Десетте най-впечатляващи биографии на милионери

В нашата страна хората често казват "За да успея, трябва да тръгна от някъде," или „Хора като мен никога не пробиват."

В САЩ пък вярват в американската мечта. И обичат да разказват и преразказват историите на известни личности, които само благодарение на собствените си усилия са забогатели.

За повдигане на духа, покрай световната финансова криза, ви предлагаме тези десет поучителни истории:

Лиз Мърей

Лиз Мърей е родена в Бронкс. Родителите й са бедни, заразени със СПИН наркомани. Тя е на 16 години, когато майка й умира от СПИН, а баща й се премества да живее в приют за бездомни.

Постъпва в гимназията по-късно от другите деца. Завършва я, въпреки че е принудена да спи у приятели, по пейки в парка или в метрото. Благодарение на стипендия от New York Times е приета в Харвард. През 2003 г. напуска Харвард и се прехвърля в Colombia University, за да се грижи за болния си баща. Той умира от СПИН през 2006.

Днес Лиз Мърей е един от най-известните лектори в света. Написала е книга за живота си Breaking Night. Нейната история разказват няколко филма, най-известният от които е От улицата до Харвард, номинран за награда Еми.

Джон Рокфелер

Рокфелер е роден в Ричфорд, Ню Йорк в семейство с шест деца. Баща му е пътуващ търговец, който непрекъснато се чуди какви далавери да измисли, за да работи по-малко. Като завършил гимназията, Джон си намерил работа като библиотекар където изкарвал 50 долара за три месеца.

През 1859 г. той и един негов приятел (Морис Кларк) решават да започнат бизнес. Построили малка рафинерия. В началото тя била управлявана от други двама служители, но с течение на времето Рокфелер откупил дела на Кларк и преименувал фирмата на Rockefeller & Andrews. Един от братята му също се включил в бизнеса, който потръгнал доста добре и Рокфелер станал първият милиардер в света.

Ози Озбърн

Джон Майкъл Озбърн е роден в английското градче Астън, Бирмингам. Баща му е шлосер, а майка му работела в магазин за авточасти. Семейството има пет деца.

Ози бил доста зле в училище. На 15 решава че няма да учи повече и става строителен работник. Работи още като водопроводчик и служител в автосервиз и в кланица. С парите е много зле. Арестуват го за кражба от магазин за дрехи. Осъждат го само да плати глоба, но той няма пари и лежи в затвора. През целия си живот се бори с алкохолизъм и зависимост от наркотици.

Животът му се променя след като основава групата Black Sabbath. Днес е милионер и един от най-известните рок музиканти в света.

Джей Кей Роулинг

Родена е в Йейт, Англия. След смъртта на майка си се мести в Португалия, където работи като учителка по английски език. През 1993 г. се развежда и поема грижите за дъщеря си, заедно с която се мести в Шотландия. Безработна е и издържа себе си и дъщеря си със социални помощи. Страда от депресия и мисли за самоубийство. Когато най-накрая продава ръкописа на книгата си за Хари Потър, се появява светъл лъч в тунела. В момента сп. Форбс изчислява богатството и на 1.1 млрд. долара. От книгите й са продадени 400 млн екземпляра в целия свят.

Ричард Брансън

Брансън е роден в "добро семейство". Родителите му го записват в престижни училища, но той не се справя много добре.

Вместо да учи, Ричард решава да се концентрира над новаторски бизнес идеи. Първите две били свързани с отглеждането на коледни елхи и на папагали, но от тях не излязъл печеливш бизнес.

На 16-годишна възраст Брансън започва да издава списание и създава частна куриерска фирма. През 1972 г. отваря няколко музикални магазина, които нарича Virgin Records. По-късно те се разрастват до цял музикален лейбъл. Навлиза в самолетния бизнес с авиокомпанията Vrigin Atlantic и днес е на 245-о място по богатство в света.

Крис Гарднър

Крис Гарднър с Уил Смит и сина му

Крис не познава истинският си баща. Вторият му баща се държи зле с майка му, а него изгонва от къщи. Тъй като няма къде да отиде, се записва в армията. Работи като продавач на медицинско оборудване, но не му върви. Един ден видял брокер на фондовата борса с Ферари и разбрал, че това е неговата съдба. Докато се издигне в работата минава през трудни периоди, в които е бездомен и заедно с малкия си син спят в тоалетни на метрото и в приюти. Животът му е разказан във филма „Преследване на щастието", където в образа му се превъплъщава Уил Смит.

Х. Уейн Хузенга

Роден е в Чикаго, но е израснал във Флорида. Баща му не бил точно пример за подражание. Тормозел майка му и него. Уейн се записва в колеж, но не успява да го завърши. Записва се в армията, защото просто не знае къде другаде да отиде.

След време се връща във Флорида, купува камион и започва да изнася боклук от града си. Изненадващо, но това се превърнало в много добър бизнес, който се разраства и скоро неговата компания Waste Management Inc обхваща цяла Южна Флорида. Най-големият му успех е когато купува магазините Blockbuster. По-късно Уейн ги слива с телекомуникационната компания Viacom. Днес фирмата му е в списъка на сп. Fortune на най-големите компании в света.

Джим Кери

Джим Кери е роден в Онтарио, Канада. Когато бил на 14, финансовото състояние на семейството се влошава. Дори децата трябвало да работят във фабрика, за да закърпят семейния бюджет. Наложило се да живеят в каравана, но Джим не се отказал да преследва мечтата си да стане комедиант. Напуснал училище и започнал да се изявява в местни заведения и малки сцени. Пробива на големия екран с ролята си в Маската. В момента е един от най-високоплатените актьори в Холивуд.

Андрю Карнеги

Андрю е от бедно шотландско семейство. Родителите му решават да заминат за Америка в търсене на по-добър живот. Той започва работа във фабрика за памук. На 13 години работи по 12 часа на ден, шест дни в седмицата. Следващата му работа е да изпраща съобщения по телеграф. Бил много лоялен служител и направил впечатление на хора от железопътната компания Pennsylvania Railroad Company. Те му предложили работа. Така той успял да си намери по добра позиция, от която спестявал по малко пари, които инвестирал в акции на компании от бранша. Ударът обаче идва, когато инвестира в металургични компании. Благодарение на успешните си инвестиции, скоро успял да си купи собствена металургична компания. А що се отнася до спестяванията му, те достигнали 120 милиарда долара.

Опра Уинфри

Тя е незаконно дете на тийнейджъри от Мисисипи. Отгледана е от баба си, защото двамата се разделили малко след като тя се родила. Започнала кариерата си като радио водещ. Списание Форбс изчислява богатството й на 2.5 млрд долара. Тя е най-богата жена в света, която сама е направила парите си (изключват се наследници и вдовици).

източник: www.profit.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme