Къде може да си купите вино от Френската революция

Къде може да си купите вино от Френската революция

Business Post

180 000 бутилки вино – включително коняк, шампанско, бургунди и бордо – от известната изба на ресторант Ла Тур Д’Арджен ще бъдат продадени на търг. Сред тях има и такива, които са правени да бъде превзета Бастилията през 1789 г. Най-интересното продавано вино, което ще бъде предложено е бутилирано година по-рано през 1788 г.

Списъкът с вината на ресторанта е с дължина 400 страници и включва над 15 000 вида. Почитателите на хубавото вино очакват разпродажбата с нетърпение. Всички бутилки вино са закупени директно от производителите и се държат в изба с внимателно контролирани условия, което ги прави инвестиция с нисък риск.

Участниците в търга смятат, че цената на някои вина може да достигне 5000 евро за бутилка. Ще има и предложения на достъпни цени – като 10 евро за бутилка.

Печалбата от продажбата на едно от най-старите вина в избата – от 1788 г. – чиято цена се очаква да достигне 2500 евро, ще бъде предоставена за благотворителни цели.

Главният сомелиер на избата Ла Тур Д’Арджен Дейвид Ригуей заяви, че е изкупил повечето от вината, които са били обявявани за разпродажба на търг през своята тридесет годишна служба в ресторанта.

„Гледам на всяка от бутилките, до известна степен, като на свое дете: отглеждаш ги и винаги е тъжно, когато трябва да се отделиш от тях, макар поводът, обикновено, да е радостен”, каза Дейвид Ригуей пред BBC. Главният сомелиер на избата казва, че продажбите вървят изключително добре, независимо от рецесията, като продажната стойност на някои бутилки надвишава предвидената с 30%.

Целта на разпродажбата е да бъдат събрани 1 милион евро, с които да се обнови съдържанието на избата и така ресторантът да остане в указателя „Мишелин” за най-добрите ресторанти в света. Управителят Андре Терай, който е трето поколение собственик, се надява да добави в избата си нови вина от различни части на Франция, сред които и долината на Лоара.

„Това е наследство, което съм получил от баща си и се надявам да го продължа”, заяви Андре Терай пред агенция France Presse. „Трябва да го запазя и предам на поколенията”, допълни собственикът на избата, в която се съхраняват над 450 000 бутилки.

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme