Как се лъжат туристи

Написано от bgВести

Image

Потомците на Остап Бендер се разселиха по всички точки на планетата. Затова във всеки момент, във всяка една страна по света туристите са заплашени от срещи с предприемчиви аборигени, стремящи се да ви измъкнат пари с повече или по-малко законни основания. За това днес ще ви запознаем с най-разпространените мошеничества.

Нека ви помогна

Именно така звучи девизът на тези, които обират туристите постепенно. Това са така наречените помогачи – добри самаряни, които ви предлагат да носят багажа, да ви покажат пътя, да ви помогнат да си намерите хотел. Често тези хора пресрещат туристите пред някоя забележителност и съобщават с тъжен глас, че тя не работи, но срещу определена сума са готови да ви покажат куп други интересни места.

Сред тях има и особено нахални, които ще ви гонят до дупка. Не е важно, че този «помощник» просто върви до вас и ви досажда. Неприятностите идват, когато стигнете до някакво важно място. В този момент досадниците започват да искат пари за свършената «работа» крещейки и изричайки всевъзможни ругатни, при което беззащитните туристи дават пари, само за да се отърват от навлека.

По подобен начин стои и въпросът с такситата. Сред основните им уловки са: възползвайки се от незнанието на туристите ги возят по най-заобиколните маршрути, включват апаратите на нощна тарифа вместо на дневна или просто забравят да го изключат от предишния клиент.

Дори ако сте се уговорили предварително за цената, ви возят до някакво безлюдно място, след което ви обясняват, че сте искали да ви закарат точно там. След такава случка репликата е – „Или слизай, или плащай още”.

Image
Не по-малко предприемчиви са и служителите на барове и ресторанти. Заведенията често разполагат с няколко вида менюта естествено с няколкократно завишени цени в различни видове валута. Ето ви сценарии – дават ви меню с цени в местна валута, вие си поръчвате една бира, а когато дойде сметката се оказва, че сте разорени, защото цените са били в евро и ви го демонстрират с МЕНЮ.

Възползвайки се от незнанието на туристите за местната кухня, сервитьорите обикновено препоръчват най-скъпите ястия в менюто. За да избегнете недоразумения от този род сочете с ръст в менюто, колкото и глупаво да изглежда това.
Случка от собствен опит – пътувам 10 часа до мястото на мечтите си, настанявам се в хотел. След всичкото това усилие умряла от глад обикалям 2 часа в търсене на най-доброто заведение и след като не мога да го избера с критериите, които съм си поставила просто сядам в това, което изглежда добре на външен вид. Ям някакви неща, а няколко часа по-късно се оказва, че съм се сдобила с всички разстройства на света.

На другия ден посърналият ми вид събужда любопитството на хотелския персонал и ми се задава въпросът „Как сте в този хубав ден?”. „Абе, нещо не съм в кондиция”, споделям аз. След този непринуден разговор става ясно, че в ресторанта, който съм се почерпила имат навик да сервират храна останала от предишни сезони. Останалото време от почивката изкапах на солети, които също издирвах дълго, но за това друг път.

Съществува и още един «хотелиерско-рестораннски» вид измама: чужденците са зарибявани от „викачи” в заведение с някаква необичайна програма, която „започва само след няколко минути”. Услужливите сервитьори ви казват, че шоуто е безплатно, но ще се наложи да си поръчате нещо за пиене. След като сте обърнали 2-3, а програмата още не е започнала ви става ясно, че такава изобщо няма.

Още един пример. Моя приятелка е канена на рожден ден в чужбина, ще ходи на традиционно за страната шоу. Пътува тя от хотела до мястото на купона цели 30 километра с такси въоръжена с всички приятни очаквания, които могат да й се случат.

Учудването й било леко, след като се оказала в грамадно хале със схлопани набързо маси и столове, но съмненията я напуснали като видяла, че мястото й е точно до сцената. Иху- аху и станало 5 часа сутринта – време за сметката. Оказва, се че 5 кошнички от цветята, които по правило се хвърлят на такива купони в чест на изпълнителите, струват 800 евро. Така де. Кога друг път ще даде толкова пари, за да купи букет на мъж.

Игра с високи залози

Image
Сред мошениците има и такива, които предпочитат да залагат на едро. Сред жертвите им са туристите, които без да знаят нарушават местните закони.

Стар като света пример: често пътуването в екзотични страни има една цел за мъжката част от туристите – консумация на местна красавица\ци. При това хората забравят, че в много страни проституцията е забранена официално и наказание може да понесе не само девойката с леко поведение, но и нейният клиент.

Но подобни неприятности могат да бъдат избегнати, ако пътешественикът се съгласи доброволно да пожертва за нуждите на полицейското управление, някаква, съвсем не голяма за дадените обстоятелства сума в хиляди. Ако не се стигне до споразумение ще ви застигне, това което не бихте пожелали и на най-големия си враг.
Подобна ситуация може да възникне и с наркотиците. Но в тези случаи работите не се разминават с доброволно пожертвование. В някои страни притежанието на наркотици се наказва със смърт.

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme