Градът построен на скалата

Поредната обиколка, която искам да направим заедно днес е в град Ал Хаджар, който е меко казано едно уникално място и със сигурност има какво да предложи на туристите, които го посетят.

Al Hajjara

Уникалната визия на градът идва от най вече от факта, че това е сравнително стар град и повечето от къщите в него са построени от камък. Тук тухли почти не са използвани.

Al Hajjara1

Както се казва добре дошли в Йемен и по – специално в този град, който се намира само на около 40 километра от столицата Сана. Този град, колкото и да е странно не е толкова известен с уникалната си архитектура, а повече с това, че жителите му имат необикновенното умение да танцуват.

Al Hajjara2

Всъщност известен е и с уникалната си визия разбира се. Хаджар означава камък на арабски от където идва и самото име на града.

Al Hajjara3

Интересното, е че всички къщи тук са сравнително високи за толкова трудно достъпно място. Повечето от сградите са с височина от над 3 етажа, а има и не малко такива, които са високи от по 4-5 етажа.

Al Hajjara4

Мястото около този град е известно и с това, че температурите варират в много големи размери. През деня много често достига, а и минава 30 градуса на сянка, докато вечер почти винаги е под нулата.

Al Hajjara5

Сигурно затова тук все още се строи главно от камък, защото този материал има много добри изолационни качества в сравнение примерно с обикновенните тухли.

Al Hajjara6

Всъщност мястото около града е и едно от най – влажните в цяла Арабия, като отглеждането на зърнени култури в района е силно разпространено, както може да се види и от горната снимка.

Al Hajjara7

А иначе наблюдавайки снимките от този град човек лесно остава с впечатлението, че това да си построиш къщата върху голяма скала е нещо като национален спорт в този край на света.

Al Hajjara8

Източник: http://neshtoto.com/?p=5955

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme