Обща характеристика на туристическата дейност

Думата “Туризъм” има френски произход и означава почивка и развлечение с туристическа цел. По своята същност туризмът е икономическа дейност, насочена към създаването, предлагането и реализирането на стоки и услуги, Конкретните туристически дейности са 1) хотелиерство, ресторантьорство, туроператорска дейност и 2) други дейности.
В туризма се използват специфични понятия като например:
1. Турист е лице, което предприема краткосрочно или дългосрочно пътуване с цел почивка, лечение, спорт, участие в конкретни прояви (делови разговори, семинари, конференции, симпозиуми), познавателни и хоби дейности и др.Следователно като турист се определя всяко лице, което потребява основна или допълнителна туристическа услуга.
2.Туристически продукт е комплекс от туристически услуги (хотелски, рестотантьорски, екскурзоводски, анимационни и други), предоставяни на туриста.
3. Туристически обект – Съгласно Закона за туризма, туристическите обекти са:
- средства за подслон – хотели, мотели, туристически селища
- места за настаняване – пансиони, почивни станции, семейни хотели, самостоятелни стаи, вили, къщи и туристически хижи,
- заведения за хранене и развлечения – ресторанти, заведения за бързо хранене, питейни заведения, барове,
- местата за упражняване на туроператорска дейност и туристическа агентска и информационна дейност,
- центровете и местата за предлагане и потребление на допълнителни туристически услуги,
- музеи, резервати, паметници на културата,
- националните паркове, природните паркове, резерватите, защитените местности и природните забележителности
3.Туроператорска дейност е оферирането или продажбата на едро чрез туристически ваучер или договор на пакети услуги, включително предварително заплатени пътувания и ваканции, екскурзии в страната и чужбина, застраховки, резервации на хотелски, транспортни и други услуги.
4.Туроператор е лице, лицензирано по Закона за туризма за извършване на туроператорска дейност
5.Туристически пакет е предварително организирана програма, включваща най-малко две основни (например хранене и транспорт) или допълнителни услуги, продавани с пакетна цена.
6.Изпращащи туроператори са предприятия, които предлагат туристически пакети на международните и вътрешни туристически пазари по предварително сключени договори с лицата, предоставящи туристически услуги.
7. Приемащи туроператори са предприятия, които извършват цялостното обслужване на клиентите в мястото на потребление на услугите посредством собствена материално-техническа база или агентски мрежи.
8.Основни туристически услуги са нощувка и хранене, както и транспортни услуги, осъществявани при спазване изискванията на действащото законодателство в областта на транспорта.
9.Допълнителни туристически услуги са екскурзии, развлечения, прояви и други събития с културен и опознавателен характер, спортно-анимационни, балнеолечебни и други медицински услуги, визови услуги, конгресни и делови прояви, и всички останали дейности, способстващи за развитието на туризма.
10.Организирани групови и индивидуални пътувания с обща цена – това са пътувания по предварително изготвена програма, включваща комбинация от най-малко две от следните услуги а)транспорт, б)нощувка, в)други туристически услуги, които не са свързани с транспорт или нощувка, съставляващи значителна част от пътуването и когато те се продават или предлагат за продажба с обща цена и когато обхващат период по-дълъг от 24 часа или включват нощувка.
Разглеждан като перспективен стопански отрасъл, осигуряващ значителни валутни приходи за страната, туризмът се характеризира със редица специфични особености като:
1. Доминиращо значение на услугите в състава на туристическия продукт.
2. Създаването и потреблението на туристическите услуги съвпада по време и място.
3. Отрасълът е силно зависим от природните фактори, както по отношение на локализирането на туристическите съоръжения, така и при тяхната експлоатация.
4.Специфично използване на ресурси като се създават обекти и явления, които по принцип не се оползотворяват от други стопански дейности (например плажове)
4. Възможностите за бърза реакция поради промяна в потребителското търсене са ограничени, поради което създаването на туристическия продукт зависи до голяма степен от възможностите за неговата реализация. В този аспект туристическата дейност е доста рискова.
5.Силно влияние на имиджа върху потребителското решение за туристически пътувания.
6.Туристите ползват разнообразни услуги, които се предоставят от различни предприятия, което налага сключването на специални договори за качеството на предлаганите от тях услуги и др.
Развитието на туризма изисква и изграждането на безупречна инфраструктура в туристическия комплекс. Туристическите предприятия осъществяват обслужването на чуждестранни и български туристи (пряко или косвено), посредством организирането и осъществяването на различни видове дейности за които се изгражда и подходяща материално-техническа база. Такива са:
а) експлоатация на средства за настаняване – хотели, мотели, и т.н.
б) експлоатация на туристически и товарен транспорт,
в) дейност “Хранене” и търговия със стоки
г) експлоатация на бази за спортуване, отдих, развлечения и пр.
д)посредническо обслужване в т.ч. организирането на екскурзии и мероприятия в страната и чужбина.
е) екскурзоводско обслужване, в т.ч. на вътрешни и международни симпозиуми, конференции, срещи и т.н.
ж)строителство и ремонт на материалната база и др.
Правилното и успешно ръководство на туристическата дейност е немислимо без отчетно-икономическа информация, която се създава, обработва и систематизира посредством счетоводството. Посредством финансовия отчет на предприятието, (създаден на базата на счетоводна информация) може да се получи информация за цялостната стопанска дейност на туристическите предприятия. Основните задачи, стоящи пред счетоводството могат да се формулират по следния начин:
1. Да осигурява информация, необходима за изготвянето на краткосрочни и дългосрочни планове и прогнози на туристическите предприятия, както и за осъществяване на текущ контрол върху тяхното изпълнение.
2.Да осигурява информация за системен и своевременен контрол по опазване на имуществото от разхищения и злоупотреби.
3. Да осигурява информация за извършването на задълбочен икономически анализ на стопанската дейност с оглед разкриването на резерви за повишаване на нейната ефективност.
4. Да осигури информация относно изпълнението на договорите с чуждестранните туроператори, за качеството на предоставяните услуги на туристите, за своевременното уреждане на разплащанията с клиенти и доставчици и др.

Отчитане на разходите и приходите, свързани с основните туристически услуги
Отчитане на хотелиерската дейност
Особености на хотелиерската дейност и задачи на счетоводството. Хотелиерската дейност е една от основните експлоатационни дейности във всяко туристическо предприятие. Тя предлага общодостъпно място за подслон и свързаните с него основни и допълнителни услуги с които се задоволяват потребностите на гостите при пребиваването им в туристическите предприятия.
В туристическата дейност местата за настаняване и подслон се подразделят на следните видове: а)хотели, б)мотели, в) вила, г) бунгало, г) туристическо ваканционно селище, е) къмпинг, е)семеен хотел, ж) пансион, з)самостоятелни стаи, и)почивни станции. От всички видове места за настаняване с най-голямо значение за туристическата дейност са хотелите, които могат да се групират по следния начин:
според периода на експлоатация – целогодишни и сезонни,
според териториалното си разположение – морски, планински, градски,
- според предназначението си – климатобалнеолечебни, бизнес-хотели, и специализирани хотели за различни видове туризъм (селски, ловен,спортен и др.),
- хотели, с висок комфорт и нетрадиционно обслужване – категория четири или пет звезди. Тези средства за подслон могат да бъдат резиденции, старинни сгради, сгради – паметници на културата, замъци и др.
Характерно за хотелиерската дейност е, че тя предлага освен нощувки и редица допълнителни услуги, които поставят специфични задачи пред счетоводството на съвременния етап. Ползването на хотелската база в туристическите предприятия се извършва по принцип чрез предварително запазване на стая или легло, т.е чрез т. нар. резервация. Резервацията на легла (стаи) в обектите за настаняване се извършва на два етапа. Първият етап представлява искане от страна на туриста или съответния туроператор за запазването на легла (стаи). Искането, което на практика се осъществява с резервацията съдържа следните данни: име на клиента, вид на услугата (нощувка, пълен пансион или полупансион), вид на стаята (единична, двойна, апартамент), време на започване и продължителност на пребиваването (съответно дата или брой на нощувките), както и адрес на получателя и изпращача.
Вторият етап се състои в обработване на резервациите, т.е. установяване на възможности за удовлетворяване на искането и изпращането на отговор на изпращача. При положителен отговор искането се превръща в резервация. Отговорът следва да бъде в максимално кратък срок. Резервацията може да бъде направена устно, писмено, по телефона, факс или по друг начин в предварително определени срокове, например един месец преди пристигането на туристите. Направените резервации могат да бъдат анулирани в определени срокове.
Хотелиерската дейност е твърде разнообразна. Свързана е с извършването на разходи и получаването на приходи, които представляват обекти на счетоводството. В този смисъл една от най-съществените задачи на счетоводството по отношение счетоводното отразяване на хотелиерската дейност е да осигурява информация за анализ на хотелиерската дейност, с оглед разкриването на резерви за повишаване на нейната ефективност.
Регистри за оперативна отчетност в хотелите. Данните сочат, че 2/3 от отчетността в хотелите има оперативен характер, което налага необходимостта от нейното специално разглеждане. В хода на експлоатацията оперативната отчетност осигурява висока заетост на легловата база. Чрез оперативните отчети се осъществява контрол върху посрещането, настаняването, обслужването и изпращането на гостите Освен това тя дава възможност за осъществяване на предварителен, текущ и последващ контрол върху работата на техническите средства и системи при обслужването на туристите.
Воденето на оперативни регистри за отчетност се обуславя от наличието на следните по-съществени фактори:
а) специфичните условия на работа – непрекъснат процес на обслужване и ежедневна заетост на легловата база по брой стаи, националността на туристите и др. изискват бързо и съкратено представяне и предаване на информация за това в самия обект и извън него, в определени часове на денонощието.
б) необходимостта от осигуряване на нормална денонощна работа на различните системи (асансьор, осветление, парно, телекс, събуждане и др.) с оглед приятния престой на туристите,
в) осигуряване на основни и допълнителни услуги на туристите, при условия близки до домашните с високо качество и минимален разход на време, т.е т. нар. персонализация на обслужването.
г) осигуряване на висока заетост на легловата база и недопускане на повторни продажби на едно и също легло в денонощието,
д) даване на пълна и точна информация на гостите и съхраняване на техните ценности и материали,
е) приемане и предаване на съобщения от личен и делови характер на гостите на хотела,
ж) резервиране, анулиране или промяна на нощувки и допълнителни услуги за туристите.
з)съчетаване на условията за нощувка и пребиваване с възможностите за почивка и изпълнение на стопански задачи,
и) осъществяването на контрол по настаняването, адресното регистриране, спазването на визовите формалности и законността при пребиваването на чуждестранни туристи на територията на хотела и страната.
В хотелиерската дейност воденето на регистри за оперативно отчитане има предупредителен, уведомителен и организационен характер. Оперативната отчетност обикновено не поражда имуществена отговорност, а само дисциплинарна такава.
В хотелиерската дейност обикновено се използват следните регистри за оперативно отчитане:
- Табло на хотела, дневен лист, оперативен бюлетин, хотелски регистри др. посредством които се представя състоянието и заетостта на легловата база през денонощието,
- Адресна карта, която се попълва при пристигането на туристите по данни от техните документи за самоличност. Единият екземпляр от адресните карти се предават на органите на полицията, а другият се запазва в картотеката на хотела. Децата без документи за самоличност се регистрират на гърба на адресните карти на техните родители. Лицата без документи за самоличност не могат да се регистрират за престой в хотела. Организираните групи представят заверени списъци от чуждестранния туроператор. На туристите от групата се задължително се изготвят адресни карти.
- Регистър за сейфовете, в които туристите съхраняват свои лични ценности като документи, пари, бижута и др. Регистърът съдържа следната информация – дата, номер на стаята, период на ползване и др. Попълва се задължително от всеки администратор на рецепция.
- Регистър за повреди на различните инсталации или уреди (асансьор, електроинсталации, телевизори, бойлери, готварски печки, часовникови и сигнални уредби, системи за събуждане и др. Регистърът съдържа: дата, описание на повредата, номер на стаята, час и подпис на лицето, отстранило повредата.
- Регистър за събуждане. Води се ежедневно от дежурния администратор и съдържа номера на стаята за която е поръчано събуждането и желания час на събуждане. Събуждането се осъществява автоматично, посредством телефона в стаята или по друг подходящ начин.
- Обходен лист в който се отразяват задачите на камериерките за деня – а) стаите, които следва да се зареждат, б) стаите, които следва да се поддържат, в) стаите, които трябва да се обслужват, г) особени отметки на някои стаи – допълнително зареждане, смяна на един вид възглавници с друг, например на дунапренена с пухена и т.н.
-Регистър за резервации – попълва се от старши администратор, съответно за организирани и неорганизирани туристи в компютърната система на хотела. Всеки ден се определя броя на стаите за определените резервации,
- Регистър за състоянието на противопожарната система,
- Регистър за резултатите от осъществения ветеринарен и санитарен контрол от специализираните органи, който съдържа информация за установените нарушения и указания за извършването на съответните санитарно-хигиенни мероприятия,
- Регистри за проведените телефонни разговори, за получените пощенски пратки, за работата на пиколата, рум сървиса и др.
Отчитане на разходите в хотелиерската дейност. Разходите в хотелиерската дейност са многобройни и разнообразни по своя характер. За да могат същите добре да се изучат, планират, отчитат, анализират и контролират (т.е по-добре да се управляват) е необходимо същите да бъдат класифицирани (групирани) по определени еднородни признаци.
Счетоводното отчитане на разходите се извършва в две направления: а) веднъж по икономическо съдържание, като за целта се използват сметките от група 60 Разходи по икономически елементи б) по функционално предназначение на разходите, т.е по конкретни дейности.
Стойността на употребените в дейността материали се отчитат по дебита на сметка 601 Разходи за материали. Като разходи за материали се отчитат и употребените вода, ел. енергия, гориво, рекламни материали, канцеларски материали и др.
За отчитане на разходите по предназначение се ползват следните сметки
6112 Разходи за основната дейност – хотелиерска дейност
612 Разходи за спомагателна дейност (перално стопанство)
Административни разходи
Чрез сметка 6112 Разходи за основната дейност – хотелиерска дейност се отчитат разходите за основна дейност. Аналитичното отчитане към тази сметка се организира по експлоатационни обекти (хотели, мотели, къмпинги и др.) и по утвърдени статии (номенклатура) на разходите. Разходи в хотелиерството могат да бъдат групирани в следните статии на калкулация а) заплати, б)начисления за социални осигуровки за сметка на предприятието, в) горива, г) електроенергия, д) консумативни материали, е)канцеларски материали, е) бельо, ж)вода, з)пощенски разходи, и разходи за текущ ремонт, к)реклама, л)амортизация, м)технически материали (резервни части), н)за цветя, украса и бланки с емблемата (фирмения знак) на хотела, предаване на съобщения на гостите на хотела, телефонен указател на хотела, о)хотелски материали, п)консумативи стаи, р) материали басейн и материали озеленяване, с)активи в употреба, отчетени като разход, т) разходи за външни услуги и др.
Като канцеларски материали се отчитат всички материали, които се използват за текущи оперативни нужди в административните офиси. Към тях се отнасят всички печатни материали, използвани в хотела като менюта, брошури, табелки и др.
Като материали хотел (хотелски материали) се отчитат всички материали, които се използват за нуждите на рецепция – хотелски паспорти, диплянки, гривни, предоставяни на туристите, ползващи системата all inclusive. Тъй като това са материали, обслужващи предимно формата all inclusive е целесъобразно те да бъдат наблюдавани отделно, като за целта следва да бъде открита отделна аналитична сметка със същото наименование. Тези разходи следва да бъдат включвани в състава на разходите ежемесечно, а не в края на активния туристически сезон.
Консумативи стаи – това са всички предмети и материали, давани на гостите за зареждане на стаите, като сапун, шампоани, шапки за баня, салфетки и др. Възможно е те да бъдат изписвани и включвани в състава на разходите за дейността на база на месечна инвентаризация.
Специфичен разход за хотелите са разходите, извършвани за украса и цветя. Към тях се отнасят всички цветя и декорации, закупувани за хотела, ресторанта, стаите и др.
Специфичен разход за един хотел са също така и материалите за басейна и материалите за озеленяване, както и материалите за анимация. Разходът за материали на басейна включва стойността на материалите, свързани с поддръжката и поправката на басейна. Такива са различните препарати за поддържане киселинността на средата, като например натриев хипохлорит.
Разходите за материали по озеленяване се свързва с използването на материали за озеленяването и ландшафта. Това са всички закупени цветя и посадъчен материал, които се използват за подобряване на общата фасада на хотела.
Друг специфичен разход за хотела е разхода, който се извършва за нуждите на анимацията в хотела. Това са разходи, които се извършват за игри, музика, спортно оборудване и др. Тъй като анимацията представлява съществен отчетен обект е целесъобразно разходите за анимация да се наблюдават отделно, като за целта се обособи отделни подсметки с примерни наименования „Материали и игри” и „Програма и музика,” и „Други разходи за анимация.”
Като активи в употреба, отчетени като разход се отчитат всички материали с многократна употреба, за които е организирано задбалансово отчитане. Какво ще се отчита в тази група зависи до голяма степен от възприетия от предприятието праг на същественост.
По статията разходи за външни услуги се отчитат всички разходи на предприятието, които имат невеществен характер, поради което се третират като услуги, извършени от други предприятия. В зависимост от вида на разхода като разходи за външни услуги могат да се отчитат а)телефонни разходи, б)разходи за реклама, в)разходи за винетки (пътен данък), г)разходи за транспортни и товаро-разтоварни дейности, д)разходи за текущ ремонт, е)разходи за местни данъци и такси (например данък сгради и такса за битови отпадъци),ж)разходи за имуществени застраховки, з)разходи за туристически застраховки, и)разходи за абонаментно поддържане, к)разходи за охрана, л)разходи за наеми, м) разходи за пощенски услуги, н)разходи за консултантски услуги.
Сметка 6112 Разходи за основната дейност – хотелиерска дейност се дебитира с извършените разходи, а се кредитира при нейното приключване.
Чрез сметка 612 Разходи за спомагателна дейност се отчитат разходите за пералното стопанство, което се изгражда към по-големите хотели или хотелски комплекси. Аналитичното отчитане към сметката се организира по статии на разходите, които могат да бъдат: а)заплати и начисления за социално осигуряване, б) амортизация, в) разходи за вода и електроенергия, г) за перилни препарати, д)за транспортиране на бельото от и до хотелите, е) за гладене и др.
За предприятията от сферата на туризма и по-конкретно за хотелите и хотелските комплекси са характерни разнообразни спомагателни дейности (ремонт, транспорт, пране и др.). които се извършват за да подпомагат основната дейност. За диференциране на разходите за всяка една от дейностите към сметка Разходи за спомагателна дейност се водят подсметки за осъществяваните спомагателни дейности. Информацията получавана от тях е информация за себестойността на създадените продукти или себестойността на извършените услуги от съответната спомагателна дейност. Себестойността на създадените продукти или оказаните услуги от спомагателните дейности се включва в себестойността на услугите от основната дейност. Ако спомагателните дейности оказват услуги на външни лица, като срещу това се получават приходи, то себестойността на тези услуги се отразяват в намаление на приходите от продажби и така се поучава финансовия резултат от тези продажби.
Сметката се дебитира с извършените разходи, а се кредитира края на отчетния период със себестойността на оказаните услуги на хотелите, ресторантите и външни клиенти.
Сметка 614 Административни разходи се води когато хотелиерската дейност се осъществява в повече от един хотел. Административните разходи имат общ характер спрямо осъществяваните разходи в основната дейност и затова всяка една от тях трябва да покрие съответна част от тези разходи с приходите си. За да се определи правилно размерът на разходите за всяка една от обслужваните административни дейности отчетените административни разходи се разпределят на определена от предприятието база (например сумата на приходите от всяка една дейност) и припадащата се част за всяка една дейност се отнася в намаление на реализираните от нея приходи. Така се получава действителния финансов резултат от всяка една сделка
Аналитичното отчитане към сметката може да се организира по следните статии на разходите а) разходи за заплати и социални осигуровки, б)амортизация, в) командировки и служебни пътувания, г)разходи за представителни цели, д) разходи за абонамент на вестници и списания, е) телеграфопощенски разходи и др.
В рамките на отчетния период сметка 614 Административни разходи се дебитира с извършените разходи, а се кредитира в края на годината при нейното приключване.
При този състав от сметки за отчитане на разходите в хотелиерската дейност се съставят следните счетоводни статии.
За отчитане на разходите по предназначение
Д-т сметка 6112 Разходи за основната дейност – хотелиерска дейност респ.
ан. Сметки по отделни хотели
Д-т сметка 612 Разходи за спомагателна дейност, респ.
Д-т сметка 614 Административни разходи
К-т сметки от гр. 60 разходи по икономически елементи
2.За отнасяне на разходите за пералното стопанство към разходите за хотелиерската дейност на база на килограмите изпрано бельо от отделните хотели.
Д-т сметка 6112 Разходи за основната дейност – хотелиерска дейност
К-т сметка 612 Разходи за спомагателна дейност

На туристите, които не могат да бъдат настанени в конкретния хотел поради дублажи на стаи, пренатовареност на хотела и други причини е възможно да бъдат представени талони на определена стойност за безплатна консумация в заведенията на хотела. За целите на контрола талоните се пронумероват, подпечатват и подписват от комплексния управител. Талон се предоставя на всеки гост, за който има дублаж и се налага настаняването му извън хотела, като компенсация за причинените му неудобства за всяка нощувка. Гостът получава толкова талони, колкото са нощувките му извън хотела. Талони се предоставят и на деца, които имат резервация като гости на хотела. Всички намаления от брутната сума на прихода по договор със съответния туроператор се отразяват счетоводно като разход за външна услуга по съответната аналитична сметка Дублажи Тези обезщетения могат да се осчетоводят по два начина
като разход
като намаляване на вземането от туроператора
Д-т сметка 602 Разходи за външни услуги
К-т сметка 411 Клиенти
Аналит. сметка туроператор........................
Д- т сметка 6112 Разходи за основната дейност – хотелиерска дейност
Аналит. сметка Рекламации и оплаквания Дублажи
Аналит. сметка Хотел.....................................

Д-т сметка 411 Клиенти
Аналит. сметка туроператор..........................
К – т сметка 703 Приходи от продажба на услуги

В резултат на дублажите, съответният хотел следва да настани свои туристи в други хотели, като вследствие на това възниква задължение към хотела, който приема туристите, за които има дублиране на стаи
Д-т сметка 602 Разходи за външни услуги
Д-т сметка 4531 Начислен ДДС за покупките
К- сметка 401 Доставчици

Д-т Сметка 6112 Разходи за основната дейност – хотелиерска дейност
Аналит. Сметка нощувки и дублажи
К-т сметка 602 Разходи за външни услуги
Издадената данъчна фактура следва да бъде придружена с протокол в който да бъде дадена разшифровка на фактурираната сума за реализираните нощувки в другия хотел. Т.е да се опишат имената на туристите, начина на настаняване (тип стая – единична, двойна, двойна лукс и др.), както и цената за настаняване на съответния тип стая за съответния ден.
В индивидуалния сметкоплан на предприятието, осъществяващо хотелиерска дейност следва да се предвиди и възможност за отчитане на разходи за настаняване на персонала, който не е местен. Това става по сметка 602 Разходи за външни услуги. По нея се отчитат всички квартирни разходи на персонала, които се заплащат от предприятието. Тези наеми се начисляват обикновено на базата на договор за наем, тъй като повечето наемодатели са частни лица и нямат данъчна регистрация. Счетоводното записване за начисления наем е
Д-т сметка 602 Разходи за външни услуги
К-т сметка 499 Други кредитори
Д-т сметка 6112 Разходи за основната дейност – хотелиерска дейност
Аналит. Сметка нощувки персонал
Аналит. Сметка на съответния обект в който работи персонала
К-т сметка 602 Разходи за външни услуги
Отчитане на приходите от хотелиерска дейност и пералното стопанство. За отчитане на приходите от хотелиерска дейност се използва сметка 7031 Приходи от продажба на туристически услуги, към която се обособява отделна аналитична сметка Приходи от хотелиерска дейност. Приходите се документират с фактури, квитанции и други първични счетоводни документи. Аналитичното отчитане към сметката се организира по хотели, а така също и по видове постъпили приходи, които могат да се групират по следния начин:
а) от нощувки – това е наемната цена за ползвано легло
б)за дневна почивка от 14.00 до 18.00 часа
в)за наем на хотелски зали – за конференции и други делови мероприятия
г) за пране и гладене на бельо
д)за ползване на паркинг
е)за ползване на сейф
ж)за телефонни разговори
з) от трансфери
и) от басейн
к)от паркинг
л)телефон
м)сауна и масаж
н)бизнес
о)велосипеди под наем
Услугата „Басейн” генерира в себе си няколко подуслуги за които се заплащат суми по ценоразпис- шезлонг, хавлия, и др. тези услуги функционират когато хотелът работи по системата FB или BB, но не и в системата All inclusive.
Пране и гладене включва предоставянето на ряза лични услуги по пране и гладене по ценоразпис
Група услуга Телефон включва реализиране на приход от телефон, ползван от гостите по стаи
Групи услуги –масаж и сауна имат подуслуги, които варират в зависимост от продължителността на предоставяната услуга – половин час, един час и т.н.
Група услуга Бизнес включва предоставянето на факс, копирни услуги и интернет по ценоразпис.
По сметка 7031 Приходи от продажба на туристически услуги се извършват следните счетоводни записвания
За постъпилите приходи
Д-т сметка от гр. 50 Парични средства, респ.
Д-т сметка 411 Клиенти
К-т сметка 7031 Приходи от продажба на туристически услуги
Ан. сметка Приходи от хотелиерска дейност
К-т сметка 453 разчети по ДДС
2. За приключване на сметка 611 Разходи за хотелиерска дейност и сметка 614 административни разходи (ако такава сметка се води в предприятието)
Д-т сметка 7031 Приходи от продажба на туристически услуги
Аналит. Сметка Приходи от хотелиерска дейност
К-т сметка 611 Разходи за хотелиерска дейност
К-т сметка 614 Административни разходи
След горните записвания по сметка 7031 Приходи от продажба на туристически услуги, аналит. сметка Приходи от хотелиерска дейност се установява салдо, което показва финансовият резултат от тази дейност
Ако салдото по сметката е кредитно, то изразява положителен финансов резултат (печалба), който се осчетоводява, посредством съставянето на следната счетоводна статия
Д-т сметка 7031 Приходи от продажба на туристически услуги
Аналит. сметка Приходи от хотелиерска дейност
К-т сметка 123 Печалби и загуби от текущата година
Ако салдото по сметка 7031 Приходи от продажба на туристически услуги, аналит. сметка Приходи от хотелиерска дейност е дебитно, то изразява отрицателен финансов резултат (загуба), който се осчетоводява чрез следната счетоводна статия
Д-т сметка 123 Печалби и загуби от текущата година
К-т сметка 7031 Приходи от продажба на туристически услуги
Аналит. сметка Приходи от хотелиерска дейност
За отчитане на постъпилите приходи вследствие на оказани услуги от пералното стопанство на физически и юридически лица се съставят следните счетоводни статии
Д-т сметка от гр. 50 парични средства, респ.
Д-т сметка 411 Клиенти
К-т сметка 7039 Приходи от продажби на перални услуги (по продажна цена на услугите)
К-т сметка 453 Разчети по ДДС
За счетоводно отразяване на фактическата себестойност на оказаните услуги от пералното стопанство се съставя следната счетоводна статия
Д-т сметка 703 Приходи от продажби на перални услуги
К-т сметка 612 Разходи за спомагателна дейност
Салдото по сметка 7039 Приходи от продажби на перални услуги, което може да бъде кредитно (при положителен финансов резултат) и дебитно (при отрицателен финансов резултат)се осчетоводява в кореспонденция със сметка 123 печалби и загуби от текущата година по разгледания вече начин.
В заключение следва да отбележим, че по дебита на сметка 7031Приходи от хотелиерска дейност се отразяват всички разходи по нейното функциониране. Ако тези разходи се разделят на броя на реализираните нощувки може да се установи себестойността на една нощувка. Този показател има съществено значение за управлението на хотелиерската дейности е база за определяне цената на нощувката.


Отчитане на дейност хранене
Особености на дейност “Хранене.” Туристическите предприятия разполагат с голяма собствена база от заведения за хранене и развлечения (ресторанти, заведения за бързо хранене, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове), чрез които се обслужват чуждестранните и български туристи. Те следва да отговарят на съответните изисквания според Наредбата за категоризиране на туристическите обекти.
Дейност “Хранене” е важно звено от системата за комплексно обслужване на българските и чуждестранни туристи. Тази дейност се отличава от другите сфери на общественото обслужване по това, че на населението се оказват услуги както от материален, така и от нематериален характер.
Характерна особеност на стопанската дейност “Хранене,” която се осъществява от съответните заведения (обекти) е органическото преплитане на операциите, свързани с производството на готови храни, тяхното реализиране, заедно с доставените други стоки,, както и със създаването на условия за консумиране на потребителната им стойност. Тази органическа връзка на извършваните процеси създава непреодолими трудности за разграничаване на направените материални, трудови и парични разходи.
От своя страна производственият процес в дейност “Хранене” се характеризира с редица специфични особености. От тях с особено значение за отчетността са: ежедневната промяна на асортимента на произвежданата кухненска продукция и (в едно и също време) произвеждане на отделни видове продукция, включена в дневното план-меню.
Характерът на дейността обуславя и задачите на отчетността на стоките о стокооборота в дейност “Хранене.”Тези задачи могат да бъдат формулирани по следния начин:
1. Да се осигури необходимата информация за контролиране изпълнението на плана за доставката на стоки и материали за производството на кухненска продукция и нейната реализация и закупените готови стоки, както общо за предприятия, така и по отделни заведения (обекти),
2. Да съдейства за правилното съхраняване и опазване на стоките и материалите,
3. Да контролира спазването на разходните норми за хранителни продукти,
4. Да осигурява възможности за правилно ценообразуване на кухненската продукция и закупените готово стоки, както и да контролира спазването на определените цени.
Особености на ценообразуването в дейност “Хранене.” Поради практическата невъзможност за разграничаване на разходите за отделните функции (например производствена и търговска), в резултат на използването на една и съща материално-техническа база тук не се изчислява (определя, формира ) себестойност на кухненската продукция. Вместо това се калкулират продажни цени на кухненската продукция и готовите стоки.
Продажните цени на ястията (кухненската продукция) се формират главно от следните елементи: а) стойност на вложените хранителни продукти по цена на придобиване, б)надценката за категорията на заведението, което може да бъде от една до пет звезди, в) включения в цената данък върху добавената стойност, ако предприятието, собственик на обекта е регистрирано по ЗДДС.
При този начин на ценообразуване надценките са предназначени да покрият всички разходи по производството на кухненската продукция и създаването на условия за нейното потребление, а така също и на разходите по обръщението, в т.ч. и на т. нар. административни (управленски) разходи). Освен това надценката следва да осигури и печалба за предприятието.
Калкулации се изготвят за 10 или 100 порции, според прилагания рецептурен сборник, който е задължителен. Трябва да подчертаем, че в значителна степен цената зависи от потребителското търсене на кухненска продукция и готови стоки, продавани в заведението).
Примерна схема на калкулацията на продажната цена на кухненска продукция и готови стоки може да се представи по следния начин:
1. Вложени продукти по цена на придобиване 100 лв.
2. 50% надценка за производство и продажби спрямо
цената на придобиване 50 лв.
3. Цена за категорията 150 лв.
4. ДДС (ако предприятието, собственика на заведението
е регистрирано по ЗДДС) – 20 % от цената за категорията 30 лв.

5. Продажна цена за клиентите 180 лв.
Ако калкулацията е изготвена за 10 порции цената за една порция ще бъде 18 лв. (180 лв.:10 броя). Ако в заведението има музикална програма се предвижда отделна надценка за изпълнение на програмата.
В някои заведения за хранене и развлечения вместо надценка за музикална програма се заплаща входна такса, с която се издържа музикалната програма.
Отчитане на постъплението на стоки и материали в складовете и обектите на дейност “Хранене.” В повечето случаи доставените хранителни продукти и готови стоки постъпват в складове с отделно материалноотговорно лице (МОЛ), както и в приобектните складове. Такива складове могат да бъдат обособени към някои от по-големите обекти за хранене и развлечения.
Документирането на покупката се извършва чрез издаването на фактура от доставчика, а постъплението на продуктите и стоките в складовете и търговските обекти, посредством стокова разписка, съставена от лицето, което е приело продуктите или стоките.
Хранителните продукти и стоките, постъпващи в складовете на предприятието с отделни МОЛ, както и тези, постъпващи в търговските обекти при разглеждания модел на отчетност се отчитат по отчетна (доставна) стойност, наричана цена на придобиване.
Синтетичното отчитане на стоките и материалите в складовете с отделни МОЛ се осъществяват посредством сметка 3041 Стоки в хранителен склад. Аналитичното отчитане към тази сметка се организира по стокови групи, видове стоки или други признаци в зависимост от информационната потребност на предприятието.
Синтетичното отчитане на стоките и материалите в търговските обекти се осъществява посредством сметка 3042 Стоки в обектите за обществено хранене. Аналитичното отчитане към тази сметка се организира по отделни обекти и по материално-отговорни лица, каквито се явяват главните готвачи в заведенията за хранене, респ. барманите в питейните заведения.
Счетоводните записвания на материали и стоки в централния склад на предприятието могат да се представят както следва:
Д-т сметка 3041 Стоки в хранителен склад
Ан. Сметки по видове стоки и материали
Д-т сметка 453 Разчети по ДДС
К-т сметка 401 Доставчици
Ан. Сметка на доставчика (ако стоките не са платени), респ.
К-т сметка 422 Подотчетни лица (ако стойността на стоките е изплатена от подотчетно лице, например снабдителя на предприятието), респ.
К-т сметка от гр. 50 Парични средства
Счетоводните записвания при постъпването на материалите или стоките направо в обектите за хранене и развлечения могат да се представят по следния начин:
Д-т сметка 3042 Стоки в обектите за обществено хранене
Ан. Сметки по обекти и МОЛ
Д-т сметка 453 Разчети по ДДС
К-т Сметка 401 Доставчици, респ.
К-т сметка 422 Подотчетни лица, респ.
К-т сметки от гр. 50 Парични средства
Въз основа на издадената стокова разписка при предаването на стоките и материалите от централния склад в обектите за хранене се съставя следната счетоводна статия
а)Д-т сметка 3042. Стоки в обектите за обществено хранене
Ан. Сметка на съответния обект и МОЛ
К-т сметка 3041 Стоки в хранителен склад
Ан. Сметки по видове стоки и материали
или
б) Д-т сметка 601 Разходи за материали
К-т сметка 3041 Стоки в хранителен склад
За отразяване на разхода по предназначение
Д-т сметка 6111 Разходи за основна дейност – дейност “Хранене”
К-т сметка 601 Разходи за материали

Отчитане производството на кухненска продукция и нейната реализация. Производството на кухненска продукция в заведенията за хранене се извършва въз основа на дневно меню-разчет и утвърдените готварски рецепти за отделните ястия. Дневното меню-разчет изпълнява функциите на производствена програма и служи за изчисляване на необходимите за деня хранителни продукти. Съставя се от отговорника по производството (главния готвач) или от предварително определено друго длъжностно лице и се одобрява от управителя на заведението.
Счетоводното отчитане на произведените готови храни в обектите за обществено хранене се извършва доста специфичен начин. Постъпилите хранителни продукти в кухнята (за които отговаря главният готвач) се отчитат както вече отбелязахме (при нашия подход на разглеждане на проблема) по доставна стойност. От тези хранителни продукти следва да се произведе съответна кухненска продукция, която да има същата стойност. Следователно производствения процес – обработка на хранителните продукти и добиването на готовите храни не се обхваща от счетоводството. Прилагането на тази методика изисква задължително да се спазват нормите за разход на продукти, определени в рецептурника (сборника) с готварски рецепти.
Реализираният стокооборот в дейност “Хранене” се състои от реализираните кухненска продукция и готови стоки. Поради това, че няма различия между документирането и отчитането на стокооборота от кухненска продукция и стокооборота от готови стоки, в следващото изложение тези въпроси ще бъдат разгледани заедно.
В зависимост от вида на заведенията за обществено хранене и от организацията на дейността в тях документирането на кухненската продукция и готовите стоки, както и разплащанията с клиентите могат да се осъществят със и без помощта на сервитьорски персонал.
Независимо от начина на отпускане на стоки и кухненска продукция на клиентите във всяко заведение за обществено хранене трябва да бъде обявен възприетия начин за разплащане с тях и какъв документ следва да им се издаде за инкасираната сума.
Правилното протичане на разплащанията с клиентите изисква цените на предлаганите ястия, напитки и други стоки да бъдат предварително известни на последните. В зависимост от вида и категорията на заведението цените се обявяват посредством ценоразписи или чрез изписването им върху табелки, поставени на места, удобни за визуална информация на клиентите. Следва да се посочат и телефонните номера на контролните органи към които клиентите биха могли да се обърнат при необходимост.
Документиране на операциите по реализацията на кухненска продукция и готови стоки в заведенията със сервитьорско обслужване. По принцип лицата, които отпускат ястията и стоките за продажба (готвачите и барманите) не участват в процеса на непосредствената им продажба. Тя се осъществява от сервитьори или продавачи (касиери), което предопределя и начина на документиране на отпуснатите за продажба ястия и готово стоки в заведенията за хранене.
В заведенията със сервитьорско обслужване на клиентите, документирането на операциите по отпускането на кухненска продукция и готови стоки се извършва от сервитьорите посредством използването на касови апарати. По този начин се установява имуществената отговорност, която поемат сервитьорите от момента на получаването на кухненската продукция, напитките или други стоки от кухнята и баровете до отчитането на получените пари за тяхната продажба от клиентите.
На съвременния етап обслужването на клиентите се извършва посредством използването на касови апарати. Ако е необходимо апаратът може да детайлира общата сума на реализирания стокооборот по видове храни или готови стоки, което има съществено значение за определяне отчетната стойност на продадената кухненска продукция и готови стоки, които следва да намерят отражение в състава на разходите на предприятието.
Разплащането с клиентите се извършва по един от следните начини: - чрез специално длъжностно лице, чрез касиер или чрез сервитьорите. Клиентите следва да получат документ за платените суми.
В края на работния ден управителят на заведението изготвя контролен лист за постъпилите суми от дневни продажби на кухненска продукция или готови стоки, които следва да бъдат внесени в касата на предприятието. Сумите от дневните продажби, отчетени от сервитьорите трябва да бъдат равни на обобщените данни на главния готвач и бармана за продажбите на кухненска продукция и готови стоки. Управителят на заведението издава на сервитьорите, готвачите и барманите съответните документи (разписки, бележки и др.) като по този начин ги освобождава от имуществена отговорност.
Обикновено храненията на организираните (чуждестранни и български) туристи се осъществяват чрез т.нар. блок маса (шведска маса). За отчитането на реализираната кухненска продукция по този начин първичният документ, който изготвя е Протокол за изнесена продукция на блок маса (вж. Приложение №). В него се нанасят изнесената продукция по вид и количество (например за закуска или вечеря) и върнатата годна кухненска продукция. Разликата представлява реализирания стокооборот. Протоколът за изнесената продукция на блок маса се съставя от комисия в три екземпляра - за счетоводството, за касиер-маркировача и за главния готвач.
Въз основа на съставените първични документи ежедневно в специални вторични документи се обобщава реализацията в общественото хранене в следните разрези:
по видове клиенти – юридически лица, мероприятия, свободна консумация и др.,
по видове изхранвания – закуска, полупансион, кафе-пауза
- по начин на плащане – в брой, по банков път или чрез вътрешен кредит (характерен за заведенията от висока категория)
В съответствие с изяснения от нас модел за отчитане на стокооборота в общественото хранене, ежедневно се определя себестойността (отчетната стойност) на реализираната кухненска продукция и готови стоки. Чрез съответната компютърна програма, в края на деня, след приключване на съответните операции автоматизирано се извършва разпад на готовата продукция на вложените в нея продукти, съгласно заложените разходни норми, посочени в рецептурника. Същото се отнася и за напитките. Процесът на разпад се използва за счетоводно изписване от партидите на съответните МОЛ на продуктите, вложени в производството на готовата продукция, или реализираните напитки и други готови стоки. Обикновено хранителните продукти и готовите стоки се отписват счетоводно по способа средно-претеглена цена. Възможно е това отписване да стане и по всеки един от известните способи за оценка на стоково-материалните запаси при тяхното потребление, в зависимост от възприетата счетоводна политика. Изписването на реализираната кухненска продукция и готови стоки има съществено значение при определянето на финансовия резултат от дейност “Хранене.”
Счетоводно отчитане на реализирания стокооборот в заведенията за обществено хранене. Синтетичното счетоводно отчитане на реализираната кухненска продукция и на купените готови стоки се извършва посредством използването на сметки 701 Приходи от продажба на кухненска продукция и 702 Приходи от продажба на стоки. От гледна точка на класификацията на сметките по структура тези сметки са операционно-резултатни, т.е отчитат процеса на реализация и служат за установяване на финансовия резултат от този процес.
Сметките се дебитират с отчетната стойност на продадените стоки и кухненска продукция, а така също и с разходите за стоковото обращение, които ще бъдат изяснени по нататък в изложението. Сметките се кредитира с продажната стойност за населението на кухненската продукция и готови стоки.
Аналитичното отчитане към сметките обикновено се организира по обекти (заведения за хранене и развлечения).
Характерните счетоводни записвания при използването на тези сметки могат да се представят по следния начин:
1. За отчитане на продажната стойност на кухненската продукция и готови стоки
Д-т сметка 411 Клиенти, (ако сумата не е получена от клиента), респ.
Д-т сметки от група 50 Парични средства
К-т сметка 701 Приходи от продажба на кухненска продукция, респ.
К-т сметка 702 Приходи от продажба
К-т сметка 453 Разчети по ДДС
2. За счетоводно отписване (изписване) на продадените кухненска продукция и готови стоки по отчетна стойност
Д-т сметка 701 Приходи от продажба на кухненска продукция, респ.
Д-т сметка 702 Приходи от продажба на стоки
К-т сметка 3042 Стоки в обектите за обществено хранене, респ.
К-т сметка 611 1 Разходи за основната дейност – дейност “Хранене.”
3.За приключване в края на годината на сметките, отчитащи разходите за обращението в дейност “Хранене.”
Д-т сметка 701 Приходи от продажба кухненска продукция, респ.
Д-т сметка 702 Приходи от продажба на стоки
К-т сметка 6114 Разходи за търговска дейност
К-т сметка 614 Административни разходи
След горните записвания по сметка 701 Приходи от продажба на кухненска продукция и сметка 702 Приходи от продажба на стоки се установява салдо, което може да бъде както следва
- Кредитно салдо, което изразява печалба за предприятието и се осчетоводява така:
Д-т сметка 701 Приходи от продажба на кухненска продукция, респ.
Д-т сметка 702 Приходи от продажба на стоки
К-т сметка 123 Печалби и загуби от текущата година
- Дебитно салдо, което изразява загуба за предприятието и счетоводно се интерпретира по следния начин:
Д-т сметка 123 Печалби и загуби от текущата година
К-т сметка 701 Приходи от продажба на кухненска продукция, респ.
К-т сметка 702 Приходи от продажба на стоки
Възможен е и друг вариант за счетоводно отчитане на произведената кухненска продукция и нейната реализация. Възможно е в сферата на туризма като стоки да се приемат и да се отчитат продуктите за производство на кухненска продукция, в случаите когато главния готвач е материално отговорно лице. Този подход предполага стоките в туристическите предприятия да бъдат съсредоточени в дейност Хранене. Възможно е хранителните продукти да бъдат отчитани по сметка 304 Стоки, подсметка Хранителни продукти Към тази подсметка следва да се организира подходящо аналитично отчитане в зависимост от нуждите на управляващите, както и за нуждите на контрола върху отпуснатите стоки за приготвянето на различните видове ястия. Подходящо е към сметка 304 Стоки, подсметка Хранителни продукти да организира аналитично отчитане в средните разрези
3041 Стоки в кухня ресторант
304.2 Стоки в ресторант бюфет
304.3. Стоки в ирландски бар
304.4. Стоки в Лоби бар
304.5 Стоки воден бар
304. 6 Стоки мини бар
Счетоводните записвания в случая са следните
Д- сметка 304 Стоки – по доставни цени
Съответната аналитична сметка
К-т сметка 401 Доставчици, респ.
К-т сметка 422 Подотчетни лица, респ. други сметки в зависимост от начина на плащане
Продуктите се заприходяват по определена номенклатура в която всяка стока си има свой идентифициращ номер. При заприходяването й се отразява информация за това на коя дата е доставена стоката, по какъв начин е доставена стоката, дали е платена непосредствено при доставката, или посредством възникването на задължение към доставчиците, количество и стойност на доставената стока. Отписването на продуктите, които са вложени при приготвянето на ястията също се отписват счетоводно на база на предварително съставени рецепти. Всяка рецепта обикновено има предварително определен номер, в която са посочени продуктите, които следва да бъдат използвани за приготвяне на съответното ястие, по вид и количество. Във всяка рецепта участват различен брой продукти, като за всеки един от тях се посочва количеството, което трябва да бъде употребено. Обикновено в туристическите предприятия е създадена такава организация на отчитане, че при маркирането на определено ястие и отразяване на продажната му цена в касовия апарат, автоматично се отписва и отчетната стойност на стоките (хранителните продукти), които са използвани за неговото приготвяне. Обикновено изписването на хранителните продукти се извършва по метода средно-претеглена стойност, но е възможно да се използва и всеки един друг метод, допустим по българското законодателство. Продуктите се признават за разход в момента когато е консумирана храната, т.е в момента когато е признат прихода от продажбата.
Отчитане на безплатно дадената храна. На персонала в дейност “Хранене,” изпълняващ трудовата си дейност непосредствено в заведенията и при реализацията на определен минимум стокооборот от кухненска продукция има право да консумира безплатна храна. Безплатната храна се отпуска в определени стойностни граници, като стойностния й размер се изчислява по доставни (покупни) цени на вложените в нейното производство хранителни продукти. Безплатно дадената храна се документира ежедневно със специален отчет.
1. За начисляването й като трудово възнаграждение
Д-т сметки от гр. 604 Разходи за заплати
К-т сметка 421 Персонал
2. За отразяване на дадената безплатна храна като разход за предприятието
Д-т сметка 6114 Разходи за търговска дейност, респ.
Д-т сметка 701 Приходи от продажба на кухненска продукция
К-т сметки от гр. 604 Разходи за заплати
Отчитане на стокооборота на дребно. За по-пълно задоволяване потребностите на туристите в туристическите предприятия се изгражда подходяща мрежа от магазини за търговия на дребно. В повечето случаи търговията на дребно се осъществява от специализирани търговски предприятия, извън системата на туризма.
За своята търговска дейност те ползват обикновено срещу заплащане на наем помещения, собственост на туристическото предприятие.
В определени случаи (макар и по-рядко срещани на практика), туристическите предприятия могат да извършват и операции от търговията на дребно. За тяхното отчитане се използват характерни сметки като 304 Стоки в търговията на дребно и сметка 702 Приходи от продажба на стоки.
Аналитичното отчитане към горните сметки се организира по търговски обекти и по материално-отговорни лица. Освен това към първата сметка се организира аналитично отчитане по стокови групи, видове стоки, количества и цени. Тази аналитичност се осигурява чрез използването на специална програма за складовите наличности.
Документирането на операциите и тяхното счетоводно отчитане не се различават съществено от изясненото вече отчитане на стоковите операции в дейност “Хранене.”
Съкратено счетоводните записвания могат да се представят по следния начин:
1. За доставените стоки, съгласно фактурата на доставчика
Д-т сметка 304 Стоки
К-т сметка 401 Доставчици
2.За продадените стоки, съгласно съответните първични счетоводни документи
Д-т сметки от гр. 50 Парични средства
К-т сметка 702 Приходи от продажба на стоки
К-т сметка 453 Разчети по ДДС
3. За счетоводно отписване (изписване) на продадените стоки
Д-т сметка 702 Приходи от продажба на стоки
К-т сметка 304 Стоки
В края на отчетния период сметка 702 Приходи от продажба на стоки се приключва по вече посочения начин в кореспонденция със сметка 123 Печалби и загуби от текущата година.
На рецепцията на хотелите и другите средства за настаняване освен хотелското обслужване се извършва и продажба на различи стоки, като по този начин по-пълно се задоволяват потребностите на туристите. В зависимост от своя вид продажбите биват а) продажба на пликове и марки, б) продажба на сувенири, в)продажба на алкохолни и безалкохолни напитки и тютюневи изделия (бира, кафе, цигари и др.). Обикновено продажбите се извършват в левове и по-рядко във валута.
В хотелите от най-висока категория на рецепцията се осъществяват продажби на стоки за сметка на обзаведените във фоайето павилиони за продажба на сувенири, парфюми, канцеларски стоки и др. За отчитането им се използва аналитична сметка с примерен шифър 3045 и наименование Стоки в хотелски рецепции, открита към сметка 304 Стоки.
Аналитичното отчитане може да се организира по администратори. В този случай всеки администратор има личен шкаф, където да държи наличните стоки от всеки един вид. Периодично се извършва попълване на изчерпаните стоки, посредством изпращането на заявка до домакина (снабдителя) на хотела. Стоките се получават със стокова разписка, а парите се отчитат посредством вносни бележки.
Организацията на продажбите на рецепцията на хотела може да се организира и по начин при който стоките се приемат от администратора и се отразяват в журнала за приемане и предаване на смяната За получените стоки и отчетените суми от администраторите се води партида, която по смени се балансира.
Отчитането на реализираните напитки може да се осъществи със специален регистър. В него се за записват получените стоки по видове и цена и наличните, неотчетени пари от продажбите.
Отчитане на резултатите от инвентаризацията на стоките. Задачи и значение на инвентаризацията. При доставката и съхранението на стоките настъпват известни изменения, както в техните количества, така и в техните качества. Обикновено тези изменения настъпват въпреки волята на хората, тъй като се дължат главно на изпаряване, разпиляване, грешки при отпускане на стоково-материалните запаси и др. Тези изменения могат да се установят и съответно документират единствено чрез прилагането на способа инвентаризация.
Освен това при инвентаризацията на стоково-материалните запаси се установяват и стоките с бавна реализация (залежали и трудноликвидни), което дава възможност на ръководството на туристическото предприятие да вземе съответните мерки.
Във връзка с това пред счетоводството стоят следните по-съществени задачи:
1. Периодично да се проверява състоянието на стоките с оглед установяване на действителното им количество и качество. По този начин се определя и точният размер на материалната отговорност на отделните материално-отговорни лица.
2. Да се упражнява строг контрол върху дейността на МОЛ с оглед опазване имуществото на предприятието,
3. Да се установи размерът на вината за извършените нарушения от определени МОЛ и др.
Значението на инвентаризацията се състои главно в това, че посредством нея се установява фактическото състояние на стоково-материалните запаси. Това дава възможност за укрепването на финансовата дисциплина на туристическите предприятия и за ограничаване на възможностите за кражби, злоупотреби и разхищения.
Организация на инвентаризацията и осчетоводяване на резултатите от нея. Инвентаризацията на стоково-материалните запаси се извършва най-малко веднъж годишно, а на стоките в общественото хранене – ежемесечно. Освен това инвентаризации се провеждат и при смяна на МОЛ, при стихийни бедствия, при констатирани кражби и злоупотреби, при преоценка на стоково-материалните запаси и др., по ред, изяснен в първата част на учебника.
След приключване на инвентаризацията се установяват резултатите от същата, които могат да бъдат под формата на липси и излишъци.
За произхода на липсите и излишъците МОЛ е длъжно да даде писмени обяснения.
Ръководителят на предприятието утвърждава резултатите от инвентаризацията и дава указания как да се подходи към установените различия – излишъци или липси. Същите обикновено имат следната счетоводна интерпретация:
1. Излишъците, оценени по справедлива (продажна) цена се заприходяват, като за целта се съставя следната счетоводна статия:
Д-т сметка 304 Стоки
К-т сметка 709 Други приходи от дейността
2. Липсите за сметка на предприятието (поради естествени фири и др.) се осчетоводяват като се ползва отчетната (доставна) стойност на същите. Те намират отражение в състава на разходите за дейността на предприятието.
Д-т сметка 609 Други разходи
К-т сметка 304 Стоки
3. Погиналите стоки в резултат на настъпили стихийни бедствия се осчетоводяват като извънредни разходи
Д-т сметка 691 Извънредни разходи
К-т сметка 304 Стоки
4. Липсите за които има доказана вина на МОЛ се осчетоводяват като виновното лице се задължава (начита) с продажната цена на липсващите стоки и следващия се ДДС, като се съставя следната счетоводна статия
Д-т сметка 442 Вземания по липси и начети (по продажна цена)
К-т сметка 304 Стоки (по доставна стойност)
К-т сметка 453 Разчети по ДДС
К-т сметка 443 Ценови разлики по липси и начети
5. При внасяне на сумата в касата на предприятието се съставят следните счетоводни статии
5 а) За внесените суми в касата на предприятието
Д-т сметка 501 Каса в лева
К-т сметка 442 Вземания по липси и начети
5 б) За трансформиране на ценовата разлика в приход за предприятието
Д-т сметка 443 Ценови разлики по липси и начети
К-т сметка 709 Други приходи от дейността
Отчитане на разходите за обращението. Същност и задачи на отчитането на разходите за обращението и тяхната класификация. Във връзка с придвижването на материалите и стоките в общественото хранене от мястото на тяхното производство до потребителите – туристическите предприятия се извършват различни видове разходи. По своята същност това са труд, свързани с превръщането на стоковата форма на стойността в парична и обратно. Към тези разходи се отнасят транспортни разходи, разходите за дообработка, сортировка, опаковка и съхраняване на стоките, разходите за управлението на търговската дейност, разходите за реклама и др. За разлика от тези разходи в търговската дейност на туристическото предприятие се извършват и други разходи, които не са свързани непосредствено със стоковото обращение. Такива са например загубите от стихийни бедствия, загубите, настъпили поради отписване на несъбираеми вземания, лихвите по банкови заеми, разходите за поправка и преработка на стоките, и др.
Разходите за обращението са едни от най-важните качествени показатели, характеризиращи .стопанската дейност “Търговия.”
Поради голямото значение разходите за обращението са важен обект на счетоводството. По-важните задачи на счетоводството по отношение на този отчетен обект са следните:
а) да осигури информация за планиране величината на разходите за обращение, както общо за дейността, така и по отделни обекти и видове разходи,
б) чрез своевременното обхващане и отразяване на всички разходи за обращението да осигури информация за контролиране на плана в тази дейност,
в) да осигури информация за осъществяването на предварителен, текущ и последващ контрол върху обема на разходите.
г) да осигури необходимата икономическа информация за извършването на анализ на разходите за стоково обращение.
Тази информация се използва от ръководителите на дейност “Търговия” за търсенето и разкриването на резерви за намаляване на разходите за обращението с цел повишаване рентабилността на тази дейност и подобряване културата на обслужване.
Разходите за обращението са твърде многобройни и разнообразни по своя характер. За да могат по-добре същите да се изучат, планират и отчитат, анализират и контролират (т.е. по-добре да се управляват) е необходимо те да се класифицират (групират) по еднородни признаци.
Така например дали представляват овеществен или жив труд разходите за обращение биват а) материални разходи, б) трудови разходи (разходи за жив труд). Към тях се отнасят разходите за работни заплати и социални осигуровки за сметка на предприятието.
В зависимост от конкретната търговска дейност разходите се подразделят както следва: а) разходи за обращението в търговията на дребно и б) разходи за обращението в общественото хранене.
В зависимост от сектора на предприятието където тези разходи се извършват разходите за обращение се класифицират като а)оперативни разходи, които са непосредствено, свързани с доставката, съхраняването и реализацията на стоките, б) административни разходи – това са разходи, свързани с управлението на търговската дейност. Такива разходи се осъществяват в тези туристически предприятия, които осъществяват повече от една дейност (например търговия на дребно и обществено хранене).
Оперативно-стопанските разходи се наричат още преки, тъй като могат да се отнесат направо към съответните видове дейност или обекти.
Административно-стопанските разходи се наричат още непреки (косвени), тъй като не могат да се отнесат направо към определен вид дейност, респективно обект.
От отчетно гледище разходите за стоковото обращение се подразделят на: а) разходи по икономически елементи и б) разходи по функционално предназначение (разходи по дейности)
Според икономическото им предназначение разходите за стоковото обращение се подразделят на разходи за материали, разходи за външни услуги, разходи за амортизации, разходи за заплати, разходи за социални осигуровки и други разходи. Характерна особеност на разходите в туризма е големият размер на разходите за външни услуги в предприятията – туроператори. Присъщ за тези предприятия е и големият размер на разходите за командировки В хотелите и хотелските комплекси преобладават материалните разходи, като сред тях с най-голям размер са разходите за разходите за работно облекло на персонала и разходите за консумативи. В зависимост от приетия праг на същественост на ДА значителен може да бъде размера на разходите за амортизация на ДА, типично големи са разходите за отопление, вода, осветление и телефон.
Разходите за стоковото обращение по функционално предназначение (по дейности) могат да се групират по следния начин а) разходи за основна дейност (например търговия на дребно, дейност “Хранене,” б) разходи за спомагателна дейност (например за преработка и дообработка на някои стоки, разходи за транспортна дейност и др.), в) административни разходи, г) разходи за придобиване и ликвидация на ДМА и др.
Особености на отчитането на разходите в общественото хранене. Като разходи за обращението в общественото хранене се отчитат всички разходи труд с изключение на суровините и материалите, които се употребяват за приготвянето на кухненска продукция.
За отчитане на разходите за стоковото обращение по икономически елементи се използват сметките от група 60 Разходи по икономически елементи. Счетоводните записвания по сметките от тази група са известни, поради което няма да бъдат разглеждани тук.
За отчитането на разходите за стоковото обращение по функционално предназначение се използват следните сметки 611 Разходи за основна дейност - дейност “Хранене” и 612 Разходи за спомагателна дейност. Аналитичното отчитане към сметка 611 Разходи за основна дейност – дейност “Хранене” се организира в два разреза а) по отделни заведения за хранене и развлечения и б) по статии на разходите (видове разходи), те се определят от ръководството на предприятието и могат да бъдат:
а) заплати на търговския персонал, начислени съобразно вътрешните правила за организация на работната заплата,
б) начисления за социални и здравни осигуровки за сметка на предприятието
в) транспортни разходи, които не се отнасят пряко към доставените материали и стоки,
г) разходи за дообработка, сортировка, опаковка и съхраняване на стоките. Тук се отнасят разходите за хигиенни мероприятия, за анализ на кухненската продукция, за дезинфекция, санитарна просвета, книжни салфетки, клечки за зъби, разходи за мелене на месо, белене на картофи, рязане и почистване на зеленчуци и др. Тук се отнасят и разходите за подправки, поставени върху масите в заведенията за хранене и предназначени за непосредствено ползване от клиентите.
д) разходи за горива и електроенергия за производствени нужди. Това са разходи за дърва, въглища, нафта и електроенергия, употребени в кухненското производство, включително и свързани с използването на кухненското оборудване.
е) разходи за наеми, амортизация на ДА, поддръжка и текущ ремонт. Тук се отнасят следните по-характерни разходи за общественото хранене: разходи за пране, за поправка на съдове и прибори, за работно облекло на кухненския персонал и др.
ж) загуби на стоки и кухненска продукция за сметка на предприятието. Тук се отнасят платените глоби по съставени актове от контролните органи
з)съдове и прибори, предоставяни за непосредствено ползване от клиентите и др.
Спомагателната дейност се отчита чрез сметка 612 Разходи за спомагателна дейност. Като такава може да се обособи транспортната дейност, специално създадени звена за обработка на трупни меса, в които се приготвят пържоли, кюфтета, шницели и др. Основното предназначение на спомагателната дейност е да подпомага (обслужва) дейност “Хранене,” посредством оказването на различни видове услуги
Счетоводните записвания при използването на посочените по-горе счетоводни сметки могат да се представят по следния начин:
1. За отчитане на разходите по икономически елементи по функционално предназначение
Д-т сметка 6111 Разходи за основна дейност – дейност “Хранене”, респ.
Д-т сметка 612 Разходи за спомагателна дейност
К-т сметки от гр. 60 разходи по икономически елементи
2. За приключване на сметка 612 Разходи за спомагателна дейност с оказаните услуги на основната дейност
Д-т сметка 611 1Разходи за основна дейност – дейност “Хранене”
К-т сметка 612 Разходи за спомагателна дейност
3. За приключване на сметка 6111 Разходи за основна дейност – дейност “Хранене” в края на годината
Д-т сметка 701 Приходи от продажба на кухненска продукция
К-т сметка 6111 Разходи за основна дейност – дейност “Хранене”
За общественото хранене особено значение имат съдовете и приборите: вилици, лъжици, ножове, чаши, чинии, солници, тигани, тенджери, миксери и др. Отчетният процес при тях е специфичен и може да се представи със следните счетоводни записвания
1. За отчитане на тези предмети по предназначение
Д-т сметка 6111 Разходи за основна дейност – дейност “Хранене”
К-т сметка 601 Разходи за материали
Следователно те се отписват като разход при влагането им в употреба
2. За упражняване на контрол за тяхното опазване се съставят записвания по задбалансови сметки, като се съставя следната счетоводна статия
Д-т сметка 962 Активи в употреба, отчетени като разход
К-т сметка 990 Разни пасивни задбалансови сметки
При бракуване на това имущество се съставя протокол (акт) от комисия, назначена от ръководителя на предприятието. За стойността на бракуваните активи се съставя обратна счетоводна статия на горепосочената.
Ако липсва имущество по вина на МОЛ се съставят следните счетоводни статии
1. За изписване имуществото от задбалансовите сметки
Д-т сметка 990 Разни пасивни задбалансови сметки
К-т сметка 962 Активи в употреба, отчетени като разход
2 За сумата на начета на МОЛ с продажната цена на липсващото имущество
Д-т Сметка 442 Вземания по липси и начети
К-т сметка 709 Други приходи от дейността
К-т сметка 453 Разчети по ДДС (ако предприятието е регистрирано по ЗДДС лице)

Отчитане на транспортната дейност
Обща характеристика на транспортната дейност. В по-малките туристически предприятия автотранспортната дейност се третира като спомагателна дейност. Според предназначението си транспортните средства могат да се групират както следва а) транспортни средства, предназначени за извозване на персонала до и от туристическите обекти, б) товарен транспорт, в) лек автотранспорт (рента – кар), г) туристически автотранспорт, чрез който се осъществяват трансферите и екскурзиите на българските и чуждестранни туристи. Този транспорт заема най-голям относителен дял в автотранспортната дейност на туристическите предприятия.
Счетоводното отчитане осигурява информация за експлоатацията на всяка група транспортни средства. За поддържане на транспортните средства в техническа изправност към туристическите предприятия се създават сервизни (ремонтни) работилници, звено за измиване на автомобилите (автомивка), както и за гресирането им. Тези работилници се третират като спомагателна дейност на туристическото предприятие.
Отчетността на автомобилния транспорт се регламентира с нормативни актове, които са задължителни за туристическите предприятия. За документиране на стопанските операции, свързани с експлоатацията на автотранспорта се използват следните по-характерни счетоводни документи: а) пътен лист, б)товарителница, в) заявка-наряд, г) карта за отчитане на пробега на външна автомобилна гума, д)месечна сметка за техническото обслужване и текущия ремонт на автомобилите, е) акт за констатираните повреди и др.
Експлоатацията на автотранспорта е свързана с извършването на разходи и реализирането на приходи, които са основни обекти на счетоводно отчитане. Основна задача на счетоводството по отношение отчитането на тези обекти е да се осигури информация за изготвяне на плана за автотранспорта и неговото контролиране, за разкриването на резерви за намаляване на разходите и увеличаване на приходите от автотранспортната дейност.
Автотранспортната дейност в туристическите предприятия се изразява в извършването на превоз на пътници (персонал и туристи) и товари. Извършването на превозите съвпада по време с тяхното потребление, поради което транспортната дейност се отнася към сферата на услугите.
Организация на синтетичното и аналитично отчитане на разходите в транспортната дейност. Разходите в транспортната дейност са твърде разнообразни. За да могат правилно да се отчитат, контролират и анализират (т.е да се управляват) те се групират по определени признаци. Групирането на разходите по съответни признаци беше изяснено в предходното изложение, поради което поради което няма да се разглежда тук.
За отчитане на разходите по предназначение се използва сметка 6113 Разходи за транспортна дейност. Аналитичното отчитане към сметката може да се организира в следните направления а) по марки автомобили, б)по отделни автомобили, в) по статии на калкулацията (видове разходи).
Групирането на разходите по статии на калкулацията може да бъде 1)разходи за материали, б) разходи за горива, в)разходи за смазочни материали, г)разходи за енергия, д)разходи за експлоатационен ремонт, е) разходи за автомобилни гуми, ж)разходи за амортизация, з) разходи за заплати, и) разходи за социални осигуровки, к) други разходи.
Транспортните средства могат да се зареждат с горива от собствена бензиностанция или от бензиностанции на външни предприятия. Зареждането с гориво се документира с чекове за петролни продукти, сметки, фактури и други документи.
Изразходваното гориво се отчита на основата на пътни листове. В тях обикновено се вписват данни за времето на работа на автомобилите, престоите, вида и предназначението на извършените превози, а така също и необходимите данни за отчитане на горивото като гориво в резервоара при зареждане, получено гориво от бензиностанцията, фактическият разход на горивото и др.
Трябва да отбележим, че изписването на изразходеното гориво (и смазочни материали) се установява с протокол и се определя по утвърдени норми за изминатите километри. Допуснатите преразходи над норматива се заплащат от виновния шофьор, а за реализираните икономии се предвижда даването на премии.
Експлоатационният ремонт на транспортните средства може да се извърши от външни специализирани предприятия или от собствената ремонтна работилница.
Значителна част от разходите на туристическите предприятия са тези, направени за закупуването на външни автомобилни гуми. Контролът върху тези разходи се осъществява посредством използването на карта за отчитане на пробега на външни автомобилни гуми. Както е известно производителят определя максималния пробег на автомобилните гуми, който се отчита, посредством използването на посочените по-горе карти. Ако определеният пробег не се достигне от съответния шофьор, той следва да носи определена имуществена отговорност.
За да се осигури безопасна работа на транспортните средства, периодично се извършват техническо обслужване и експлоатационни ремонти. Те се осъществяват от специално обособени звена – ремонтни работилници, които в отчетно отношение се разглеждат като спомагателна дейност на туристическото предприятие. Разходите за тази дейност се отчитат чрез използването на сметка 612 Разходи за спомагателна дейност. аналитичното отчитане към тази сметка се организира по статии на калкулация (видове разходи), които могат да бъдат: а) разходи за материали, б)разходи за горива, енергия и вода, в)разходи за амортизация, г)разходи за ремонт на дълготрайни активи, д)разходи за текущ ремонт на инсталации и измервателни прибори, е) разходи за охрана на труда, ж)разходи за осветление, отопление и поддръжка на чистотата, з)разходи за работни заплати и начисления за социално осигуряване, други разходи.
За извършените услуги от ремонтната работилница на транспортните средства се изготвят наряди, поръчки и други документи. Ремонтната работилница може да оказва услуги и на външни предприятия ако има свободен капацитет за това.
Разходите, свързани с общото управление на транспортната дейност в туристическите предприятия се отчитат чрез сметка 614 Административни разходи. Аналитичното отчитане към тази сметка може да се организира по следните статии на калкулацията (видове общоуправленски разходи): 1) разходи за заплати и начисления за социално осигуряване, б)разходи за амортизация, в) разходи за канцеларски и други материали, г)разходи за командировки и служебни пътувания,е) разходи за реклама, з) разходи за телеграфо-пощенски услуги, и) други разходи.
За отчитане на разходите по предназначение, обхванати предварително по икономически елементи се съставят следните счетоводни статии
Д-т сметка 6113 Разходи за транспортна дейност, респ.
Д-т сметка 612 Разходи за спомагателна дейност, респ.
Д-т сметка 614 Административни разходи
К-т сметки от гр. 60 Разходи по икономически елементи
За отразяване на оказаните услуги от спомагателната на основната дейност
Д-т сметка 6113Разходи за транспортна дейност
К-т сметка 612 Разходи за спомагателна дейност
Сметки 611 Разходи за транспортна дейност и сметка 614 Административни разходи се приключват в края на отчетния период в кореспонденция със сметка 7032 Приходи от продажби на транспортни услуги
Отчитане на приходите от транспортна дейност. По своята икономическа същност приходите, които се получават от експлоатацията на транспортните средства представляват реализация на превозите, т.е отчитането на приходите от експлоатацията на транспортните средства означава отчитане на реализацията на превозите.
Отчитането на приходите (реализацията) от автотранспорта се осъществява чрез сметка 7032 Приходи от продажби на транспортни услуги. Аналитичното отчитане към тази сметка може да се организира в съответствие с аналитичното отчитане към сметка 6113 Разходи за транспортна дейност, т.е по марки автомобили или по отделни автомобили. За туристическия автотранспорт може да се осигури информация и по видове приходи като а)приходи от трансфер на чуждестранни туристи, б)приходи от екскурзии на български туристи в чужбина, в)приходи от вътрешен туризъм и др.
Заплащането на оказаните транспортни услуги може да се осъществи с парични средства или на кредит въз основа на издадена търговска фактура. Счетоводните записвания за отчитане на приходите могат да се представят по следния начин:
За постъпилите приходи
Д-т сметка от група 50 Парични средства, респ.
Д-т сметка 411 Клиенти
К-т сметка 7032 Приходи от продажба на транспортни услуги (с продажната стойност на превозите)
К-т сметка 453 Разчети по ДДС
2.За приключване на сметка 6113 Разходи за транспортна дейност – със сумата на фактически извършените разходи
Д-т сметка 7032 Приходи от продажба на транспортни услуги
К-т сметка 6113 Разходи за транспортна дейност
3. За приключване на сметка 7032 Приходи от продажба на транспортни услуги
а) при положителен финансов резултат
Д-т сметка 7032 Приходи от продажба на транспортни услуги
К-т сметка 123 Печалби и загуби от текущата година
б) при отрицателен финансов резултат
Д-т сметка 123 Печалби и загуби
К-т сметка 7032 Приходи от продажба на транспортни услуги
За оказаните услуги от ремонтната работилница на външни предприятия се съставят следните счетоводни статии
Д-т сметка 411 Клиенти
К-т сметка 7032 Приходи от продажба на услуги
Ан. сметка на ремонтната работилница (с продажната стойност на оказаната услуга)
К-т сметка 453 Разчети по ДДС
2. за изписване на фактическата себестойност на оказаните услуги на външни предприятия
Д-т сметка 7032 Приходи от продажби на транспортни услуги
Ан. сметка на ремонтната работилница
К-т сметка 612 Разходи за спомагателна дейност
3. Сметка 7032 Приходи от продажби на транспортни услуги се приключва по посочения по-горе начин
4. За приключване на сметка 614 Административни разходи се съставя следната счетоводна статия
Д-т сметка 7032 Приходи от продажби на транспортни услуги
К-т сметка 614 Административни разходи
Разпределението на административните разходи по марки автомобили или по отделни автомобили се извършва обикновено на база на разходите за работни заплати.
В заключение следва да отбележим, че при този ред на записвания по дебита на сметка 7032 Приходи от продажби на транспортни услуги се установяват фактическите разходи за транспортната дейност. На тази база може да се определи себестойността на извършените превози от автомобилния транспорт. За калкулационна единица се използва тонкилометъра (за товарните превози), пътникокилометъра (за пътническите превози) и платения километър а таксиметровите превози. Обемът на извършените превози в тези единици се установява по данни от оперативната отчетност.

Отчитане на операциите по обслужването на организираните туристи. Ваучери и тяхната обработка
Обща характеристика на организацията на обслужването и задачи на отчитането. В резултат на специалните грижи, положени от отделните правителства, България се превърна в силно развита туристическа страна. Ежегодно тя се посещава от няколко милиона чуждестранни туристи, които идват у нас на почивка, за участие в конгреси, симпозиуми, за запознаване с постиженията на страната в областта на икономиката, с нейните културни и архитектурни паметници и др. За тяхното посрещане, настаняване и обслужване има изградена специална организация, ръководена от специален държавен орган. Важно място в нея заемат туристическите предприятия, в които работят високо квалифицирани кадри.
Чуждестранните туристи, посещаващи страната могат да се групират по различни признаци. Това групиране има голямо значение за изясняване на организацията на отчитането на операциите по тяхното обслужване. Така например чуждестранните туристи се групират по националности (страни): от Германия, Русия, Великобритания, и др.
Според начина на посещаването на страната и оказването на услугите туристите се подразделят както следва: а) туристи, посещаващи страната групово и получаващи туристически услуги групово, б)туристи, посещаващи страната индивидуално на които се оказват туристически услуги също индивидуално.
Според времето на заплащане на услугите, туристите се подразделят на: а)туристи, предварително заплатили услугите на съответните туристически предприятия (изпращачи, туроператори) и б) туристи, които заплащат ползваните услуги на място, в страната, непосредствено преди ползването им.
Туристите, предварително заплатили ползваните от тях услуги се наричат организирани туристи. Те могат да бъдат група или индивидуални туристи. Туристите, които заплащат на място ползваните услуги се наричат неорганизирани туристи. По-голяма част от туристите посещават страната организирано, тъй като това им осигурява по-големи удобства и сигурност в обслужването. За целта се сключват специални договори между чуждестранните фирми и приемащите туристите български туроператори (предприятия). Договорите между туроператорите се сключват периодически на специално организирани туристически панаири (борси), които се провеждат както в България, така и в Германия, Великобритания, Белгия, Русия, Украйна и др. Договори могат да се сключват и по кореспондентски път между заинтересованите туроператори.
Договорите обикновено биват два вида: дългосрочни и годишни. Дългосрочните договори имат по-общо съдържание и очертават едно бъдещо сътрудничество.
В годишните договори се конкретизират броя на туристите, услугите, които ще им бъдат предоставени, валутните лимити (квоти), цените на обслужване в различните категории хотели, различните отстъпки (намаления), например за ползването на услугите от деца, видовете допълнителни услуги, начинът на разплащане и др.
Пристигането на туристите в страната се извършва по предварително изготвени и съгласувани с чуждестранните туроператори графици. Съгласуване се извършва и със съответните самолетни компании, тъй като основната част от туристите пристигат с чартърни полети.
Туристическите предприятия организират предоставянето на услугите както на организираните, така и на неорганизираните туристи. Основна част от услугите се предоставят от собствено изградената материално-техническа база на приемащите туроператори. Някои от услугите се предоставят от външни предприятия и институти като музеи, земеделски кооперации, театри, опери, винарни и др.
От направената характеристика на организацията на обслужването може да се установи, че основен обект на отчитане тук са преди всичко разходите по обслужването и възникналите по този повод взаимоотношения с предприятията при предоставянето на услуги на чуждестранни туристи. По отношение на тези обекти счетоводната отчетност изпълнява следните по-значими задачи:
а) осигуряване на информация за съставянето на финансовия план и осъществяване на контрол за неговото изпълнение,
б) осигуряване на информация за възможностите за оказване на туристически услуги по вид, обем и време,
в)осигуряване на информация за осъществяването на контрол върху обема, вида и качеството на оказваните услуги от съответните поделения и звена,
г) осигуряване на информация за установяването и своевременното уреждане на рекламациите във връзка с обслужването на туристите,
д) осигуряване на информация за установяването и своевременното уреждане на сметните взаимоотношения с предприятието, а така също и с чуждестранните туроператори,
е) осигуряване на информация за упражняване на контрол върху дейността на подотчетните лица (екскурзоводи и др.), по отношение на валутните средства и операции и др.
Ваучери и тяхната обработка. Ваучерът е най-често използваният документ в туристическата практика. Той потвърждава, че чуждестранният турист е заплатил предварително на туристическата фирма в своята страна определени услуги, които ще ползва (получи) срещу представянето му на определена туристическа фирма в друга (чужда) страна. Съгласно българското законодателство туристическият ваучер следва да съдържа следните задължителни реквизити:
1. Номер и дата на издаване на ваучера
2. Фирмата, седалището и адреса на управление на търговеца, -издател на ваучера
3.Номера на лиценза за туристическата дейност на издателя
4. Името на туриста (числеността на групата)
5. Списък на предплатените услуги
6.Датата на изпълнение на първата и последната услуга
7. Лицето - контрагент по изпълнението на услугите – фирмата, адреса на управление и номера на лиценза.
8. Маршрута по който ще се извърши пътуването
9. Номера и датата на фактурата или друг първичен счетоводен документ.
10. Подпис и печат на предприятието издател
Ваучерите са твърде разнообразни и с оглед улесняването на работата могат да бъдат групирани по различни признаци като:
- според принадлежността на предприятието към страната издател (Великобритания, Франция, Норвегия, Германия и др.),
- според вида на туристите за които се регламентира престоят – индивидуални и групови,
- в зависимост от вида на услугите, отразени във ваучера – 1)за основни услуги (пълен пансион). 2) за полупансион, 3) за други видове услуги (ловен туризъм, балнеолечение и др.).
Ваучерите биват обикновени и кодирани. Обикновени са тези ваучери в които услугите, които следва да се предоставят са подробно текстово описани. Кодирани са тези ваучери, в които услугите на туристите са отразени посредством шифър (код). Шифърът на услугите е известен на туристическата фирма изпращач и посрещач на туристите, както и на банката , когато тя взема участие в процеса на разплащане.
Някои индивидуални туристи могат да бъдат обслужени и срещу представяне на т.н. открити (open) ваучери. Тези ваучери не съдържат точна информация за услугите, които следва да бъдат ползвани от туриста, а само обща сума на предплатените услуги. По тях обикновено не се прави предварителна резервация. Служителите следва да положат специални усилия за предоставянето на услугите, искани от туристите с такива ваучери.
Работата с ваучерите е много отговорна и се осъществява от специално подготвени лица, наричани информатори, ваучеристи, организатори на туристически услуги и др. По принцип обработката на ваучерите минава преминава през следните етапи:
а) Работа върху полученото копие. На този етап се осъществява внимателно проучване и превеждане на съдържанието на ваучера и се установява обема на предплатените туристически услуги, които трябва да бъдат предоставени на техния притежател,
б) Непосредствено обработване копието на ваучера преди пристигането на туриста или туристическата група. В тази операция се включват : изчисляването на талоните за храна в зависимост от категорията на хотела, предоставящ услугите и броя на дните за престой, изготвянето на купони за включените във ваучера други услуги, изготвянето на хотелски карти за достъп до хотела и др.
В самите ваучери обикновено се отбелязват следните варианти на обща туристическа услуга:
BB – закуска и нощувка,
HB – закуска вечеря и нощувка,
FB – пълен пансион с две разновидности 1) само хранене, 2) за всички услуги, предлагани от хотела.
След извършване на горепосочената предварителна обработка на картите (талоните) за храна (ако се използват такива), купоните за услуги (екскурзии, балнеолечение и др.) и копието от ваучера се поставят в отделен плик с надпис за неговото съдържание и номера на туриста или номера на групата.
в) При пристигането на туристите (например със самолет) още на летището се изземва оригиналният ваучер, непосредствено след завършване на граничната и митническа проверка. Ако това не е удобно, изземването на ваучера се извършва в хотела при настаняването на туристите. Съответният служител сравнява обработеното копие на ваучера с иззетия оригинал. При съвпадането на данните на туристите се предоставя комплектован плик с картите (талоните) за храна, хотелската карта и купоните за другите услуги. Когато данните по ваучера не съвпадат за верни се считат данните,посочени в оригиналния ваучер. Когато пристигне турист за който няма получено копие, тогава на същия се предоставят услуги по възможно най- близка категория до тази, вписана във ваучера - оригинал. Ако даден турист иска услуги от по-висока категория или допълнителни услуги, които не са отразени във ваучера, той следва да заплати допълнително на служителя (информатора) на туристическата фирма съответната сума.
Информаторите (ваучеристите) в отчетно отношение следва да се разглеждат като подотчетни лица на туристическото предприятие. За получените от тях талони за храна, хотелски карти, купони за разни услуги и др. се водят специални регистри Един екземпляр от тези регистри се представя в счетоводството, като към него се прилага и един екземпляр от получените ваучери.
г) Последният етап от обработването на ваучерите се извършва в счетоводството, където се проверява всеки ваучер и съответните талони за храна, купони за услуги и т.н. Отчетите на информаторите се осчетоводяват като предварително се отделят оригинал –ваучерите. Последните се описват и съхраняват по държави и туристически фирми – издатели. Въз основа на тези описи и оригинални ваучери се документират оказаните услуги на туристите и впоследствие се осъществяват разплащания между туристическите предприятия. Разплащанията се извършват във валута по безналичен начин, т.е чрез посредничеството на съответната банка. Схематично взаимоотношенията между звената, обслужващи туристите, посредством ваучери може да се представи по следния начин (вж. Приложение № 11)
Счетоводните записвания във връзка с ваучерите могат да се представят по следния начин:
1. За отчитане на приходите от оказани услуги, съгласно издадени фактури
Д-т сметка 411 Клиенти
К-т сметка 7031 Приходи от продажба на туристически услуги, респ.
Аналит. Приходи от хотелиерски услуги (сметка на съответния хотел)
К-т сметка 701 Приходи от продажба на кухненска продукция, респ.
Аналит. сметка на съответния обект
К-т сметка 7039 Приходи от спортни, плажни или други дейности
К-т сметка 453 Разчети по ДДС
2.За постъпилите парични средства от туроператорите
Д-т сметки от гр. 50 Парични средства
К-т сметка 411 Клиенти
Горните записвания се отнасят за случаите когато не е извършено авансово плащане на услугите от чуждестранния туроператор. При авансово плащане, което е по-често срещаната практика, взаимоотношенията с туроператора се отчитат посредством използването на сметка 412 Клиенти по аванси във валута
Обслужването на туристите с тези карти се извършва в точно определени обекти (хотели, ресторанти, магазини) на туристическото предприятие. Тези обекти са снабдени със специални кредитни разписки с емблемата на фирмата, издател на картата. Върху кредитната разписка се нанася сумата на исканите услуги от туриста, а така също с помощта на специален уред се нанасят релефно изобразените реквизити от кредитната карта. Разписката се подписва от туриста. Въз основа на нея на туристите се предоставят талони за храна, купони за услуги, сметка за хотел и др., в рамките на предварително известни лимити, които са различни при обслужването на туристите, притежаващи карти на различни фирми-издатели.
Отчитане на неустойките и рекламациите. Неустойките са свързани с извършените разходи по посрещането на непристигнали туристи, съгласно графиците и резервациите. Те могат да бъдат както по вина на фирмата, която осигурява контингентната група туристи, така и по вина на приемащия туроператор, който не е направил промяната или анулацията от фирмата, съгласно сключения договор. Рекламациите са по повод некачествени услуги или по повод на по-малко оказани услуги от заплатените съгласно ваучера. Неустойките и рекламациите се документират с протоколи, подписани от заинтересованите страни. За отчитане на неустойките се съставят следните счетоводни статии:
Д-т сметка 441 Вземания по рекламации
Ан. сметка на съответния туроператор
К-т съответните сметки за отчитане на приходите от хотелиерската дейност, дейност “Хранене,” Автотранспорт и др.
След установяване на причините за възникване на неустойките и виновните за това лица се съставя следната счетоводна статия
Д-т сметка 442 Вземания по липси и начети, респ.
Аналит. сметка на виновното лице
Д-т сметка 498 Други дебитори
Ан. сметка на чуждестранния туроператор, ако неустойката е по негова вина
К-т сметка 441 Вземания по рекламации
За отразяване на рекламациите се съставя следната счетоводна статия
Д-т сметка 609 Други разходи
К-т сметка 499 Други кредитори
Ан. сметка на съответния чуждестранен туроператор
За неполучени услуги поради късно пристигане или предварително заминаване туристите нямат право на компенсация. Следователно чрез сметка 498 Други дебитори и 499 Други кредитори се уреждат разплащания само с чуждестранните туроператори по повод на възникналите неустойки и рекламации.

отчитане на разходите и приходите, свързани с допълнителните туристически услуги
Отчитане на екскурзиите
Много често в практиката туристическите предприятия, организират екскурзии в чужбина, както на български, така и на чуждестранни туристи. Екскурзиите биват а) с кораб, б) със самолет, в) с автобуси и осигуряват значителни приходи за предприятията.
Екскурзиите в чужбина се осъществяват на основата на сключени договори между българските и чуждестранни фирми и организации. В договорите се регламентират всички условия, свързани с обслужването, което следва да получат туристите, както и цените за всеки вид услуга.
Ежегодно, след сключването на договорите всяко туристическо предприятие (туроператор) издава специален справочник за екскурзиите в чужбина. Този справочник съдържа следната по-съществена информация:
1. Описание на броя и качеството на предлаганите туристически услуги,
2. Местата и времето за пътуване и престой при реализацията на предлагания туристически пакет,
3. Цената и описание на услугите, включени в екскурзията, начина и сроковете за плащането й, в т.ч. и на депозити, намаления и др.
4. Вида и категорията на ползвания транспорт, на местата за настаняване, на заведенията за хранене и развлечения и на допълнителните туристически услуги.
5. Паспортният и визов режим на посещаваната страна и др.
6. Нормативни изисквания относно временно пребиваващите граждани и възможностите за ползване на кредитни карти, чекове и др. в посещаваните места и дестинации.
7. Условия за записване, плащания или за прекратяване на вече сключени договори,
8. Задължителна застраховка, включена в цената на туристическата услуга,
9. Условия и срокове за предявяване на рекламации и др.
Цените на екскурзиите за отделните маршрути се определят чрез съставянето на калкулации. В тях освен разходите за транспорт, храна и нощувка се включват още разходи за виза, международни паспорти и др. При калкулиране цената на екскурзията се вземат предвид условията за формиране цената за един участник. Обикновено цената за един турист се формира при определена запълняемост на превозното средство- например 80% без да се взема предвид фактическия брой на пътуващите.
За изясняване съдържанието на калкулацията се дава следната примерна такава

Калкулация
За редовна туристическа група по маршрут София- Истанбул-Бурса-Истанбул-София с автобус през 200х г. – 5 дни, група 45 туристи
1. За комплексно обслужване на един турист 137,20 лв.
2.За посещение на Керван Сарай и архитектурни музеи 18,00 лв.
3. За паспорт 39,00 лв.
4.За виза (ако е необходима такава) 17,50 лв.
5.За застраховка 1,20 лв.
6. За пътни разходи с автобус по маршрута 1851 км.1283,94лв.: 39 туристи 32,92 лв.
7. За джобни пари 51,45 лв.
8. За водач на 39 туристи = 5,46
- за шофьор = 5,46
- за преводач = 5,30 16,22 лв.
313,49 лв.
9.Комисионна 12 % 37,62 лв.
10 Застраховка на автобуса 0,75 лв.
Всичко 351,86 лв.
Цена на екскурзията 352,00 лв.
Набирането на групи и индивидуални туристи за провеждането на екскурзията се извършва от организатора по туризъм, екскурзовода, представителя на чуждестранната фирма и др. Често при записване за екскурзията се заплаща най-малко половината от стойността за услугите, които ще бъдат предоставени на туристите. За внесените суми се издават сметки, фактури, купони и други документи.
Ако в процеса на формиране на групата някой от туристите се откаже от участие в екскурзията, същият получава първоначално внесената сума. Ако до този момент са направени разходи по организирането на екскурзията те се удържат при нейното изплащане.
За всяка група, заминаваща за чужбина се определя водач, от който зависи точното изпълнение на набелязаната програма и успехът на екскурзията. На водача се издава ваучер, който той представя при пристигането на групата на чуждестранния туроператор.
В случаите когато на групата се оказват некачествени услуги или такива, съответстващи на категория по-ниска от заплатената се изготвя специален протокол, който се подписва от заинтересованите страни.
След завръщането на групата, водачът изготвя и представя на туристическото предприятие официален отчет за екскурзията. Отчетът съдържа информация за посетената страна и маршрути, имената на туристите и внесената от тях сума, броя на пътувалите туристи и броя на непътувалите туристи. Към отчета се прибавя доклад на водача, списък на раздадените джобни пари, разписки за върнатата валута (ако има такава), груповият билет, протокола за неполучените качествени услуги и всички други разходооправдателни документи, изготвени по време на екскурзията. Изразходваната валута се отчита с валутен авансов отчет.
Във връзка с провеждането на екскурзии в чужбина се извършват разходи както в лева (на територията на страната), така и във валута, които се документират с издадените от чуждестранния туроператор фактури, оригинални ваучери и др. Заплащането на услугите на чуждестранния туроператор се извършва в уговорената чужда валута (долари или евро) по безналичен начин.
Съкратено отчетният процес по екскурзиите в чужбина може да се представи с помощта на следните счетоводни записвания:1. За внесените от туристите суми
Д-т Сметка от гр. 50 Парични средства
К-т сметка 499 Други кредитори
2. За върнатите суми на отказали се туристи
Д-т сметка 499 Други кредитори
К-т сметка от гр. 50 Парични средства
3. За отразяване на внесените суми от действително пътувалите туристи като приходи на туристическото предприятие
Д-т сметка 499 Други кредитори
К-т сметка 703 Приходи от продажба на услуги
ан. сметка на съответната екскурзия в чужбина
4. За извършените разходи по екскурзията в страната и чужбина
Д-т сметка 6113 Разходи за основна дейност
Ан. сметка на съответната екскурзия
К-т сметки от гр. 60 Разходи по икономически елементи
5. За плащане на съответните суми на чуждестранния туроператор по безналичен начин
Д-т сметка 401 Доставчици
Ан. сметка на съответния туроператор
К-т сметка 504 Разплащателна сметка във валута
6. За приключване на сметка 6113 Разходи за основна дейност
Ан. сметка на съответната екскурзия
Д-т сметка 703 Приходи от продажба на услуги
ан. сметка на съответната екскурзия в чужбина
К-т сметка 6113 Разходи за основна дейност
Ан. сметка на съответната екскурзия
7.Приключването на сметка 703 Приходи от продажби на услуги – екскурзии в чужбина се извършва по изяснения вече начин
8. За счетоводно отразяване на следващата се комисионна на лицата, записали участници в екскурзията
Д-т сметка от гр. 60 Разходи по икономически елементи
К-т сметка 499 Други кредитори
9. За изплатените на туристите обезщетения за некачествено оказана услуга се съставя следната счетоводна статия
Д-т сметка от гр. 60 Разходи по икономически елементи (ако вината е на изпращащия туроператор), респ.
Д-т сметка 498 Други дебитори (ако вината е на приемащия туроператор)
К-т сметка от гр. 50 Парични средства
Отчитане на операциите по обмяна на валута. За облекчаване плащанията на чуждестранните и български туристи в туристическите предприятия се организира обмяна на валута от специално обособени бюра, които се помещават в хотелите, граничните пунктове и селищата където има оживен поток от туристи.
Помещенията на валутните бюра следва да се разположат на първите етажи на сградите и да бъдат оборудвани със специални м,ебели, охранителни средства, телекамери и противопожарни средства и инсталации. Задължително в обменните бюра следва да има набор от специфични първични счетоводни документи като банкови бордера, рекапитулации, отчети и др., както и албуми (табла) с образци от чекове и банкноти с описание на основните им белези. Към образците следва да се приложат съобщения за загубените и откраднати чекове, пуснати нови емисии на банкноти или емисии, излезли от обращение поради различни причини.
На работа във валутните бюра се назначават информатори-обменители, владеещи чужди езици и имащи специална подготовка по обмяна на валута, които следва да следят редовно бюлетина с централните валутни курсове на чуждестранните валути, издаван от БНБ. За целите на валутните операции ежедневно се определят “курс купува” и “курс – продава” ма съответните валути, които се обявяват на видно място в обменното бюро. При евентуално представяне на фалшиви банкноти, те следва да се задържат без да се заплаща на лицето равностойността им в левове. На притежателя на тези банкноти се вземат данните от паспорта – трите имена и др. При обмен на валута се издава бордеро, което обикновено съдържа следните реквизити
В края на работния ден на основата на бордерата се изготвят вторични счетоводни документи, които се представят в счетоводството за осчетоводяване. Наличната в края на работния ден валута в бюрото се предава за съхранение в специални сейфове.
Между курсовете “купува” и “продава” има определена разлика, която определя финансовия резултат от обмяната на валута.
В съкратен вид счетоводните записвания по отношение на операциите по обмяна на валута могат да се представят по определен начин
1. За закупената валута
Д-т сметка от гр. 50 Парични средства, отчитаща парични средства във валута
К-т сметка от гр. 50 Парични средства, отчитаща парични средства в лева
2. При продажба на валута
а) ако валутния курс е по-нисък от курса по който валутата е закупена
Д-т сметка от гр. 50 Парични средства, отчитаща парични средства в лева
Д-т сметка 624 Разходи по валутни операции
К-т сметка от гр. 50 Парични средства, отчитаща парични средства във валута
б) Ако валутният курс е по-висок от курса по който валутата е купена
Д-т сметка от гр. 50 парични средства, отчитаща парични средства в лева
К-т сметка от гр. 50 парични средства, отчитаща парични средства във валута
К-т сметка 724 Приходи от валутни операции
3. В края на отчетния период (към 31. декември) се съставят следните счетоводни статии за приключване на сметки 624 разходи по валутни операции и 724 Приходи от валутни операции
а) За приключване на сметка 624 Разходи по валутни операции
Д-т сметка 123 Печалби и загуби
К-т сметка 624 Разходи по валутни операции
б) За приключване на сметка 724 Приходи от валутни операции
Д-т сметка 724 Приходи от валутни операции
К-т сметка 123 Печалби и загуби
Отчитане на операциите по обслужването на туристите в частни квартири. За задоволяване на потребностите както на вътрешния, така и на международния туризъм туристическите предприятия използват и част от свободния жилищен фонд на населението. Това има социално и икономическо значение, защото по този начин става възможно да се осигури почивката на повече български и чуждестранни граждани. Освен това както наемодателите, така и туристическите предприятия реализират определени приходи.
Организирането и настаняването на туристи в частни квартири може да се обособи в три етапа а) картотекиране на квартирите, б)продажба и в) разплащане с наемодателите.
Частите квартири се картотекират преди започването на туристическия сезон. Всеки наемодател се запознава с условията за отдаване на жилище под наем. Въз основа на подадена молба за отдаване на жилище под наем до туристическото предприятие, комисия от специалисти оглежда жилището и в зависимост от определените критерии се определя неговата категория. След това се сключва договор между наемодателя и туристическото предприятие. Така картотекираната и осигурена квартира се регистрира по партиден номер, брой на леглата, адрес на наемодателя и категория. Регистърът е разграфен по дни и месеци, където се отразява текущата заетост на квартирата Цените за ползването на квартирата се определят по договаряне между страните.
Услугите на съответното квартирно бюро на туристическото предприятие се заплащат в брой или по безналичен начин. При настаняването на туристи се издава настанителна бележка с посочване на нощувките и броя на лицата, ползващи квартирата. От заплатените нощувки се удържа такса за общината (например курортна такса) и застраховка. В бюрата за частни квартири се извършва и адресната регистрация на настанените туристи.
В сключените договори с лицата, отдаващи квартири под наем може да има клаузи за осигуряване на храна, отопление през зимата и други услуги, които се заплащат отделно от цената за ползване на квартирата.
Взаимоотношенията с наемодателите на частни квартири могат да се отчитат посредством сметка 499 Други кредитори – наемодатели на частни квартири.Аналитичното отчитане към тази сметка следва да се организира по отделни наемодатели.
По отношение на разглеждания отчетен обект счетоводството изпълнява следните по-значими задачи:
а) Да осигури информация за планирането, респ. използването на леглата в частните квартири,
б) Да осигури информация за постъпилите суми и правилното документиране на стопанските операции,
в) Да осигури информация за своевременното и правилно уреждане на разчетните взаимоотношения с наемодателите, бюджета, застрахователните предприятия и други институции,
г) своевременното уреждане на възникналите рекламации при ползването на частния жилищен фонд.
Отчетният процес при отчитане на операциите по обслужването на туристите в частни квартири може да се представи по следния начин:
1. За отразяване на постъпилите средства от туристите
Д-т сметка от гр. 50 Парични средства
К-т сметка 499 Други кредитори
Ан. сметка наемодатели на частни квартири
2. За отразяване разпределението на постъпилите средства
Д-т сметка 499 Други кредитори
Ан. сметка наемодатели на частни квартири
К-т сметка 451 Разчети с общините (за дължимите такси към общината)
К-т сметка 495 Разчети по застраховане
К-т сметка 709 Приходи от други продажби (за удържаната комисионна в полза на туристическото предприятие)
3. За изплатените суми на наемодателите на частни квартири
Д-т сметка 499 Други кредитори
Ан. сметка наемодатели на частни квартири
К-т сметка от гр. 50 Парични средства
Отчитане на Другите допълнителни туристически услуги
Освен основните, туристическите предприятия предлагат и значителен брой допълнителни туристически услуги, броят и съставът на които зависи от категорията на съответните места за настаняване. Най-общо туристическите услуги могат да бъдат групирани в следните групи
1. Информация и комуникации. Към тази група допълнителни услуги спадат пощенски услуги (например приемане и предаване на съобщения за госта), възможност за закупуване на вестници и списания, ползване на телефон, интернет, телефаксни и телексни услуги, видеоапаратура и др.
2. Битови услуги. Към тази група услуги спадат румсървиз, минибар, съхраняване на вещи в сейфове, доставка на цветя по заявка на госта (цветя, лекарства и др.), пране, гладене, химическо чистене, ползването на паркинг, бръснаро-фризьорски услуги, детска занималня и др.
3. Спортно-оздравителни и развлекателни услуги. Към тази група услуги спадат ползването на зали за фитнес, плувни басейни, сауни, солариуми, тенис на маса, билярд и др.
4. Медицински услуги Подобен тип допълнителни услуги се предлагат предимно от балнеолечебни хотели и включват водолечение, калолечение, акупунктура, лечебна физкултура и др. В следващото изложение ще се спрем на особеностите на отделните допълнителни услуги.
Минибарът е услуга, която се предлага от по-високо категорийни хотели. Същността на услугата най-общо се състои в следното:
В хотелските стаи се зареждат хладилници с определен асортимент от алкохолни и безалкохолни напитки, ядки, шоколади други дребни стоки, които клиентът може да консумира в своята стая и да заплати по определена цена в края на престоя си. Материалната отговорност се носи от отговорник „мини бар,” назначен със заповед на ръководителя на предприятието. Той получава стоките, с които се зареждат хладилниците срещу съответната стокова разписка и зарежда хладилниците ежедневно със съответния асортимент от стоки. Консумацията на клиентите от всяка стая се отразява от отговорника ежедневно в специално оформена справка, в която се посочват консумираните от гостите стоки по видове, като в края на деня се изготвя рекапитулация. Един екземпляр от тази справка се представя на рецепцията за да се отрази консумацията в сметката на клиента. Вторият екземпляр от справката остава за отговорник „мини бар.” Отговорникът получава от дежурния администратор информация за стаите, които се освобождават за да може да реагира своевременно с оглед отразяване на консумацията и инкасиране на плащането. В много случаи при извършването на инвентаризация се констатират неточности, изразяващи се най-вече в установяването на липси, поради неправилно попълнени справки и неосъществени плащания на вече консумирани стоки. В тези случаи се търси пълна имуществена отговорност за липсата от отговорник „мини бар.” Възможно е в хотелите да няма конкретно определено лице, което да отговаря за минибара, а тази дейност да се извършва от камериерките, обслужващи стаите. Счетоводно консумираните от гостите на хотела храни и напитки от минибара се отразяват като приход от продажба на стоки
Д-т Сметка 411 Клиенти
Ан. сметка на съответната стая
К-т сметка 702 Приходи от продажба на стоки
К-т сметка 4532 Начислен ДДС за продажбите
Възможно е камериерките, които осъществяват тази дейност да получават процента от оборота, като сумата на възнаграждението следва да бъде отчетена като разход за заплата. За счетоводно отразяване на продадените стоки се съставя статията
Д-т сметка 702 Приходи от продажба на стоки
К-т сметка 304 Стоки
ан. сметка Минибар
Плащането на стоките от страна на госта на хотела се осъществява при напускането на госта и се съставя статията
Д-т сметка 501 Каса в левове
К-т сметка 411 Клиенти
Ан. сметка на съответната стая
Съгласно действащото законодателство хотелите от категория три и повече звезди следва да предлагат в асортиментната си структура от допълнителни услуги и бръснаро-фризьорски услуги. Когато тази дейност се осъществява от самото туристическо предприятие, собственик на хотела, тя може да бъде обособена като спомагателна дейност, а когато туристическото предприятие няма възможност да предложи подобен тип услуга, то следва да има сключени договори с предприятия, които осигуряват подобни услуги за гостите на хотела.
Съхраняване на ценности на госта в сейфове.Предлагането на този тип услуга се извършва от почти всички хотели, но съществуват някои различия по отношение на начина на организиране на тази дейност. Възможно е съхраняването на ценности да бъде в обща каса или индивидуална касета. При наемането на индивидуална касета на госта следва да се издаде фактура, като заедно с нея му се предоставя и ключ за касетата. Във фактурата обикновено се вписва и номера на касетата. При загубване на ключа от сейфа, гостът доказва с фактурата, че именно той ползва касетата. След проверка на достоверността и регистрацията на госта, или управителят или упълномощено от него лице отваря касетата с резервен ключ, който се съхранява при него. За отчитане на приходите от подобен тип услуги се ползва сметка 703 Приходи от продажба на услуги, като се открива отделна аналитична сметка с примерно наименование приходи от предоставяне на сейфове.
Наред с посочените, туристическите предприятия предлагат и други допълнителни услуги, известни с общото наименование мероприятия. Мероприятията могат да се подразделят на две големи групи – а) програмни и б) други мероприятия. Към програмните мероприятия обикновено се отнасят дегустации, пикници, лагерен огън, посещение на българско село, посещение на манастири, Робинзон, таляни, битови вечери, нощни заведения и барове, посещение на паметници на културата и др. Посещението на тези мероприятия обикновено се извършва с автобус, поради което те се третират като автобусни екскурзии в страната.
Към другите мероприятия се отнасят даване под наем на леки автомобили (рента-кар) с или без шофьор, плажни съоръжения, екипировки и предпазни средства, а така също и коне за езда, ски и др. Тук се отнасят специално закупените билети за театър, опера, спортни състезания, организиране на тържествени вечери (например за честване на рождения ден на даден турист) и др.

За определяне цената на мероприятието предварително следва да се изготви калкулация, която се одобрява по съответния ред.
Калкулацията може да има следното примерно съдържание

Туристическо предприятие

КАЛКУЛАЦИЯ
На мероприятие посещение на българско село с автобус
Разходи за транспорт
Автобус 48 места, заетост 70 % или 34 броя туристи
Пълен пробег – 160 км 129,60 лв.
Престой 5 часа по 4 лв. 20,00 лв.
Всичко 149,60 лв.
1.Разходи за един турист 149,60 лв.:34 - 4,40 лв.
2.Вечеря 6,50 лв.
3. Екскурзоводско обслужване 1 бр. х11 лв.:34 = 0,32 лв.
4. Издръжка на шофьора 0,16 лв.
5. Почерпка в селска къща 0,50 лв.
6. Посещение на селска къща 10 лв.:34 = 0,29 лв.
7.Изнасяне на беседа 3 водачи х 4 лв. = 12 лв.:34 = 0,35 лв.
8.Дегустация на плодове и зеленчуци 2,50 лв.
Всичко разходи 15,02 лв.
Печалба за туристическото предприятие 15% = 2,65 лв.
Общо разходи за един турист 17,67 лв.
За документиране на операциите по мероприятията се използват купони, потвърдителни бележки, фактури и други първични счетоводни документи.
Записването за участие в мероприятия, организирани от туристическото предприятие се извършва от екскурзовода или представителя на туристическото предприятие. За тази своя допълнителна дейност, те получават възнаграждение, за начисляването на което се кредитира сметка 499 Други кредитори.
За отчитане на мероприятията се използват сметки 617 Разходи за мероприятия и сметка 7034 Приходи от продажби на услуги – мероприятия.
Аналитичното отчитане към сметка 617 Разходи за мероприятия се организира по видове мероприятия и видове разходи, а по сметка 7033 Приходи от продажби на услуги – мероприятия – по видове мероприятия от които се реализират приходите.
По характерните счетоводни записвания могат да бъдат представени както следва:
1.За постъпилите приходи
Д-т сметка от гр. 50 парични средства, респ.
Д-т сметка 422 Подотчетни лица
Аналит. сметка на екскурзоводите
К-т сметка 7033 Приходи от продажби на услуги – мероприятия
2. За извършените разходи, обхванати предварително чрез сметките от гр. 60 Разходи по икономически елементи
Д-т сметка 617 Разходи за мероприятия
К-т сметка от гр. 60 Разходи по икономически елементи
3. За приключване на сметка 617 Разходи за мероприятия
Д-т сметка 703 3Приходи от продажби на услуги – мероприятия
К-т сметка 617 Разходи за мероприятия
4. Салдото по сметка 7033 Приходи от продажби на услуги – мероприятия изразява загуба (когато е дебитно) и печалба (когато е кредитно). В края на отчетния период тази сметка се приключва по изяснения вече начин в кореспонденция със сметка 123 печалби и загуби от текущата година.
Широко разпространена услуга, която оказват туристическите предприятия е продажбата на самолетни и други билети на български и чуждестранни туристи. За тази цел се сключва комисионен договор със съответното транспортно предприятие (авиокомпания). Характерното в случая е, че туристическото предприятие придобива правото да продава билетите от свое име, но за сметка на транспортното предприятие (авиокомпанията), поради което при тяхното получаване, те не се заплащат и в отчетно отношение се третират като чужди активи. Взаимоотношенията с транспортното предприятие (авиокомпанията) могат да се отчитат посредством използването на сметка 499 Други кредитори.
Отчетният процес може да се представи със следните счетоводни записвания:
1. За отразяване на получените билети за комисионна продажба
Д-т сметка от г.98 Разни сметки за условни активи
К-т сметка 991 Разни сметки за условни пасиви
2. За отчитане на постъпилите в касата суми от продажба на билетите
Д-т сметка от гр. 50 парични средства в лева
К-т сметка 499 Други кредитори
3. За изписване на продадените билети от задбалансовите сметки
Д-т сметка 991 Разни сметки за условни пасиви
К-т сметка от гр. 98 Разни сметки за услови активи
4. За удържаната комисионна (в процент от стойността на продадените билети)
Д-т сметка 499 Други кредитори
К-т сметка 709 Приходи от други продажби
5.За преведените уми на транспортното предприятие
Д-т сметка 499 Други кредитори
К-т сметки от гр. 50 Парични средства
6. в края на отчетния период за отчитане на приходите от комисионни като печалба за предприятието се съставя следната счетоводна статия
Д-т сметка 709 Приходи от други продажби
К-т сметка 123 Печалби и загуби от текущата година

Например: Туристическо предприятие е сключило договор за продажба на самолетен билет Варна – София на лицето Иван Дюлгеров на цена 49 евро. Авиокомпанията, която предоставя транспорта е Hemus Air, а договорената комисионна е 4,5 %. Счетоводните записвания са следните:
1. При продажбата на самолетния билет
Д-т сметка Клиенти 95,83
Аналит. сметка Иван Дюлгеров
К-т сметка Доверители 76,66
Аналит. сметка Hemus Air
К-т сметка 453.2 Начислен ДДС за продажбите 19,17
2. При отчитане на продажбата на самолетния билет пред Hemus Air на база издадената от Hemus Air фактура

Д-т сметка Доверители 76,66
Аналит. сметка Hemus Air
Д-т сметка 4531 Начислен ДДС за покупките 19,17
К-т сметка 502 Каса във валута 95,83

3. При издаване на фактура от туристическото предприятие за договорената комисионна

Д-т сметка Доверители 4,31
Аналит. сметка Hemus Air
К-т сметка 703 Приходи от продажба на услуги 3,45
К-т сметка 4532. Начислен ДДС за продажбите 0,86


Д-т сметка 502 Каса във валута 4,31
К-т сметка Доверители 4,31
Аналит. сметка Hemus Air

Туристическите предприятия могат да организират продажби на сувенири на консигнация. За целта получените стоки на консигнация се отчитат по задбалансова сметка например сметка 991 Стоки на консигнация. НА база на отчета за продадените стоки на консигнация начислената комисионна се отразява по сметка 709 Приходи от друго продажби .Съставят се следните счетоводни записвания
При получаване на стоките
Д- т сметка 991 Стоки на консигнация
К- т сметка 990 Други сметки за условни пасиви

2. С отчета за продадените стоки на консигнация
Д-т сметка 501 Каса в лева - с продажната стойност
К-т сметка 491 Доверители
К-т сметка 4532 Начислен ДДС за продажбите

3. За отразяване намалението на получените стоки на консигнация
Д- т сметка 990 Други сметки за условни пасиви
Д- т сметка 991 Стоки на консигнаця
4. На основата на издадена фактура от предприятието – доверител

Д-т сметка 491 Доверители
Д-т сметка 4531 Начислен ДДС за покупките
К-т сметка 501 Каса в лева
5.За комисионната следва да се издаде данъчна фактура

Д-т сметка 501 Каса в лева
К-т сметка 709 Приходи от други продажби
К-т сметка 4532 Начислен ДДС за продажбите

ДДС в туризма
Специфична особеност на туристическата дейност, свързана с организираните туристи, е че обикновено се предлага пакет от стоки и услуги, които се ползват като комплект. По същество пакетите представляват доставки на отделни стоки и услуги, но европейското законодателство е приело, че за целите на облагане с ДДС всички доставки, включени в даден пакет, се приемат за доставка на една услуга.
Освен това като изключение от принципа за начисляване на ДДС върху цялата стойност на предоставените доставки за пакетите от туристически услуги европейските норми прилагат специален ред за начисляване, известен като "данък върху маржа на цената". Под марж в случая се разбира разликата между общата сума, която заплаща туристът, без включения в нея данък и действителните разходи, направени от туристическата агенция за получаването на ползваните от него стоки и услуги, предоставяни от фирмите, включени в обслужването на туристическото пътуване.

Маржът според закона
В Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) в сила от 1 януари 2007 г. посоченият ред за облагане на общите туристически услуги се възпроизвежда от нормативните разпоредби на Глава 16, чл.136-142 от закона и Глава 16, чл.85-87 от правилника за приложение на ЗДДС. Те определят, че:
- доставките и услугите, предназначени за пряко ползване от туристите при дадено туристическо пътуване, представляват доставка на една обща туристическа услуга
- място за изпълнение на услугата е мястото, където туроператорът или туристическият агент извършват своята икономическа дейност или имат постоянен обект за нейното изпълнение
- данъчна основа за определяне размера на ДДС на услугата е разликата между:
а) общата сума, която туроператорът или туристическият агент е получил или ще получи от клиента или от трето лице за доставката, включително субсидиите и финансиранията, пряко свързани с тази доставка, данъците и таксите, както и съпътстващите разходи като комисиони и застраховки, начислени от доставчика на получателя (без предоставените търговски отстъпки); и
б) сумата, която е платена или ще бъде платена от туроператора или туристическия агент на други данъчно задължени лица за получените от тях доставки на стоки или услуги, от който туристът се възползва пряко, включително ДДС. Тази разлика, намалена с дължимия данък, представлява маржът, върху който се начислява данък. Законът (чл.139, ал.2) изрично отбелязва, че тя не може да бъде отрицателна величина
- дата за възникване на данъчното събитие за доставката на общата туристическа услуга е датата, на която туристът се възползва за първи път от доставката
- данъкът за доставката става изискуем на датата на възникване на данъчното събитие.

Практическо прилагане на нормативите
Да разгледаме следния пример: българска туристическа агенция организира групово посещение на туристи в обекти на територията на държава - членка на ЕС. В тази държава е възприета обща данъчна ставка в размер на 20% и намалена ставка от 10% за настаняването в хотел (такива са например ставките в Австрия). В цената на предлагания от агенцията туристически пакет от услуги са включени: разходи за двупосочно пътуване със самолет; настаняване, нощувки и закуски в хотел; посещения на музеи, изложения, спортни и развлекателни мероприятия.
Общата стойност, която ще плати туристът на агенцията за пакета, е 1200 лв. За стоките и услугите, които ще се предоставят на туриста от чуждестранните доставчици, агенция ще получи фактури, както следва:
- за самолетните билети - фактура от авиокомпанията за 300 лв. без начислен данък (в страните - членки на ЕС, самолетните билети се облагат с нулева данъчна ставка)
- за настаняването и закуските - фактура от хотела за 600 лв. с включен в сумата 10% ДДС
- за посещенията на музеи, изложения и развлекателни мероприятия - фактури на стойност 160 лв. с включен в тях 20% данък.
За да определи каква е данъчната основа, върху която следва да начисли данък за предоставяната обща туристическа услуга, туристическата агенция трябва да премине през следните стъпки:
- определя каква е общата сума, която е платена или ще бъде платена на чуждестранните доставчици на услугите, от които туристът ще се възползва пряко, включително начисленият данък за доставките им. В случая сумата е: 280 + 550 + 160 лв.= 990 лв., тъй като агенцията не може да приспада ДДС, който е платен за доставките, предоставяни от чуждестранните доставчици пряко на туристите (чл.141 от ЗДДС)
- да определи общата сума, която е получила или ще получи от клиента за доставката си на общата туристическа услуга - в случая цената на пакета от 1200 лв.
- да определи маржа за облагане, т.е. да определи каква е разликата между общата сума, която ще получи от клиентите, и общата сума, която е платена или ще бъде платена на чуждестранните доставчици, и от нея да се приспадне данъкът. В случая агенцията взима от туриста 1200 лв. с включен в тях данък. Разликата между тази сума и сумата, платена на чуждестранните доставчици, е 210 лв. (1200 - 990)
- да определи размера на приспадания данък. Той се определя по формулата (чл.85 от ППЗДДС) : Д = [(Ос - ПокОб)/100/ДС]х ДС, където в нашия случай Ос = 1200 лв., ПокОб=990 лв., а разликата между тях е 210 лв. Маржът за разглежданата туристическа услуга е 100/120 х 210 =175 лв. Размерът на дължимия ДДС се определя, като върху получената сума на маржа се приложи пряко размерът на данъчната ставка от 20%, т.е. 175 лв. х 20% = 35 лв.
Агенцията начислява данъка с протокол по чл.117 , ал.2 от закона. Тя е задължена да направи това по силата на разпоредбата на чл.117, ал.1, т.3 от ЗДДС. Документът се издава не по-късно от 5 дни от датата, на която данъкът за доставката е станал изискуем. Освен реквизитите по чл.117, ал.2 от закона протоколът, съставян от агенцията, следва да съдържа и номер, и дата на данъчните документи, издадени във връзка с доставката на общата туристическа услуга. При промяна на данъчната основа на доставки, за които е издаден протокол, се извършва корекция чрез издаването на протокол по чл.117, ал.4 от закона. Протоколите по чл.117, ал.2 и ал.4 се отразяват в дневниците за продажби за съответния данъчен период, без в тях да се попълва информацията в колони 9-25 на приложение №10 (чл.87, ал.1-4 от ППЗДДС).

Документиране на доставките
Туристическите агенции и туроператорите документират извършените от тях доставки на общи туристически услуги с издаването на фактури и известия към фактури, в които не се посочва данък (чл.86, ал.1 от ППЗДДС). Фактурите се издават в 5-дневен срок от датата на плащането. Те се отразяват в дневника за продажбите за данъчния период, в който са издадени, без в дневниците да се попълва информацията в колони 9-25 на приложение №10.
Освен това туристическите агенции и туроператорите са задължени (чл.120, ал.1 от ЗДДС и чл.86, ал.4 от ППЗДДС (доп. обн., ДВ, бр.1101 от 2006 г.) най-късно в последния ден на всеки данъчен период да съставят отчет за извършените продажби или покупки, които не се включват в дневника за продажбите.
От разгледания пример става видно, че доставките на отделните услуги, включени в общия туристически пакет, се облагат с различни данъчни ставки, но това не променя подхода при определяне на данъка, дължим за общата им доставка.
Особени вълнения в туристическия бранш предизвикват доставките, при които се прилага преференциалната ставка от 7% според чл.66, ал.2 от закона. Тази ставка е приложима само за доставките на стоките и услугите, които предоставят хотелиерите за настаняването на организираните туристи. Дефиниция на понятието настаняване за целите на облагането е дадена в §1, т.45 от допълнителните разпоредби на ЗДДС ( с промените в закона обн., ДВ, бр.108 от 2006 г.). Като настаняване в нея са определени основните туристически услуги по смисъла на т.12 от Закона за туризма. Те включват нощувките, храненето и транспортните услуги, осъществявани при спазване на действащото законодателство в областта на транспорта.
За доказване доставките на такива услуги (чл.40 от ППЗДДС) доставчикът следва да разполага с:
-документ, удостоверяващ, че настаняването е част от организирано пътуване
-копие от регистъра на настанените туристи
-удостоверение за категоризация на туристическия обект
-фактура за доставката, с изключение на случаите, когато по силата на чл.113, ал.3 от ЗДДС издаването й не е задължително.
При доставки на туристически услуги с място на изпълнение извън територията на ЕС ДДС се определя по друга схема. При такива доставки общата туристическа услуга е облагаема с нулева данъчна ставка (чл.140, ал.1 от закона).
За преимуществото на посочената схема за облагане се приема това, че тя дава възможност към всяка отделна доставка, включена в пакет от общи туристически услуги, да се приложи данъчната ставка, действаща в мястото, където услугата се потребява пряко от туриста.

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme