Селото наподобяващо термитник

Нека за добро утро заедно да направим една виртуална разходка в иранското село Кандован, където къщите са меко казано странни.

Kandovan

Ето го и селото наречено Кандован. Всъщност селото датира поне 700 години назад във времето и интересен факт, е че и до днес уникалната му архитектура се е запазила почти непокътната.

Kandovan1

Защо къщите, в които живеят хората са с такава форма? Всъщност отговора на този въпрос се оказва доста прост и меко казано много функционален. Самите къщи не са направени така от хората, буквално може да се каже, че са построени от майката природа. Всъщност те са изваяни в тази им форма от близък вулкан изригнал преди повече от 10 хиляди години.

Kandovan2

Много интересно също така около тези къщи, е че материалът от който са създадени е достатъчно твърд за да може да издържи стените, както и подовете на етажите. Още едно предимство, е че предлага чудесна изолация, която през топлите лета държи хладно, а през дългите зими в този район.

Kandovan3

Въпреки, че не изглеждат много стабилни повечето къщи достигат на височина до 4 етажа с приземния етаж. Още по интересно около това място, е че понякога две или повече къщи са притежавани от едно семейство и в този случай хората от селото просто прокопават тунел между тях в меката скала отдолу.

Kandovan4

Всъщност това село съществува под сянката на все още активния вулкан, който така или иначе му е дал живот. Тоест опасността никак не е отминала или да е на път да отмине.

Kandovan5

Доста интересно място е и ако случайно имате път към Иран ви пожелавам да го посетите, със сигурност ще ви хареса това, което ще видите.

Kandovan6

Източник: http://neshtoto.com/?p=5923

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme