Царско село

Написано от bgВести

Image
Уиндзор е град в Югоизточна Англия разположен на река Темза. Намира се на 40 километра западно от центъра на Лондон. Забележителност на малкото градче е замъкът Уиндзор - най-големият обитаван замък в света. Повече от 900 години сградата е официална извънградска резиденция на английските крале. Строежът му започва Вилхелм Завоевателят през 1066 година. На какви ли не събития са станали свидетели тези каменни стени: дворцови интриги, жестоки екзекуции, пожари, пищни сватбени церемонии и тайни любовни романи. Трогателните истории на замъка са станали повод за написване на не една книга. Възможно е именно месната атмосфера да е оказала влияние на такива звезди в свотовната литература като Шекспир написал тук "Веселите уиндзорки", Чарлз Дикенс, който е живял наблизо, поетът Шели и писателят Джордж Оруел, учил в знаменития Итънски колеж.

Всички ли могат да бъдат принцеси?
Сегашната кралица Елизабет II казва - "Уиндзор е моят дом, както никое друго място". Тук тя прекарва военните години. Куклите на кралицата и на нейната сестра Маргарет са подредени в изложба, но за да ги видите, ще се наложи да се наредите на дълга опашка. След Втората Световна война младата Маргарет се влюбва в коняра на кралската конюшна. Разбира се, да се омъжи за човек от простолюдиено не й било позволено. Но Маргарет внаги е смятала тази любов за най-голямата в своя живот.
Съветът ми е да се присъедините към една от пешеходните екскурзии, които се провеждат безплатно от местни гидове (ще ги познаете по сините баджове). Темите са - от мистична разходка из замъка до обзор на местните пъбове. Ще разберете защо са наричали крълица Мери I - Кървавата, кой е измислил ордена на жартиера, какви бурни "купони" е устройвал в Уиндзор Едуард IV.

Image
Назад в миналото
Градчето Уиндзор, намиращо се до самия замък е самото очарование. По старинната Чърч стрийт се разхождат девойки в средновековни костюми, които канят туристите в уютните ресторантчета и пъбове. Обедно време над стръмните старинни улички се носят дивни аромати възбуждащи апетита. Пробвайте традиционните английски блюда - задушено месо и риба с картофки. А в уиндзорските кафенета приготвят най-вкусния горещ шоколад. Веднъж месечно – в неделите, в градчето се провежда фермерски пазар, където могат да с купят пресни местни сирена, колбаси и мед. Може да се насладите на околностите на града ако се качите на прочутите двуетажни червени автобуси (има ги на всеки 20-30 минути, билетът струва 7 лири).

Image
Колеж със строг режим
Уиндзор и Итън са резделени от река Темза. Преминавайки по малък мост построен през 1850 година ще попаднете в храма на науката.
Image
Мъжкия колеж Итън е най-старото и престижно училище в Англия - негови възпитаници са били 20 от министър-председателите на страната. Тук може да видите представители на най-богатите семейства в Англия. Наследниците на трона принцовете Уилям и Хари също са получили образованието си тук. Заслужава си да се видят местната църква и сатарата сграда на колежа, да нахраните лебедите от пристъна, а след това да се отправите на круиз с корабче - има турове за по 40 минути и за 2 часа.

Какво е задължително да направите в Уиндзор:
Да видите тържествената смяна на караула, която се провежда всеки ден точно в 11 часа.
Да посетите изложбата "Кралски сватби 184-1947 година.", която е отворена до 11 май 2008 година.

Image
Дворецът Хемптън Корт
Някога е бил резиденция на Хенри VIII, сега е музей. В двореца има 1 000 стаи. Както може да се предполага всеки старинен замък си има призрак - тук той е на обезглавената Джейн Сеймур, третата съпруга на Хенри VIII.


Image
Паркът "Леголенд":
Паркът не намира близо до Уиндзор. И деца и възрастни с удоволствие са разхождат там по цял ден - возят се на атракциони, участвата в конкурси и занимателни игри. В "Миниленд" може да видите умалени копия на всички забележителности на Лондон. В парка има циркови представления, въжеиграчи и акробати.

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme