3 декември 1984 токсичен газ изтича от завод за пестици на Union Carbide в Бопал, Индия. 3 000 души умират от задушаване. Между 15 000 и 20 000 умират в следващите няколко години от болести, свързани с обгазяването. Около половин милион все още страдат от болести на имунната система, слепота, респираторни и гинекологични проблеми, свързани с инцидента.

Union Carbide твърди, че изтичането е било саботаж. Според защитниците на пострадалите то е резултат от лоша поддръжка и неспазване на препоръките за сигурност в завода.

CEO-то на компанията по това време - Уорън Андерсън е арестуван. Пускат го под гаранция и той избягва в САЩ. Въпреки молбите на Индия САЩ отказват да го екстрадират и той си живее добре, радва се на домове в Ню Йорк, Кънектикът и Флорида.

Union Carbide плаща 470 млн. долара обезщетения на жертвите, а все още текат дела.

Cartoon Network - рекламната кампания от 2007

През 2007 Cartoon Network започна рекламна кампания, която завършва с фиаско. Мержата инсталира светещи човечета на 38 възлови места в Бостън, които трябваше да бъдат просто една реклама. Много хора обаче решиха, че странните лампички указват, че на тези места са поставени бомби.

Властите затвориха магистрали и части от метрото, пуснаха сапьорски отряди. Настана паника, а трафикът бе объркан с часове, преди всички да разберат, че странните човечета са просто реклама.

Шефът на Cartoon network подаде оставка няколко дни след скандала, а компанията плати 2 млн. долара на Бостън, за да покрие щетите.

Изтеглянето на гуми на Bridgestone

През 2001 компанията изтегли от пазара 6.5 млн. гуми след подозрения, че те са причина за катастрофи, довели до смъртта на 271 души. По голямата част от гумите са били поставени на джипове на Ford и двете компании грозно се изпокараха за това, кой е по-виновен.

Bridgestone бе осъдена да плати обезщетения на стойност 149 млн. долара.

Новата Coca-Cola

През 1985 година Coca-Cola решава да промени известната си 99-годишна формула и представя New Coke. Милиони потребители се възпротивиха на новата напитка. След по-малко от три месеца, компанията срам-не-срам върна старата формула на напитката и я нарече Classic Coke. И до ден-днешен се подиграват на Coca-Cola за авантюрата с „новата кола". Дори и великите мениджъри понякога вземат грешни решения.

Read more
0

Най-скъпите списания в света

Абонирани ли сте за списание? Преди години, когато нямаше интернет, страниците на списанията бяха единственият начин (освен двата ТВ канала) да разберем малко повече за темите, които ни вълнуват, а и да видим една-две снимки на известни личности.

Днес нещата стоят много по-различно. Има десетки ТВ канали (голяма част, от които никога не гледаме), а всяка информация, която ни интересува, може да се намери след няколко клика на мишката.

Списанията трябва наистина да предлагат оригинално съдържание, което да конкурира всички други източници на информация и забавление.

Вижте четири издания, които не само го постигат, но и са най-скъпите в света:

Wilmott - 650 долара за общо шест броя

Това списание предлага информация за най-новите научни изследвания и техни рецензии и анализи. Единственият му недостатък е, че е добре да имате докторска степен по съответната наука, за да разберете смисъла им. Статиите са толкова дълги, че може да забравите, че това е списание и да си помислите, че четете учебник.

Абонаментът за физически лица е 325 долара на година, а за институции 650 долара. Абонатите се включват в годишната книга на Wilmott, което им дава право на отстъпки при покупки на определени книги на научна тематика.

FINE Exclusive - 500 евро за година

Компания FINE Magazines е базирана във Финландия и издава няколко списания за скъпи вина, които се разпространяват в 85 държави. За да се абонирате за Fine Exclusive, не е достатъчно само да платите 500 евро - трябва са имате покана!

Nomenus Quarterly - 6 500 долара за един брой

Това издание показва непубликувани преди фотографии, както и първи фотографии на картини и други предмети на изкуството. Доскоро струваше 2 500 долара, но издателят увеличи цената на седмото издание на 6 500 долара, а тиражът бе смъкнат от 50 на 10 бройки.

Kohl - 10 000 долара за един брой

Единственото „женско" списание в ОАЕ таргетира азиатки, които живеят в чужбина. Това е най-скъпото списание в света, а по корицата му има инкрустирани диаманти от известна арабска бижутерска къщa. Корицата (на която виждате актрисата от Боливуд Катарина Каиф ) е изработена ръчно, по нея има 91 грама злато и 622 диаманта. В нея е вплетено и златно листо, като изработката е отнела общо 86 часа.

Луксозната корица беше изложена на събитие в Дамас миналата година, а през октомври бе продадена на благотворителен търг.


http://www.profit.bg/news.php?cid=3&id=61137

Read more
0

Най-странните къщи в света

Преди време ви показахме най-странните къщи на пазара на имоти. Тези тук не се продават, но спокойно могат да влязат във всякаква класация за странност:

Въртящата се къща

Австралия

Намира се върху платформа, която може да се завърти на 360 градуса за време между 30 минути и два часа, зависи каква програма ще й зададете.

Строежът не е скъп, семейството управлява къщата с дистанционно и казва, че е забавно, когато се събудиш сутрин да не знаеш каква е гледката от прозорците ти.

Замък под земята

Канзас

През 1983 г. Ед Педин е закупил неизползвана яма за ракети. Отнело му около десет години да я ремонтира и да я превърне в дом. Сред най-големите предизвикателства било изпомпването на около 2.5 метра дъждовна вода, която се била събрала вътре.

Не са много собствениците на имоти, които могат да се похвалят, че домът им някога е бил хранилище за атомно оръжие. Това, което някога е било контролна зала днес е удобна всекидневна.

Автобуси Маратон


Тези автобуси са изключително луксозни. Цената им е около 2.2 милиона долара, макар че някои използвани модели могат да се купят за 200 000 долара. Ако искате автобус по поръчка, това ще отнеме 180 дни.

Всеки един има 5 телевизора и модерна кухня. По заявка вътре може да има барбекю, електрическа камина, втора баня, гараж за малка кола. Единственият им проблем е, че харчат много гориво.

Плъзгащата се къща

Сафолк, Англия

20-тонната външна обвивка на къщата може да се вдигне за 6 минути. Отдолу има още една обвивка, предимно от стъкло. Това е удобен начин за аклиматизация на къщата в различните сезони.

Гъбата

Синсинати

Построена е от професор архитект с помощта на негови студенти между 1992 и 2006 г.

Замък от балони

Теул, Франция

Дизайнерът Анти Ловаг дълго се бунтувал срещу конвенционалните структури и този замък е символ на неговото негодувание към тях. В дизайна няма никакви прави линии. Вътре Ловаг разположил елементи, традиционно слагани отвън, като палми и водопади. Наподобява къщата на анимационните герои „Барбароните". Министерството на културата я обяви за Паметник на културата, въпреки че тя няма и 50 години.

Къща-бутилка

Полуостров Морнингтън, Австралия

Тази къща на плажа получи награда за Къща на годината на Фестивала на световната архитектура през 2009 г. Представлява сложна геометрична фигура, като проектирането й никак не било лесно.

Наклонената къща в Уиндзор

Уиндзор, Англия

Построена е през 1592 г., но станала популярна след 1718, когато била ремонтирана с неподходящ вид зелен дъб и се килнала. Освен външния си вид, тя е известна и с това, че е имала таен подземен коридор до замъка Уиндзор. По-късно този коридор бил запушен. През годините къщата е била ползвана повече за търговски дейности, отколкото за живеене. Била е бижутерия, пивоварна, а днес е ресторант.

Къща в скалистите планини

Колорадо

Построена е от известна природозащитничка. Благодарение на соларните панели, необходимата електроенергия на жилищната част на сградата струва 5 долара на месец. Къщата има парник, където растат 30 бананови дръвчета, както и гуава, ананаси и други тропически плодове, които не се отглеждат край Скалистите планини.

Дом върху езеро

Удайпур, Индия

Построен е в далечната 1746 г. Днес е суперлуксозен хотел. Разположен е на 4-акров остров в езеро Пичола. Стените са от мрамор, който не се вписва много в околната среда, но това е още една от странностите на сградата.

Къща хамелеон

Нортпорт, Мичиган

Къщата е построена за осем седмици, благодарение на полуготови материали. Намира се на хълм и гледа към овощна градина.

Отвън е покрита с акрилен материал, който може да променя цвета си на различна светлина. Тъй като е разположена на хълм, входът води директно към третия етаж и трябва да слезете по стълби към 1-и и 2-ри.

Сферата

Британска Колумбия

Построена е от семейство архитекти. Те имат два модела, единият е с диаметър 2.7 метра , а другият 3.15 метра. Една сфера тежи около 550 кг и се „инсталира" от екип от трима души. Няма проблем да се пренася и електрифицира, има си канализация. При силен вятър леко се люлее.

Къща 222

Пемброкшир, Уелс

Къщата е заровена в земята, на територията на Национален парк.

Разположението й вътре в земята е добра изолация, като я защитава от студа и вятъра, намалявайки разхода за отопление.

Наутилус

Мексико Сити

Архитектът Хавиер Сенсониан практикува биоархитектура, тоест проектира къщи, във формата на живи същества. Наутилус наподобява мида, а вътре в нея растат дървета и други растения.

Монтесило

Удланд, Юта

Къщата представлява две ремонтирани силажни ями и е носител на архитектурна награда за ваканционно жилище.

Стоманената къща

Текас


Повечето къщи се строят, като се издигат основите и след това останалото. Тази е започнат като скулптура, а постепенно станало ясно, че ще може да приютява и хора. Тежи около 110 тона.

Мистериозната къща

Сан Хосе, Калифорния

Строежът започнал през 1884 и продължил до 1992 г. Имотът някога се простирал на 40 акра, но днес заема само 4. Има 40 стаи, три асансьора, 47 камини, 17 комина, 467 врати. По начало е имала седем етажа, но през 1906 г, земетресение свлича три от тях. Днес тя е туристическа забележителност.

Къщата листо

Бразилия

Покривът й е във формата на голямо цвете с шест листчета, всяко от които покрива определен сектор от зданието. През цялата къща преминава басейн, който излиза от къщата под формата на езеро в задния двор.

Друго интересно в къщата е, че в нея няма нито един коридор.

Read more
0

Най-скъпите марки в света

Марките, всъщност, имат истинска парична стойност. Може и да не искаме да го признаем, но голяма част от решенията, които взимат потребителите, са базирани просто върху изграденото име и ефекта на една марка.

Съгласно последните изчисления на консултантската компания Brand Finance най-големите марки в света генерират десетки милиарди долари продажби само от имената си. Това са имена като Walmart, Microsoft и IBM.

От Brand Finance използват малко странен метод при изготвянето годишната си класация на петстотинте най-скъпи марки в света за 2010 г. Компанията се опитва да определи "нетната стойност в момента на очакваните парични потоци в бъдеще" на една марка. С други думи, те се опитват да оценят "какво съдържа името на една корпоративна марка?"

Проучването на компанията показва, че стойността на 500-те най-скъпи марки в света е нараснала с 26% до 2.873 трлн. долара в сравнение с година по-рано. Някои сектори обаче се справят по-добре от други. Компанията отчита, че стойността на банковите марки е постигнала значителен напредък, нараствайки със 127 млрд. долара, което е най-голямото увеличение измежду всички сектори. В същото време при сектора на продажбите на дребно има спад, като стойността на марките там е намаляла с 42 млрд. долара за последната година.

Ето и кои са 10-те най-скъпи марки в света, според Brand Finance:

10. Toyota

Toyota, която по времето на проучването е имала пазарна капитализация в размер на близо 140 млрд. долара (оттогава пазарната стойност на компанията е намаляла до около 116 млрд. долара), се нарежда на 10-то място и е единствената японска компания, която попада в челната десетка. Стойността на марката на автопроизводителя е 27.319 млрд. долара, според Brand Finance.

9. HP

Марката на компанията е оценена на 27.383 млрд. долара, а пазарната й капитализация надхвърля 116 млрд. долара, което отрежда на Hewlett-Packard девето място в класацията.

8. HSBC

Според Brand Finance стойността на марката на HSBC, която се нарежда на осмо място е 28.472 млрд. долара.

7.Vodafone

От Brand Finance твърдят, че стойността на марката Vodafone, която заема седмото място е 28.995 млрд. долара.

6.General Electric

Със стойност на марката оценена на 31.909 млрд. долара и пазарна капитализация от над 170.5 млрд. долара, GE се намира на шесто място в класацията.

5.Microsoft

Microsoft, която има пазарна капитализация в размер на 261 млрд. долара, се нарежда на пето място. Стойността на марката, според Brand Finance, е 33.604 млрд. долара.

4.IBM

Според Brand Finance, стойността на марката IBM, която заема четвъртото място, е 33.706 млрд. долара. Пазарната капитализация на компанията в момента е малко под 166 млрд. долара.

3.Coca-Cola

При стойност на марката в размер на 34.844 млрд. долара и пазарна капитализация от над 132.5 млрд. долара, Coca-Cola заема третото място.

2.Google

Google, която има пазарна капитализация в размер на близо 185 млрд. долара, е втората най-скъпа марка в света. Стойността на марката Google e 36.191 млрд. долара, според Brand Finance.

1.Walmart

Най-голямата верига магазини за търговия на дребно в света има и най-скъпата марка, според Brand Finance. Марката Walmart се оценява на 41.365 млрд. долара при пазарна капитализация в размер на над 210 млрд. долара.


http://www.profit.bg/news.php?cid=1&id=61055

Read more
0

Най-гледаното предаване в телевизионната история на САЩ

Победата на Ню Орлеанс Сейнтс над Индианаполис Колтс във финала на Националната футболна лига (НФЛ) на САЩ, известен като Супербоул, е бил проследен по телевизията от 106 милиона души превръщайки се в най-гледаното предаване в щатската телевизионна история, според Nielsen Co.

Предишният рекордьор е бил финалния епизод на сериала "M-A-S-H" през 1983 г.

Завладяващите заглавия в пресата и репортажите за град Ню Орлеанс и възстановяването му от урагана Катрина, както и опитът на куотърбека на Индианаполис Колтс Пейтън Менинг да спечели втори Супербоул, са в основата на високия рейтинг. Трябва да се отбележи, че тази година НФЛ поддържа висок рейтинг през целия сезон.

Според Nielsen в неделя 106.5 милиона души са били пред екраните, за да гледат Супербоул, в сравнение със 105.97 милиона зрители на финалния епизод на "M-A-S-H" през 1983 г.

Предният рекорд за Супербоул пък се държеше от миналогодишния сблъсък между Аризона Кардиналс и Питсбърг Стийлърс. Този мач е гледан от 98.7 милиона души, според Nielsen.

В момента повече американски домакинства имат телевизори (114.9 млн.) в сравнение с 1983 г. (83.3 млн.). Общо 77% от домакинствата с телевизори са гледали "M-A-S-H" през 1983 г., докато този дял за тазгодишния Супербоул възлиза на 68%.

Разрастването на HD телевизията и популярността й сред любителите на спорта също спомага за новия рекорд.

Оспорваният мач до последните минути също допринася за високия рейтинг. Това изглежда нямаше да се случи, след като Индианаполис Колтс поведоха с 10-0 в началото на мача. При подобни резултати хората често спират да гледат, но Сейнтс успяха да се върнат в мача.

В същото време Dorito's изглежда е привлякла най-голям интерес сред рекламите излъчени по време на Супербоул.

Да припомним, че CBS, която тази годишна предаваше мача, таксуваше рекламодателите с между 2.5 и 3 млн. долара за 30-секунден рекламен клип.


http://www.profit.bg/news.php?cid=9&id=60576

Read more
0

Най-големите филантропи в САЩ за 2009 г.

Не е тайна, че богатите напоследък дават по-малко пари за благотворителност, пише Wall Street Journal. Списъкът на Chronicle of Philanthropy с 50-те най-големи филантропи показва, че общите дарения на групата са паднали почти със 75% до 4.1 млрд. долара през 2009 г. в сравнение с 15.5 млрд. долара година по-рано.

Средната стойност на даренията пък е намаляла до 41.4 млн. долара, в сравнение с 69.3 млн. долара през 2008 г.

Списъкът включва много редовни участници - Бил и Мелинда Гейтс, Майкъл Блумбърг, Илай Броуд, Джордж Сорос и Пиер. В него попадат и по-малко известни имена като Стенли и Фиона Дръкънмилър, Луис Нипърт и Дж. Роналд и Франсис Тервилигер.

В добавка към по-малкото дарения се очертава и една друга по-голяма тенденция, а именно, че вместо да пишат чекове на големи организации с идеална цел, богаташите основават собствени фондации.

"Богатите американци все повече гледат на филантропията като на начин за катализирането на големи промени в обществото, вместо да напишат чек за построяването на нова сграда или в подкрепа на съществуващи проекти," казва Стейси Палмър, редактор на Chronicle of Philanthropy .

"Все повече големи дарители сега влагат парите, влиянието и прозорливостта си в развитието на нови идеи и в оформянето на бъдещи лидери."

Ето и кои са най-големите щатски филантропи на 2009 г.

1. Стенли и Фиона Дръкънмилър (на снимката) , 705 млн. долара на собствената си фондация Druckenmiller

2. Джон Темпълтън (завещание), 573 млн. долара на фондация Templeton

3. Бил и Мелинда Гейтс, 350 млн. долара на фондация Gates

4. Майкъл Блумбърг, 254 млн. долара на 1 358 групи

5. Луис Нипърт, 185 млн. долара на фондация Greenacres

6. Джордж Сорос, 150 млн. долара: 100 млн. долара за основаването на организацията с идеална цел Fund for Policy Reform; 50 млн. долара на Централният европейски университет

7. Илай и Едит Л. Броуд, 105.2 млн. долара на фондация Broad

8. Дж. Рналд и Франсис Тервилигер, 102 млн. долара: 100 млн. долара на Habitat for Humanity Intl.; 2 млн. долара на други групи

9. Уилям Клементс Младши., 100 млн. долара на Southwestern Medical Foundation

10. Пиер и Пам Омидяр, 92 млн. долара: 50 млн. долара на Hawaii Community Foundation; 41 млн. долара на HopeLab and Humanity United; 1 млн. долара на Хавайския университет


http://www.profit.bg/news.php?cid=1&id=60604

Read more
0

Колко малка е Българска фондова борса?


Пазарната капитализация на 20-те най-големи компании, листнати на борсата у нас възлиза на 7.12 млрд. лв., или малко под 5 млрд. долара, сочи справка на Profit.bg.

За сравнение - Alcoa, компанията с най-малка пазарна оценка сред Dow Jones industrial average (30-те сини чипа в САЩ) има капитализация, равна на 12.84 млрд. долара.

Най-голямата - Exxon Mobil е с пазарна оцена от 306 млрд. долара, или около 61 пъти по-голяма от родните 20 най-големи публични дружества.

Иначе за четвърти месец БФБ-София остава без компания с оценка над 1 млрд. лв. Лидер по този показател е БТК, следвана от СИБАНК и Арко Тауърс АДСИЦ.

Общо 25 от компаниите, листвани на Българска фондова борса имат пазарна капитализация над 100 млн. лв., сочат данни на институцията към 31 януари 2010 г.

КомпанияКапитализация
1БТК841 749 508
2СИБАНК769 296 659
3Арко Тауърс682 500 682
4ДЗИ 598 300 000
5Софарма540 804 000
6Петрол 534 230 602
7Химимпорт421 616 692
8КТБ367 500 000
9ЖПХД280 142 222
10ПИБ271 700 000
11Монбат249 522 000
12Химимпорт -п249 392 855
13БАКБ218 407 742
14Дружба Стъкларски заводи187 254 219
15Албена 184 599 043
16Ин Пропърти168 315 000
17Доминант Финанс151 800 000
18Каолин142 475 000
19Трейс Груп Холд138 600 000
20Булгартабак Холдинг128 926 385
Read more
0

Най-великите измамници в историята

От човекът, който успя да продаде Айфеловата кула, до фалшивия Рокфелер на Холивуд - те се представят за лекари, самолетни пилоти, богати наследници и всички им вярват. Вижте най-големите измамници в историята, на които са посветени филми, книги и множество разкази:

Виктор Лустиг - мъжът, който продаде Айфеловата кула

Виктор Лустиг е един от най-изпечените лъжци в историята. Известен е като човекът, който продаде Айфеловата кула. Роден е през 1890 г. в Бохемия, Чехословакия. Говори няколко езика. Още като младеж той започва с измами по пасажерските кораби, като кръстосва между Париж и Ню Йорк. Първата му схема е за печатане на пари. Той показвал на „клиентите" си малка кутия, за която твърдял, че може да напечата банкнота от 100 долара за шест часа. Клиентите купували машината за огромни суми, от порядъка на 30 000 долара. В следващите 12 часа машината щяла да „произведе" две банкноти от по 100 долара. След това обаче, започва да пуска само хартия. Причината - Лустиг я зарежда с 2 банкноти и има 12 часа да офейка. Докато клиентите разберат каква е работата, той вече е далеч.

Върхът в кариерата му на измамник била аферата от 1925 г. Лустиг прочел статия във вестника за това колко скъпа е поддръжката на Айфеловата кула и веднага измислил хитър план. Изпратил покани до шест търговци на метал от името на представител на правителството. Казал им, че кулата е прекалено скъпа за поддръжка и правителството е решило да я продаде. През 1925 г. това не е звучало толкова абсурдно, колкото днес, защото не е било ясно дали Айфеловата кула ще бъде в Париж за постоянно. Лустиг завел шестимата кандидати да „инспектират" кулата с лимузина. По време на срещата той искал да установи кой от тях е най-доверчив. След огледа, търговците трябвало да напишат напишат офертите си и да ги дадат на Лустиг. Той обаче вече бил решил, коя ще е жертвата. В крайна сметка Лустиг заминал за Виена с куфар, пълен с пари, а измаменият търговец не подал официално оплакване в полицията от срам.

След няколко месеца, Лустиг се върнал в Париж и отново поканил за среща 6 търговци на метал. Този път бил разкрит преди да финализира сделката си, но успял да избяга от полицията.

По-късно Лустиг убедил Ал Капоне да инвестира 40 000 долара в сделка с акции на фондовия пазар. Чехът държал парите 2 месеца в банков трезор, после ги върнал на гангстера и казал, че сделката е пропаднала. Ал Капоне се възхитил на честността на Лустиг и му дал 5 000 долара за награда. Това, всъщност била и целта на Лустиг.

През 1935 измамникът е арестуван в САЩ. Изпратен е в затвора Алкатраз, където умира от пневмония през 1947 г.

Франк Абаняле - „Хвани ме, ако можеш"

Филмът „Хвани ме, ако можеш" с Леонардо Дикаприо е вдъхновен от измамника Франк Абаняли, който успял да открадне общо 2.5 млн. долара в 26 държави по света.

Роден е през 1948 г. и първите му измами били фалшифициране на чекове. В продължение на 2 години Абаняли успешно се представял за пилот на PanAm, благодарение на което пътувал безплатно по света, като се появявал в последния момент на летището и се качвал на редовни полети.

След пилотската си кариера, той се представял за лекар в продължение на 11 години. След това фалшифицирал диплома от Харвард и станал адвокат, като дори си намерил работа в Луизиана.

Всичко приключва през 1969, когато стюардеса на Air France го разпознава по снимка, разпространена от полицията. Френските власти го арестуват а 12 държави искат екстрадицията му. Излежава 6 месеца във френски затвор, след което е екстрадиран в Швеция. Прекарва шест месеца в Швеция, но след като се оказва, че международният му паспорт е фалшив е върнат в САЩ, където е осъден на 12 години затвор за измами.

В момента Абаняли работи за ФБР.

Кристофър Роканкур - Френският Рокфелер

Кристофър Роканкур се представял за потомец на Рокфелер. Първият му удар бил в Париж. Той подправил нотариален акт на скъп имот, който естествено, не притежавал и го продал за 1.4 млн. долара.

След това заминал за САЩ, където се представял за филмов продуцент, бивш боксьор и бизнесмен.

Сприятелил се с много знаменитости, От време на време пускал някой лаф от сорта на „майка ми София Лорен", „чичо ми Оскар де ла Рента" и т.н. А хората му вярвали.

Живял известно време в дома на Мики Рурк, убедил Жан Клод Ван Дам да продуцира следващия му филм, оженил се за модел на Playboy.

Известен е с това, че винаги се появява под ръка с красива дама (на снимката е с Наоми Кембъл). Освен, че бил женен за модела Пиа Рейс (с която имат син Зевс), успял да живее и шест месеца с друга манекенка, която не е подозирала, че той е семеен. През 2002 е арестуван и обвинен за множество измами. Глобен е с 9 млн. долара и е осъден на пет месеца затвор.

Самият той се хвали, че измамите му възлизат на общо 40 млн. долара, но тази информация не може да бъде потвърдена.

Грегър Макгрегър - убеждава инвеститори да влагат пари в измислена държава.

Макгрегър е шотландски войник, участвал в колонизацията на Южна Америка. През 1829 г. той се връща в Шотландия и се представя като човек с връзки в южноамериканската островна държава Пояис (измислена от него).

Той не само убедил страшно много влиятелни хора да вложат парите си в държавата, ами и създал цял географски гид за Пояис, в който описвал забележителностите й огромните залежи от природни богатства. 250 от първите му инвеститори отплавали с кораб за островната държава. Необезпокоен от това, че ги изпраща на почти сигурна смърт, Макгрегър започнал да сформира втора група от богати инвеститори, този път от Франция. Междувременно, изготвил конституция на държавата и се самопровъзгласил за неин върховен глава. Дори и след излежаване на присъдата си за тези измами, Макгрегър прекарал остатъка от живота си като продавал несъществуваща земя и имоти на европейски благородници.

Каси Чадуик - „незаконната дъщеря" на Андрю Карнеги

Каси Чадуик, чието истинско име е Елизабет Бигли, мамела банки в Клийвланд, като се представяла за незаконна дъщеря на Андрю Карнеги. На 22-годишна възраст тя била арестувана за фалшификация на документи, но била освободена като душевноболна.

Първият й съпруг я изхвърля 11 дни след сватбата им, защото разбира за миналото й. След това тя се жени за лекар, на име Чадуик.

През 1897 започва най-голямата си измама. Тя фалшифицира документ, в който Карнеги й обещава 2 млн. долара и я нарича своя незаконна дъщеря. Информацията за този документ достига до финансовите среди в Охайо и банките започват да й предлагат услугите си. В следващите 8 години тя вземала заеми, като дъщеря на Карнеги, които достигнали на стойност между 10 и 20 млн. долара.

В крайна сметка всичко това стигнало до ушите на Карнеги, който заявил, че не я познава. Тогава Каси Чадуик е арестувана, а делото се превърнало в истински цирк. Чадуик е починала в затвора.

Фердинанд Дамара - представя се за хирург и дори извършва операции

Демара е известен като „Майсторът на фалшивата самоличност". Преструвал се е на монах, хирург, надзирател в затвор и др. Роден е през 1921. През 1941 влиза в американската армия. Първата самоличност, която открадва е на друг войник - Антъни Игнолия. Дамара инсценира самоубийството му и започва да се представя като Робърт Линтон Френч - психолог. Заловен е и е осъден на 18 месеца затвор.

След като излиза от затвора, той започва една поредица, в която се представя с фалшиви имена на образовани хора - бил е инженер, заместник шериф, експерт по грижи за деца, два пъти се е представял за монах от различни ордени, редактор, медицински изследовател. Целта му не е била да се облагодетелства финансово, правел го е по-скоро за престиж.

Най-известното му превъплъщение е като хирург на борда на военен кораб по време на Войната в Корея. Представяйки се за доктор Джоузеф Кир, Демара извършил няколко успешни операции и успял да овладее няколко тежки инфекции, използвайки ударно количество пеницилин. Измамата била разкрита когато майката на истинския д-р Кир чула за военната кариера на сина си и се обадила в полицията.

Филмът „The Great Impostor" с Тони Къртис e вдъхновен от Демара.

Дейвид Хамптън - Шест степени на разделение

Филмът „Шест степени на разделение" разказва историята на Дейвид Хемптън. В неговата персона се превъплъщава Уил Смит.

Хемптън се представя за син на Сидни Поатие. Първоначално единствената му облага са безплатни вечери в ресторанти. Постепенно обаче, той влиза в хайлайфа и успява да убеди богати и известни хора да му дават пари, като дори те го канят да живее известно време с тях в именията им. Сред измамените са Мелани Грифит, Келвин Клайн и др. В някои случаи той се представял за приятел на техните деца, твърдял, че е изпуснал самолета си, а багажът му вече бил натоварен и така нататък.

Арестуван е през 1983. Умира от СПИН през 2003.

Мери Бейкър - принцесата от измисления остров

През 1817 година един английски обущар намерил момиче, облечено в странни екзотични дрехи и говорещо непознат език да се лута из улиците. Хората водели различни чужденци при нея, за да разберат от къде е. Най-накрая един португалец разбрал какво говори момичето - тя била принцеса Карабу от остров Джавасу в Индийския океан. Била отвлечена от пирати, но скочила от кораба до бреговете на Англия и плувала до брега. През следващите десет седмици тя била любимка на местните богаташи. Принцесата стреляла с лък, владеела фехтовката, плувала гола и се молела на непознат Бог. Ушили й дрехи, а неин портрет се появил в местния вестник.

В крайна сметка, истината се появила на бял свят. Принцесата се казвала Мери Бейкър и била дъщеря на обущар от Денвър. Работила като прислужница на различни места. Решила да си подобри живота и измислила тази история. Езикът й се състоял от измислени думи, плюс малко цигански.

След като била разобличена в Англия, Мери „приложила" същата схема във Франция, Испания и САЩ.

По нейната история през 1994 г. излиза филмът „Принцеса Карабу".

Чарлз Понзи - бащата на пирамидите

Чарлз Понзи измисля Понзи схемата, която в България наричаме пирамида. Той взема пари от инвеститори, като изплаща печалби на първите с парите на следващите. Арестуван е през 1920 г. - по това време е правил по 250 000 долара на ден. Лежи в различни затвори, първо в Италия, после в Бразилия. Последните години от живота си прекарва в бедност. Умира през 1948 г. в болница за бедни в Рио Де Жанейро. Повече за Пнзи и други известни създатели на пирамиди, можете да прочетете линковете под статията.


http://www.profit.bg/news.php?cid=1&id=60563

Read more
0

Джайпур- Розовият град

Град Джайпур, столицата на щата Раджастан, Индия е основан е през 1728 г. от махараджа Савай Джай Сингх II. Известен е като "Розовият град" заради розовата мазилка на сградите, имитираща розов пясъчник. Джайпур е и един от най-добре планираните градове в Индия-разделен е на шест квартала, отделени от главните улици с широчина от 34 метра. Всъщност, смята се, че той е първият град в Индия с градоустройствен план. Проектиран е съгласно философията на Васту Шастра (ведическите принципи на архитектура и строителство за постигане на комфорт и просперитет на гражданите). Всички улици и Базарът следват посока от изток на запад и от север на юг. Източната порта на града се наричаSuraj (Слънце) Pol , докато западната носи името Chand (Луна) Pol . Макар че днес градът се е разраснал извън крепостните стени, първоначално той е бил проектиран само в рамките на пространството, което ограждат те. Входните порти се затварят след залез слънце, а се отварят с изгрева. Почти всички градове в Северна Индия от този период представляват главоблъсканица от тесни криволичещи алеи с хаотично разпилени крепостни зидове, храмове и дворци и временни бараки, които нямат нищо общо с принципите на ведическата архитектура, изискващи прецизно геометрично планиране. За Савай Джай Сингх II и за Бенгали Гуру Видиадхар (хиндуистки архитект и жрец), построяването на Джайпур било златен шанс да издигнат един нов град, основан изцяло на принципите на Васта Шастра. Изграждането на розовия град било своего рода ритуална работа. Той е оформен във вид на osemгнездна мандала, известна като "Питхапада ". Числото девет символизира деветте планети на древния астрологичен зодиак. Също така, и магазинчетата са разположени в групи от по девет с по една напречна улица за планета.

Джайпур

Една от най-големите забележителности на розовия град е Hawa Mahal, което ще рече Дворецът на ветровете. Построен е през 1799 г. от махараджа Савай Пратап Сингх и е проектиран от Лал Чанд Уста във формата на короната ма Кришна. Той включва Градския дворец и Зенана или покоите на дамите(харема). Първоначалната идея на архитектите е била, той да позволява на дамите от двореца да могат да наблюдават живота на улицата, без да има опасност да бъдат видени. Състои се пет етажа и е изграден от розов и червен пясъчник, скрепен с негасена вар. Страната, която гледа към улицата има 935 малки прозореца и бризът (hawa), който преминава през тези прозорци и пази прохлада в двореца, дори и в горещите месеци, дава името на двореца -Дворецът на ветровете. Амбер Форт, който се намира на север от Джайпур, лежи на изкуственото езеро Маота, което отразява в целия му блясък забележителната архитектура - интересна смесица от хиндуистки и мюсюлмански стил.


Джайпур

Джайпур

Дворецът на ветровете

Джайпур

Джайпур

Джайпур

Амер Форт

В подножието на планинската верига Аравали е разположен Нахаргарх Форт и от него се открива красива гледка към розовия град. Думата Нахаргарх означава "дом на тигрите". Според преданията той е наречен на принц Нахар, чийто дух обитавал местността и възпрепятствал изграждането на крепостта. Джайгарх Форт, който се намира на 15 км. от Джайпур е друга внушителна крепост, в която почти всички защитни укрепления са се запазили непроменени. Докато Джайгарх Форт е разположен на върха на хълмовете, Амбер Форт се намира в подножието му. Двата са свързани чрез добре защитени пасажи. Много често двете крепостни стени се смятат за една.

Джайпур

Градината на Джайгарх Форт

Джайпур

Друга забележителност на Джайпур е колекцията астрономически съоръжения, изградени от махараджа Джай Сингх II в неговата нова столица Джайпур в периода между 1727 g и 1734 г..Той изградил пет подобни астрономически лаборатории на различни места, една от които е тази в Джайпур. Тя е направна по подобие на тази в Делхи и е най-голямата от всичките пет. Името й идва от думите янтра (инструмент) и мантра ( формула или изчисление). Буквално в превод Джантар Мантар ще рече "инструмент за изчисление". На местния раджастански диалект "я" се произнася като "джа". Местните хора не си превеждат буквално името Джантар-Мантар, аз за тях то е нещо като магични думички -нещо като абракадабра или трантрическите напеви.


Джайпур

http://idi.bg/blogs/view/blog/593

Read more
 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme