Биолуминисцентни медузи от дъното на океана

Виждали ли сте някога светулка? Сигурно знаете, колко красиви създания са всъщност те. А виждали ли сте някога нещо друго, което да свети със собствена светлина? А сега можете ли да си представите, че има медузи на 2 километра под водата? Да именно те светят.

1

Сега в съзнанието на всеки изниква естествения въпрос защо тези медузи светят? Защо въобще му е на което и да било създание обитаващо такива дълбини да свети? Отговора както винаги се случва е изненадващо простичък.

2

Тези удивителни създания от морското дъно, където както всички знаем не достига никаква светлина светят не за да покажат на всички в квартала къде е дискотеката, а защото по – този начин привличат по – малките създания с които се хранят.

3

Всъщност колкото и странно да ни звучи, но всяко живо същество на земята поставено в ситуация на пълен мрак търси винаги светлината за да отиде при нея. Именно това е и причината поради, която тези медузи успяват толкова надълбоко да си намерят храна. Всъщност там долу не само те светят.

4

Ако трябва да сме честни долу на повече от 2 километра под водната повърхност, където не достига никаква слънчева светлина и където с право може да бъде наречено царството на мрака е удивително пълно със всякакви светлинки от тези медузи до прозрачните светещи рибки които живеят там долу.

5

Всъщност като казвам рибки нямам предвид аквариумните ви рибки или рибките на някой пазар, а имам предвид риби, които имат зъби по – големи от зъбите на акула. Също така е важно да се отбележи, че и тези медузи не са никак ама съвсем никак безобидни, напротив отровата им е достатъчна да парализира или дори убие плячката им.

6

Интересен факт е че повечето от подводниците без да броим батискафите достигат до около 500 метра дълбочина, което е около 4 пъти по малко от дълбочината на която тези изумително красиви създания живеят.

7

Всъщност когато ги гледаме и когато се опитваме да мислим какво ли е да си конкурент на тези медузи мисля, че за нас хората е най – добре просто да продължим да се наслаждаваме на красотата им, защото нашето тяло просто не е проектирано да издържа на тези дълбини без значение, че там няма как да дишаме.

А те наистина са много красиви.

8

Източник: http://neshtoto.com/?p=5892

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme