Хавай - The best wave on the planet

no image

Хавайските острови напоследък са много известни като родното място на Барак Обама, който съвсем наскоро стана пресидент No.44 на САЩ. Много преди това обаче тук е бил убит от местното туземнонаселение капитан Джеймс Кук (щото се оказало че не бил Бог както си го представяли).
Всъщност именитият английски пътешественик „открил” официално островите през 1778 година, независимо че преди това испанците стъпили (но тайно) на този райски бряг.
В по-нови времена на 21 август 1959 година Хавай става 50-ият американски щат.
Янкитата много си го обичат, за тях той има статутът, който някога имаше Слънчев бряг за трудовото население в БГ.
Един приятелски съвет – не се набутвай в ултра-известния курорт Уайкики. Тук ще ти сервират само скъп хотел с ocean view и всички мурафети характерни за wooo it’s ur first time here mister… Можеш да оставиш този хавайски епизод за средностатистическия американец, както и обиколката из квартала на Обама, която е хит сред туристите демократи. В противен случай рискуваш да те набият особено когато се изсмееш много балкански на фразата за „the place where EVERYTHING began…” (разбирай родната къща на Барак). Цялата тази Обама-мания много напомня на култа към личността, който тук сме преживели завинаги, надявам се.
Като свършиш с Хонолулу можеш да се отправиш директно към Waimanalo, Kailua или Kaneohe – там няма тежкарски хотели, но винаги може да наемеш частна квартира.
Плажната ивица на Waimanalo е дълга 4 километра! Особено ако си фен на гмуркането и плуването в една от най-чистите тюркоазени води на планетата.
Почитателите на wind surfing-а директно могат да се отправят към прословутия Lanikai Beach, където вечно духа вятър. На Северния бряг ще се срещнеш с много cool people, за които сърфът е da love religion for life & for ever
Мяркат се и Холивудски звезди, които могат да бъдат доста смешни и изненадващи. Вълните на Lanikai стигат до 10 метра. Ето защо обаче трябва да си много добър плувец!
И сега една изненада: на Хавайските острови се намира планината Мауна Кеа (Бялата планина), където можеш да покараш и ски. Важна отметка обаче: трябва да дойдеш със собствените си ски, защото не можеш да наемеш такива. Няма лифтове. По билото на планината те качват със снегоход, защото е стръмноооо човече, но преживяването си заслужава, особено когато в краката ти е Раят. Трябва да внимаваш и с ветровете, защото ако се спускаш в лоши атмосферни условия може и да се приземиш някъде в Тихия океан. Но пък преживяването се помни до живот.
Между декември и април на Хавай можеш да срещнеш и гърбавите китове, които мигрират от Аляска всяка зима. Няма как да не забележиш и делфините, които са нправо приказно дружелюбни.
Друга забележителност на Waimanalo е кратерът Diamond Head, който зашеметява изкачилите го с поразителна панорама.
На остров Ohau пък се намира единственият кралски дворец в пределите на САЩ Iolani Palace – дворецът на последните хавайски монарси.
С ръка на сърцето и много сълзи в очите мога да кажа, че тук е РАЯТ на планетата Земя, който по някаква ирония на съдбата е … американски щат.

http://patuvai.com/viewstate.php?id=24

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme