Златната скала

no image

Златната скала (Куайк-хтио), кацнала на върха на скала близо до Янгон,това е едно от най-свещените места в Бирма. Голямата скала несигурно балансира на ръба на скалите и е превърната в малък будистки храм. Безкраен поток от поклонници идват да се поколоняват и да добавят златни листа по повърхността на скалата.

Мит и Мистерии
Със своята голяма тежест балансиран така несигурно върху ръба на скалите, Златната скала е наистина изключителна природна забележителност. То е малко чудо, то се приема с такова свещено страхопочитание. Според легендата, той се крепи на един косъм от косата на Буда.
Основната легендата за Златната скала започвала с отшелник който донесъл косъм от косата на Буда за неговия цар. На отшелника било казано, че този подарък трябва да бъде държан в пещера оформена като главата на отшелник. (Името Куайк-хтио означава "Пагода на главата на отшелника.")
За щастие царя е бил син на загви (отшелник прероден като мощен магьосник) и нага (морски дракон), така той е бил в състояние да намерите и изтегли скалата от дъното на океана.
Царят построил кораб за да пренесе скалата на планината. След като скалата била на мястото си, балансирана върху косъма на Буда, лодката се превърнала в камъка.
Друга легенда обяснява, че скалата се носела във въздуха над скалите. Първоначално имало достатъчно пространство, че можело пиле да мине под него, тогава той потънал малко и само яребица можела да минава, докато накрая само врабче можело да минава под скалата. Днес той все още се носи във въздуха, но пространството е толкова малко, че не може да се види.

Какво да видите :
Златната скала е голям речен камък около 7.5 метра висока, и изглежда сякаш всеки момент ще се срине по хълма. Върху склата е изградена 5 метрова Пагода.
Куайк-хтио комплексът се състои от няколко панорамни платформи, пагоди, и храмове на Буда. Поклонниците се събират зад скалата да се молят, като почти всички слагат квадратно златно листче на скалата в знак на признателност.
Гледката от Златната скала е зашеметяваща, затова много посетители остават да гледат залеза.

Как да стигнем :
Златната скала е трудно достъпна . Трябва да вземете автобус от Янгон , след това 16 км пътуване с джип, и в края на изкачването 3 км пеша.

източник: http://patuvai.com/viewstate.php?id=13

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme