Екскурзия в изчезващия свят

Написано от bgВести

Разрушители на световното наследство са били не само варварите в античността. Съвременните «цивилизовани» хора се държат по-зле и от древните диваци. Изброихме само 10 ценности от стотиците загубени, заради политически разпри и небрежност, по воля на природата или случили се съвсем наскоро на границата на хилядолетието - ценности на материалното и нематериалното, които сме успели да видим, и с които не е писано да се запознаят нашите деца.

Image
1. Църквата Богородица в Косово
По време на война не се щади никой и нищо. По времето на конфликта в Косово са унищожени около 150 древни храма и манастири, още повече разграбени и осквернени. Сред безвъзвратно загубените паметници е красивата църква Пресвета Богородица в Мушутиште. През май 1999 година албански селяни ограбили и след това вдигнали във въздуха уникалния храм на Одигитрия построен през 1315 година. Повече никога няма да можем да видим еднокупулното здание с уникални образци на сръбската живопис – фрески от началото на XIV век.


Image
2. Статуята на Буда в Афганистан
През 2001 година в Афганистан близки до властта талибани разрушават гигантската статуя на Буда изсечена в скалите на долина Бамиян преди повече от 1600 години. Тогава правителството на страната заявява, че има намерение да унищожи всички «антиислямски» паметници и «езически идоли» без изключение. Целият свят чу за това, как от каменната статуя висока 53 метра, военните с помощта на артилерийски оръдия методично къртят каменни късове от светинята. Днес учени и реставратори от няколко страни се мъчат да я възстановят.


Image
3. Кулите близнаци в Ню Йорк
На 11 септември 2002 година терористи атакуваха един от символите на Америка. Пътнически самолети похитени от терористи се врязаха в най-високите в града 110-етажни сгради – кулите близнаци на Световния търговски център. Небостъргачите са построени през 1970 година, в тях се намираха офиси на 450 компании от 30 страни в света. За 102 минути, времето от момента на катастрофата до пълното разрушение на небостъргачите, загинаха почти 3 хиляди души. Картината станала декор за стотици холивудски филми се измени завинаги.


Image
4. Дворецът в Китай
Стихийните бедствия и случайността са внесли своята лепта. На 20 януари 2001 година само за няколко часа в пепел се превърна древнокитайският дървен дворец Юйчженгун заемащ площ от 50000 кв.м. Построен преди близо хилядолетие той беше част от списъка на паментиците със световно значение на ЮНЕСКО. Фатална роля изиграва местоположението на двореца – пожарните не са успели да стигнат до труднодостъпната долина, розположена в планината Удан на 2000 метра височина.


Image
5. «Великата порта» в Южна Корея
Още един архитектурен паметник загина неотдавна в Южна Корея заради огнена стихия. На 11 февруари 2008 година в Сеул напълно изгоря «Великата южна порта» Намдаемун. Древните врати на стария град, построени преди 610 години, се превърнаха в символ на столицата. 360 пожарни не успяха да се справят с огъня – оцеляха само каменните основи. Южнокорейските власти обещаха да възстановят отново портата в оригиналния й облик.


Image
6. Петроглифите в Карелия
През октомври 2002 година неизвестни лица унищожиха древните петроглифи на полуостров Кочнаволок. Изображенията на животни, хора, слънца, фантастични създания се появяват на източния бряг още през III – II век преди новата ера. Докато чиновници и музейни сътрудници спорили за правото на собственост и изясняват, кой трябва да носи отговорност за охраната на паметника, уникалния музей под окрито небе остава без надзор. Вандалите не само повредили голяма част от рисунките нанесени на скалите от древни хора през епохата на неолита, но и оставили на скалите собствените си «автографи».


Image
7. Сладководните делфини в Китай.
Черните страници от списъка на защитените от Червената kнига животни се попълва регулярно. Една от най-значителните загуби в последно време е на представителите на древното семейство на млекопитаещите слодководни делфини. През 2002 година делфините байцзи са видени за последен път. Група учени от различни страни в света стигнали до извода, че обитаващият само територията на Китай, река Яндзъ, рядък вид е окончателно изгубен. Причина за трагедията е неконтролируемото ловене на риба, строителството на диги и стълкновението на лодки в този район. Преи година загина и последният делфин, който живееше в плен. Някои учени не губят надежда, че всичко е загубено, видът ще бъде официално признат за изчезнал ако нито едно животно не бъде открито в продължение на 50 години.


Image
8. Езикът нашу в Китай
Цивилизацията ни е застрашена от глобализация и еднообразие – учените смятат, че на всеки две седмици умира по един език. На 20 септември 2004 година в Китай на възраст 98 години почина Ян Хуан И, владееща до съвършенство специалния женски език нашу. В продължение на 400 години местните жени общували помежду си на тайно наречие, състоящо се от набор от кодове, сведения, за който се предавали сaмо по женска линия. Съществувала е и писменост – информацията достигала до адресата посредством съчетания от черти, точки и дъги. Нито едно от децата и внуците на покойната Ян не наследил дарбата й, учените обаче успели да разгадаят езика и да съставят речник.


Image
9. Мавзолеят на Георги Димитров
Всичко започва на 2 юли 1948 година, когато в Москва умира "вождът и учителят" на българския народ Георги Димитров. Още на другия ден, 3 юли, Министерският съвет взема решение тялото му да бъде балсамирано и поставено в мавзолей.
Гробницата се намираше в центъра на София на площад „Княз Александър I“, между сградите на БНБ и Министерството на отбраната.
На 17 юли 1990 година Министерския съвет взема решение за изваждане на тленните останки от мавзолея и тяхното погребване. Решението е изпълнено още същата нощ.
Оттук започна истинската битка за съдбата на сградата. Защитниците на правото на нейното съществуване лансираха всякакви идеи - от художествена галерия или пантеон на загиналите във войните софиянци до дискотека. И така - цели девет години. Когато все пак надделя позицията, че сградата завинаги ще си остане символ на тоталитаризма. Разрушаването на мавзолея започва на 21 август 1999 година под ръководството на вицепремиера Евгений Бакърджиев. Първият взрив е извършен в 14:37 часа, а последните отломки са извозени в късния следобед на 27 август. Днес мястото на мавзолея е просто част от градината пред Националния театър. А самият той - като всеки мъртвец, се превръща все повече в избледнял спомен.


Image
10. Племето и езика Eyak в САЩ
На планетата измират цели племена - с последните от мохиканите загива и тяхната култура, традиции и знания. На 21 януари 2008 година в Аляска умира Мери Смит-Джонс. Тя стана известна по цял свят, защото 89-годишната жена беше последната чистокръвна представителка на индианското племе eyak. С нея си отиде и езикът на племето – след смъртта на своя брат през 90-те години тя остана единствения носител на това древно наречие.

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme