Топ дестинации за 2010 г.

Кризата не пожали туристическия сектор, но пък променените обстоятелства автоматично ще превърнат 2010 г. в годината на завърналия се турист. Предлагаме ви десет интересни дестинации – кои по-екзотични и далечни, други пък класически и добре познати на заклетите туристи.

Маракеш, Мароко

Преди няколко години в Маракеш отвориха врати няколко хотела. Сега отново се връщат на мода традиционните, „тежкарски” марокански къщи в центъра на града.
Най-голяма е лудницата в La Mamounia, където са отсядали Уинстън Чърчил и Мик Джагър. Хотелът отвори отново през септември след продължил 3 години грандиозен ремонт на стойност 176 милиона долара. Зад идеите по реновацията стои дизайнерът Жак Гарсиа, участвал в работата по PHôtel Costes в Париж и Hôtel Metropole в Монако. В сградата е изграден фантастичен спа център, има три нови ресторанта и четири екипа по поддръжката за всяка стая.
Тази година ще бъде открит и грандиозният Royal Mansour Marrakech. Той е собственост на краля на Мароко. Комплексът ще се състои от 53 традиционни марокански къщи, построени в старата част на града. Към тях има 8 акра градини, спа център и три ресторант със световен майстор готвач.
През 2010 г. врати ще отвори и Mandarin Oriental, с гледка към Атласките планини. Не бива да се пропускат още Four Seasons, Anantara, Fairmont, Rocco Forte и W.

Киргизстан

Киргизстан е Швейцарията на Средна Азия, само че с повече туристически приключения – девствени снежни склонове за бясно каране на ски, езда из степите, или пък изследване на древния Път на коприната. Ако туристите изберат последното, то те имат възможност да нощуват в традиционни юрти, с обилна вечеря и чашка домашна водка. А защо не и е да игра на улак – нещо като поло, само че не с топка, а с козя глава.
След толкова натоварена програма малко разпускане в басейна на Hyatt Regency в Бишкек няма да дойде зле!

Ванкувър, Канада

На 12 февруари ще бъдат открити зимните олимпийски игри. Във Ванкувър! Но не само спортните фенове могат да се нарадват на атмосферата там. В последнит еняколко години градът се превърна в Северния Холивуд, след като в него се засне част от The Twilight Saga: New Moon, както и X-Men. Гурме феновете обожават Ванкувър, заради невероятното разнообразие от етноси и – разбира се – ресторанти. Сушито в Tojo е световно известно като едно от най-добрите извън Япония. Индийският Vij също има славата на място за чревоуодници. Заради очаквания поток от туристи пък хотелите се подготвиха солидно. Four Seasons претърпя ремонт. Opus Hotel също не е за изпускане. Той е известен като най-бързият хотел: от летището се стига с метрото, а след това до чашата с мартини ви делят някакви си 30 минути.

Бирма

Официалното название на страната, дадено от военната хунта, е Мианмар. Поради политически причини тази иначе интересна държава беше избягвана в продължение на дълги години. След призивите на дисидентката и опозиционерка на военната хунта Аун Сан Суу Чи туристическият бойкот значително се отслаби. Тя успя да привлече вниманието на Запада, да докара повече туристи, а и да насочи световното внимание към политическите проблеми на страната. Едно пътуване из Бирма може да започне от бившата столица Янгон, за предпочитане в Strand Hotel – често посещаван то Греъм Грийн и Съмърсет Моъм. Задължителни за туристите са Златните пагоди, а защо не и един урок по кик-бокс. Ако пък посетителите имат повечко късмет – ще могат да зърнат застрашените делфини, обитаващи водите на р. Иравади. Затова разходката с лодка също да не се пропуска! Както и обиколката с балон над храмовете в Паган и един плаж в Бенгалския залив.

Венеция, Италия

В сравнение с Ню Йорк и Лондон, във Венеция промените идват долу – горе със скоростта на гондола. Не и през 2010 г., обаче. Редица нови хотели отвориха врати и буквално разтърсиха хотелиерската общност. Сред тях е и Palazzina Grassi, точно зад музея Palazzo Grassi – модерна смесица от съвременен дизайн и традиционен венециански интериор. От новите попълнения е още Centurion Palace. Историческият Hotel Danieli пък наскоро получи една „френска целувка” от дизайнера Жак Гарсиа. Punta della Dogana пък е вторият „музей на изкуството” на милионера Франсоа Пино.

Антарктика

Тази година е 40-тата годишнина на туризма на Ледения континент. През следващите две години туроператорите ще ограничат броя на посетителите, в опит да се намали вредното влияние върху уникалната среда там. Ако решите да пътувате до Антарктида, по-добре да е с малко корабче, защото по-малките плавателни съдове имат достъп до фиордите и тесните заливчета. Le Boreal на Abercrombie & Kent, например, е един изключително луксозен кораб за 199 пътници. Гостите пък разполагат с горещ басейн, спа и фитнес център, театър и конферентна зала. Всяка каюта разполага с балкон над водата. Еко ориентираните и нежелаещи да се блъскат в тълпа от хора пък могат да пътуват с White Desert. Корабът подслонява до 10 души, които имат възможност да направят експедиция до най-голямата колония от императорски пингвини, да катерят ледените планини и да карат ски из девствените снежни полета.

Куба

50 години след Кубинската революция Куба все повече се приближава до Америка. Още повече, че през 2010 г. Сенатът вероятно ще вдигне забраната за посещенията на американски граждани в Куба. Досега изключения се правеха за журналисти, благотворителни групи и смесени амеикано-кубински семейства. И така, хотелиери, собственици на круизни кораби и туроператори се подготвят за „отварянето” на Куба. Досега американци успяваха да опитат от забранения плод, като влизаха през Мексико, Канада или пък Карибските острови, или пък се присъединяваха към европейски и латиноамерикански туристически групи. Hotel Saratoga в Хавана наскоро претърпя пълна реновация. Вничание заслужава и La Habana Vieja. Да не говорим за останалите по-малки и по-големи хотелчета в колониален стил и салса барове. Извън столицата Хавана пък е Varadero – кубинският топ курорт в момент, както и невероятният комплекс Riviera Maya. По-малко познат на туристите е Cayo Sabinal – остров на северния бряг на Куба.

Шри Ланка

Повече от 25 години този красив остров е раздиран от брутална гражданска война. На конфликта се сложи край през май 2009 г. След това започна и постепенното завръщане на туристите. В последните години Гале се превърна в културен център. През декември тази година там ще се проведе вторият кино фестивал на страната. Литературният фестивал пък привлече имена като Гор Видал и Викрам Сет. И двамата избраха за престоя си луксозният хотел Amangalla. В Гале интересна е крепостта от 5-ти век, а любопитните туристи не пропускат да посетят и някое от традиционните рибарски селища наоколо, както и чаените плантации. Комплексите Amanwella и Jetwing Vil Uyana пък гарантират копринени плажове и наслада от уникалната природа на Шри Ланка.

Колумбия

При споменаването на Колумбия първите асоциации обикновено са кокаиновата мафия и нестихващото насилие. Да, ама не – това е най-горещата дестинация в Латинска Америка. В последно време правителството направи много за развитието на градската среда. Така че хотели, ресторанти и други забавления и забележителности са изяло на разположението на туристите, при това – на изключителни цени. Посещението на музеите пък са безплатни, а в Museo del Oro има невероятна колекция от творби на Фернандо Ботеро. И не пропускайте нощния живот на Богота! Повечето от най-добрите ресторанти се намират в Zona G. Сред тях се отличават особено Harry's Bar и Clos. След столицата посетителите могат да се отправят към Картагена. Целият крайбрежен град е под опеката на ЮНЕСКО. Там съвсем наскоро беше открит бутиковият Tcherassi Hotel and Spa – на камък хвърлей от редица исторически забележителности и невероятни заведения. После пък може да се отдадете до малките колучбийски острови в Карибско море, например Провиденсиа или пък Меделин.

ЮАР

Последните няколко години домакините на Световното първенство по футбол 2010 прекараха в подготовка: строителство на нови стадиони, хотели и ресторанти. Най-големият екшън ще е през юни и юли в столицата Йоханесбург и в Кейптаун. И макар и да не е столица, то Кейптаун обира точките в сравнение с Йоханесбург: прекрасни плажове, винарни на световно ниво, стилен нощен живот. Сред новите хотели внимание заслужават One&Only Cape Town с гигантски басейн и невероятна гледка към планините, както и Taj Cape Town. В Twelve Apostles Hotel and Spa пък приключи грандиозен ремонт. Кейптаун е близо и до сафари дестинациите. Най-новото и най-горещо място за сафари туризъм е Cliff Lodge на сър Ричард Брансън.

http://www.millionaire.bg/article.jsf?flashCategoryId=6&articleId=3274

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme