Пустинната роза Тунис

Написано от bgВести

Image
Тунис е удивителна и многолика страна. Не е важно какъв сте: любител на дивата природа, ценител на изкуството, човек увлечен по Изтока или просто служител в офис, желаещ да прекара отпуска си на морския бряг. Всички се поддават на очарованието на огромните плажове с мек пясък, живописните пейзажи и многобройните културни богатства и им се иска да останат в Тунис завинаги.


Тунис е държава в Северна Африка. На запад и югозапад граничи с Алжир, на югоизток с Либия. На север и изток със Средиземно море. Столица – град Тунис.
Население: 9, 92 милиона души.

Официален език е арабският, втори официален език е френският, говорят го почти всички жители на страната. Ако говорите италианския, английски или немски също няма проблем да се разберете с местните.
Религия: сунити - 95% от населението. Ислямът е държавна религия.
Климат и температури: Умереният мек климат прави почивката в Тунис приятна по всяко време на годината.
Максимални +18 +20
Минимални +13 +15
Image
Транспорт: Движението в Тунис е като в България, но пътищата са добри. Максималната допустима скорост е 90 км/ч, на автомагистрала е 110 км/ч, а в населени места 50 км/ч. В Тунис може да карате кола, ако имате шофьорска книжка, независимо в коя държава е издадена. Местните полицаи са строги и неподкупни. Проверката на документи е нещо обичайно, задължително е да спрете и да представите документите си. Такситата в Тунис са два вида. Вътре в градовете – жълти таксита, и междуградски “маршрутки” – най-популярният вид транспорт в Тунис.
В градовете има автобуси, в столицата – наземно метро, нещо като трамвай. За до отидете от един град в друг може да използвате и влак.

Валута: динар.
Можете да смените валута в хотела или в обменното бюро на някоя банка. Курсът е фиксиран от Централната Банка на Тунис. Чейндж-бюрата работят обикновено от 9.00 до 11.00, и от 15.00 до 17.00 часа. Пътническите чекове American Express и Visa в американски долари се приемат навсякъде. Банкомати можете да намерите във всички по-големи градове и туристически курорти. Кредитните карти в Тунис вече започват да се превръщат в стандартно средство за разплащане. Най-разпространени са Visa, American Express, Eurocard и Diners Club.
Виза: не ви е необходима, за българи няма визов режим

Image
Митнически правила: За безмитен внос са разрешени: 400 цигари, или 500г. тютюн, 2л. алкохолни напитки с не повече от 25% съдържание на алкохол.
Настаняване: Категорията на хотелите се определя със звезди. Преди да направите своя избор, задължително проучете описанието и възможностите на хотелите. Има някои правила, които трябва да спазвате:
Не се разрешава да се изнася храна от ресторанта и да се внася в стаята;
Не се разрешава носенето на спиртни питиета на обществени места;
Препоръчва се да пазите ценностите си в сейфа на рецепцията;
Когато напускате хотела оставяйте ключа на рецепцията;
За причинени повреди на имуществото на хотела туриста носи материална отговорност.

В хотелите ще Ви предложат ястия от европейската национална кухня, най-често това ще е "шведска маса", комплексно или свободно меню. Колкото е по-висока категорията на хотела, толкова по-разнообразна е храната. Алкохолните напитки се заплащат допълнително. Времето за закуска, обяд и вечеря е строго определено.
Image
Местни особености:
За разлика от другите мюсюлмански страни в Тунис не се съблюдават толкова стриктно ислямските канони и туристите се чувстват добре.
В курортите туристите могат да се обличат по свое усмотрение, но в столицата и старите мюсюлмански квартали разголените дрехи не са за предпочитане. При басейните в хотелите или на плажовете пред тях е разрешено да сте топлес. Не пушете по улиците, не пийте и не яжте. В хотелите можете свободно да пушите и пиете.
В Тунис е забранено да снимате президентският дворец, военни обекти, държавни учреждения и хора в униформи и с оръжие.
Бакшишите не са задължителни, но в повечето кафета и ресторанти е прието да се оставят 10% от сумата на сметката, така е и с такситата.

Почти всички хотели в Тунис са сравнително евтини. Например, един ден в 3-звезден хотел със закуска в двойна стая е около 30-35 динара ($25), в единична стая - 17-20 динара. В 4-звезден хотел двойната стая струва 80-90 динара. Цените в хотелите са за стая, а не както в Европа на човек. Във всеки хотел задължително има басейн.

Image
Кухня:
Основно кухнята се състои от говеждо, козе, телешко и птиче месо, а също така и бобови, оризови, млечни продукти, зеленчуци и плодове. Много популярни са рибните и морски продукти. Особено популярна е рибата тон – слагат я почти във всичко от салати до печено.
Храненето в Тунис винаги започва с аператив. От алкохолните напитки внимание заслужават местните вина, оригиналния фиников ликьор “тибарин” и водка “бухра” от фурми или смокини. Въпреки, че исляма се счита за официална държавна религия, на алкохола не е наложено табу. За закуска обикновено се сервира таджин – омлет с Десертите са типични за арабския свят: баклави, шамфъстък, фурми, бадеми. Кифлички със сусам. Традиционната напитка в Тунис е зелен чай с мента, сварен с борови шишарки или бадеми. Кафето е също много популярно. В южната част на страната се пие охладено палмово мляко.
За мезе се сервира таджин – омлет с кашкавал, пилешко и месо, брик – пържни триъгълни банички с различни плънки или “палачинките на Фатима” с плънка от месо.
След това се сервира телешка супа със зеленчуци. Основното ястие обикновено е кускус: планина от пшенична каша, зеленчуци и печено агнешко месо. Храненето завършва с чаша ароматно кафе, парче локум и халва.

Какво да си купите: В търговските центрове и лъскавите магазини на Тунис стоките са с високи цени. Работното им време през седмицата е от 8 сутринта до 16:30, а в събота до 12:30. Затова пък в страната е пълно с малки пазари с прилични и по-евтини стоки. За традиционен сувенир в Тунис се смята “пясъчната роза” – причудливо кристално образование приличащо на цвете, което се събира от дъното на пресъхнали езера. Като сувенири може да си купите керамични изделия, украшения от сребро, местни вина, наргиле, източни сладкиши, най-вкусните фурми, туниски килим направен ръчно от кашмир, коприна, вълна. В магазините не е прието да се пазарите за цената, но на пазарите това се приветства даже се поощрява.

Какво задължително да направите в Тунис:
Необятните плажовете с бял пясък, чистата лазурно море с разноцветни корали и удивително красиви риби, великолепните хотели винаги са част от планираната почивка. Ако не сте любител на тишината, има много начини за развлечение ресторанти сервиращи национална кухня, дискотеки, казина, атракциони.
Отидете в приказния град от “Хиляда и едно нощ”. Това е парк за развлечения по източните маниери. На входа гостите са посрещани от великана Радвен, най-високият човек на планетата – 2 метра и 45 сантиметра. Ще ви развличат въжеиграчи, факири, гълтачи на огън и ориенталски танцьорки.

Image

Местните гидове са подготвили за гостите на страната разнообразни екскурзии. Може да посетете историко-археологични комплекси, останки от древни градове, храмове и джамии стига да имате желание. Милионите туристи жадуват да видят главната забележителност на Тунис – да заснемат миражи, невероятните пейзажи и уникалната природа на пустинята.

Сафари с джипове в пустинята е едно от най-предпочитаните приключения от туристите. По пътя се минава през солени езера и дюни. Маже да видите най-знаменития театър на Северна Африка – Колизей, руини на древни градове, останки от античността, единственият морски оазис.

След като приключи разходката ви из Сахара, може да посетите Картаген, чийто невероятен образ се е съхранил до наши дни. Един от най-големите и богати градове в древността е известен със своите красиви здания и храмове. В Тунис се намира и най-големият в света музей на мозайките “Бордо”, а така също и римските развалини на Дуга. Храмове, терми, триумфалната арка на император Алексъндър, амфитеатър, статуи – всичко това е запазено в Дуга.

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme