Най-големите градове-призраци

Написано от bgВести

През май 2008 китайското правителство обяви, че град Бейчуан е най-добре да бъде евакуиран в съседна община. Провинция Сечуан, от която е част и Бейчуан, беше ударeна от силно земетресение, което отне живота на над 50 000 души. Земетресението разруши хиляди жилищни сгради, а тези които не рухнаха, бяха прекалено опасни.

Image

Ако бъде евакуиран, Бейчуан ще се превърне в един от многото градове-призраци по света.

Наименованието градове-призраци се появява след изоставянето на населени места по времето на златотърсаческия бум в Щатите и ни кара да си представим картини на прашни и безлюдни улици, през които вятърът разнася тръни и клони, а наоколо има разпадащи се дървени постройки, от които аха да падне черчеве на прогнил прозорец.

Бейчуан обаче не е селце от 19-и век, а модерен град, който представлява подобна призрачна гледка. И не е единственият подобен град. Такива градове има по цялото земно кълбо и всеки един от тях има интересна история зад изпочупените си прозорци.

Някои - като Бейчуан, са изоставени заради природно бедствие, други като Сан Жи са обезлюдени по необясними езотерични причини, а трети като Хашима просто са станали излишни.

Други - като Припят в Украйна, са превърнати в призраци заради безумна човешка грешка.

Image

На 26 април 1986 година, в четвърти реактор на Чернобилската атомна електроцентрала, избухва експлозия, която причинява най-голямата катастрофа в историята на мирното използване на атомната енергия.

До 2006 година в резултат на последвалата радиация, умират хиляди хора в Украйна, Русия и околните страни. И до днес съветските власти са критикувани остро за решението си да не вдигат много шум и да не уведомят населието в най-опасните райони. В крайна сметка е евакуиран район с радиус от 25 километра, заобикалящ АЕЦ Чернобил.

Най-големият град в евакуираната зона е Припят с население от 44 000 души и се намира на 5 километра от централата. Евакуиран е едва 60 часа след инцидента и вероятно дълго ще остане такъв, тъй като районът ще бъде смъртоносно радиоактивен в продължение на стотици години.

В момента градският стадион е гора, а сред сградите живеят мечки, елени и други диви животни. Градът сякаш е застинал във времето. Легла с послани чаршафи и стаи с празничната украса за несъстоялия се Деветомайски празник все още стоят непокътнати.
Призрачен град е най-точното определение за подобна картина. Припят се превръща в символ на трагедията от чернобилската авария и паметник за бъдещите поколения.

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme