Пътешествие около света

Написано от bgВести

Image

Мнозина смятат, че идеята им да обиколят света ще си остане несбъднатата им мечта. Организирането на така жадуваното околосветско пътешествие съвсем не е сложно и скъпо, стига да знаете някои правила....

Транспорт
Как да се сдобием с евтини билети? Това е един от крайъгълните камъни, които ще се изправят на пътя ви. Обикновено евтините билети е невъзможно да бъдат разменени или върнати, така че ако изпуснете една връзка, няма да успеете да хванете следващата и така ще се завъртите в един омагьосан кръг.

Като начало е необходимо да изчислите кога и за кой период ще купите билети. Пътуването в един и същ самолет по един и същ маршрут по различно време в годината струва различни пари.

Всяка авиокомпания изчислява своите сезонни намаления и високи цени и вие съвсем спокойно можете да прецените колко ще ви струват билетите, ако проследите динамиката на цените на избраното от вас направление от предишната година.

Едновременно с това трябва да проверите разписанието на събитията в световен мащаб, защото в страната, която искате да посетите, може да се провежда Световно първенство по футбол, например, което ще промени цените на билетите и едва ли това ще е във ваша полза.

ImageДа поръчате билет онлайн е един от най-удобните начини, защото ще избегнете обичайните опашки пред гишетата и формалности от този род. Освен това е възможно да попаднете на една от многото акции на авиокомпаниите и да се сдобиете с билет на повече от изгодна цена.

Едно от най-важните неща е да използвате полети на местни компании. Те често правят изгодни намаления за вътрешните си полети. И вместо да изберете един голям прелет бихте могли да заложите на няколко по-кратки, тъкмо ще видите повече места (летища).
Не бива напълно да игнорирате полетите с бизнескласа, защото понякога се получава така, че цените са по-ниски от тези в икономична.

Ако в града, който искате да посетите, има няколко летища, то трябва да изберете това, от което най-лесно ще се доберете до мястото, което ви интересува. Ще бъде неприятно да похарчите за такси или влак сума, съизмерима със стойността на полета.

Станете студент. Те често имат право на билети с намаление.

Важно нещо е и багажът – носете само най-необходимото, това ще снижи съществено цената на билета.

Освен това болшинството световни авиокомпании предлагат специални околосветски билети, които са по-изгодни от покупката на билети от различни компании – за British Airways и австралийската «Qantas» цените им започват от 1 250 долара.

Безопасно пътуване
Наистина ли е необходима застраховка? Разбира се. Най-важното е, че застраховката покрива медицинските и не дай си боже съдебни разходи, независимо от страната, в която се намирате. При покупката й не забравяйте да проверите дали застрахователят е посочил телефон за връзка и прочетете неговите препоръки.
Ако пътувате сами, а не в група, не забравяйте да се обаждате вкъщи и да разказвате къде се намирате, което може да помогне при евентуална злополука.

Престъпност
Image На първо място трябва да внимавате винаги за документите си, а не за някакви вещи. Не ги оставяйте в хотелски стаи или в чанти без надзор. По възможност оставяйте ценностите си в сейфа на хотела. Повечето сносни предлагат тази услуга, ако не в стаята, то на рецепцията.

Не носете в себе си много пари. Добре е да имате карта и да теглите малки суми. Добре е да не държите всичко в портфейла.

Не си помисляйте за наркотици. Във всяка страна има различни закони, но никой от тях не „обича” употребата им. В някои страни това се наказва жестоко. Избягвайте и общуването с наркомани. Тръгнали сте на околосветско, а не към затвора.

Най-накрая – бъдете сигурни, че имате достатъчно пари за пътуване и бъдете икономични. Не се хвърляйте във фришопа на първото летище – отивате на пътешествие, не на пазар.

Планиране
Image
Какво да вземете? Като начало трябва до отбележим, че да вземате със себе си цялото си имущество е напълно безсмислено. Вземете само най-необходимото. След това разгледайте събраната камарата от вещи и още веднъж пресметнете, какво може да не вземате за „всеки случай”.

Да носите скъпа техника също не е много препоръчително. Лаптопът не ви трябва – само ще тежи излишно. Живеем в глобален свят – интернет е навсякъде (май само в Гърция е сложна ситуацията с него и то не защото няма връзка, а защото работното време на съседите е меко казано странно. Днес е отворено в 11 часа, утре не е изобщо и така - живо приключение).

От необходимите вещи не забравяйте:
- паспорт – проверете, дали не е изтекъл
- застраховка – добре ще е да е валидна по време на пътуването ви
- списък на важните телефони, на които може да позвъните ако ви се случи нещо – на семейство, банка и др.
- билети, карта, пътеводители (по възможност последните им издания)
- няколко вида валута, кредитни карти или пътнически чекове
- персонална аптечка с необходимите ви лекарства
- ако посещавате слънчева страна – крем с UV-фактор
- очила
- презервативи
- дрехи с дълги ръкави и дъждобран
- шапка
- спален чувал
- фотоапарат, камера
- комплект на пътешественика: игла, конец, нокторезачка
- будилник

Image
Бюджет
Колко голям трябва да бъде бюджетът ви? Това зависи от продължителността на пътуването и от страните, които искате да посетите. От рано проверете ценовия диапазон и се опитайте да си направите сметка за какво ще харчите. След като калкулирате сумата на евентуалните си разходи – вземете двойно повече пари.

Не забравяйте задължителните разходи за транспорт, визи, застраховка, престой и храна.

Харчовете ви ще се променят в зависимост от това, къде се намирате, но цените може да прегледате в интернет. Освен това не е задължително да отсядате в хотели. Когато човек е на път хостелите вършат чудесна работа, ако се настаните в обща спалня няма да ви струва повече от 30 евро в Европа и 20 долара в другите страни.

Друго съществено перо в бюджета е свързано с разходи за храната, развлеченията, посещение на забележителности и предвижване. Сайтът Lonelyplanet.com е превъзходен ресурс, който ще ви обрисува приблизително колко струва престоят на един турист в различните страни.

Здраве
Ако имате авио- или морска болест – това може задължително да затрудни вашето пътешествие.

Още един проблем, с който може да се сблъскате е така наречената «реактивна пречка », когато организмът не може да се адаптира към новия часови пояс, в който се намирате. Симптомите са – отпадналост, главоболие, безсъние, загуба на апетит.

Ако не сте от хората, които с лекота се адаптират, ще се налижи да спазвате няколко правила:
1. Избягвайте употребата на алкохол. Той само ще засили умората и ще отслаби имунитета ви.
2. Пийте повече вода, за да избегнете обезводняване.
3. Не забравяйте да се наспите добре преди полета, за да не може хиподинамиката да се отрази на тялото ви.
4. За да се справите с часовата разлика – ако сте пристигнали през нощта си легнете и станете сутринта, а след това, когато стане време за обичайния ви сън, но по местно време поспете пак. И така на следващия ден ще сте на ниво.

Image
Спане
Какво прави 5-звездния хотел такъв? Проблемът с определянето е в това, че всяка страна оценява хотелите си по собствени критерии. Затова не вярвайте на звездите, а на снимките, описанията и отзивите, за да добиете представа.

По британските правила 5-звездният хотел трябва да има поне един ресторант, отворен целогодишно, басейн, просторни стаи, безупречен персонал, халати за баня, ежедневно почистване на стаите.
Хубавото е, че в последно време повечето хотели разполагат с тези екстри. Но въпреки това бъдете внимателни, за де не помрачи нищо вашето пътуване.

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme