Амстердам – магията на контрастите

no image

Това е град, който предизвиква крайни чувства и определения – от възхита до отрицание. И дори само заради това не бива да го пропуснете.

Според една от легендите създаването на Амстердам се дължи на куче, страдащо от морска болест, но незнайно защо придружавало стопаните си по море. Историята на холандската столица започнала, когато кучето скочило от лодка на брега, а рибарите го последвали. Така през 1275 г на брега на Амстел те основали град. Истината е малко по-различна и е свързана с построяване на голямата дига /Дам/, която позволила да се строи на това място. Но така или иначе потомците на основателите съвсем не страдат от морска болест, защото Амстердам живее върху вода.
""

Това се вижда от картата на града, по която може да изберете маршрута си за обиколка на Северната Венеция. А и водните маршрути със сигурност са много по-запомнящи се. Корабчета за разходки са истинска индустрия и сноват по реката по всяко време на денонощието. Маршрутите са безбройни - от познавателни до просто развлекателни -
круиз на свещи, джаз круиз, пица круиз, архитектурен круиз. Един от препоръчителните варианти е специален маршрут в рамките на един ден със спирки до големите музеи - качваш се и слизаш, когато пожелаеш. Класическата обиколка с кораб продължава около час и минава покрай масивни сгради от XVII век, повечето от т.нар. Златен век на Амстердам, когато градът е бил най-важният пристанищен и търговски център в света.


""
Тук през 1806 г. Наполеон Бонапарт основал кралство Холандия и обявил града за негова столица. Днес административната столица на Холандия е Хага, но Амстердам е столица според конституцията и се смята за такава от самите холандци.
Покровител на града е Свети Николай, първообразът на Дядо Коледа. Затова в нощта на Рождество подаръците тук носи не Санта Клаус а Свети Николай. Първата построена църква в града носи неговото име. През 1578 г., в резултат на народните вълнения, предизвикани от смяната на католицизма с протестантство, църквата става протестантска. Но да се откъснем от историята, защото съвременният Амстердам е по-интересен и може да предложи наистина всичко. За него казват, че е градът с най-много музеи на квадратен метър в света. Вероятно е така – холандците се отнасят с уважение към всяка забележителност и я превръщат в музей или място, в което може да бъде видяна и споделена от много хора.

Музеят на Ван Гог е събрал най-голямата му колекция. Тук може да ги видите в оригинал. И да разберете защо творбите на художника, който е продал само една картина преживе, са най-скъпите в света. Експозицията включва и картини на приятели и съвременници на Ван Гог – например Пол Гоген и Лотрек.
""

Ако правите тур по галериите, едва ли ще пропуснете къщата-музей на друг голям холандски художник – Рембранд. В сградата от XVII век са изложени негови гравюри и оригиналните мебели.
Кралският дворец, който е място за държавни приеми на холандската кралица, също е музей. През 17 в. сградата е построена като здание на кметството. В началото на 19-ти век Луи Бонапарт я прави своя резиденция и от тогава тя се превръща в кралски дворец, впечатляващ с разкоша и великолепието си.
И още впечатления, които може да отнесете от Амстердам:


""
Центърът NeMo, проектиран от архитекта на „Помпиду”- Ренцо Пиано, който има формата на огромен зелен кораб, закотвен край Амстердам. Това е може би единственият музей в света, където всичко може да се пипне.
Зоологическата градина - един неочакван и чудесен свят в сърцето на града със зоопарк, аквариум, ботаническа градина, геоложки музей, зоомузей и планетариум.

Вятърните мелници, които в Амстердам са били осем. Те и досега са тук, но само две от тях днес са отворени и достъпни за туристи – "Слотен" и "Де Отер". Първата се намира най-лесно и е специално пригодена за туристическа дейност, има дори автобус, който пътува до нея. "Де Отер". /само на 20 минути пеш от площад Дам/, може да се разгледа през уикенда, а в петък мелничарят е там, за да я пусне в действие.

""
Прословутият Квартал на червените фенери.За него е писано достатъчно, но атмосферата му не е особено екзалтираща. Наоколо са уличките с десетки coffee shops.
Не става дума за пиене на кафе, а за възможност легално да си купите и консумирате лека дрога, която е част от миризмата и атмосферата на града и либералното отношение на жителите му, подчинени на принципа "живей и остави другите да живеят". Противоречието в Амстердам е крие се крие в мирното съжителството на свободно поведение, което ние сме свикнали да наричаме „бунтарско” и на практичност и меркантилизъм до краен предел. Много странно, но хармонично и печелившо съжителство - точно в стила на холандците.

Затова естествена част от бизнеса е туристическо посещение в диамантената фабрика, където на живо може да видите как невзрачните необработени елмази се превръщат в диаманти.
""

В специалната експозиция на бижутерското изкуство тук с виртуозно майсторство ще ви бъдат показани брилянти с всякакви размери и отенъци, и ще ви предложат да им станете собственик. Ако не можетеда си позволите – не си го слагайте на сърце, защото се намирате в на място, което е истинко бижу. Насладете му се. Наблизо до Централния и Монетния площад площад се намира Цветния пазар. Той съществува от 1642 г и събира хора от цял свят, дошли да се полюбуват на тази фиеста от цветове и красота. Оттук можете да отнесете със себе си цвете или луковици от прочутите холандски лалета, които ще ви напомнят за града с хилядите лица.

""
Разгледайте очарователните сгради от 17 век, строени заради местните данъчни закони с невероятно тесни фасади. През 17 век модата на фасадите е била да завършват под формата на стълбичка. След тях се появили и други стилове и форми – на камбана, грифон, корниз…. Ще ви направи впечатление и интересното приспособление на всяка фасада, предназначено за качване нa мебели. Тъй като старите къщи били прекалено тесни, собствениците вграждали специален лост-товароподемник за внасяне на обзавеждането. Друг интересен факт е, че градът е строен върху блатиста местност и по тази причина по-голяма част от сградите са издигани върху дървени пилони, забити дълбоко в почвата.
Но това очевидно не e големият проблем за местнитe хора, които са свикнали да отвоюват всичко с труд от природата. Затова тук никак не звучи изненадващо авангардният проект под Амстердам да се построи втори, подземен град - със своя инфраструктура. Многоетажните подземни пространства ще се използват за паркинги, които не достигат, а също за подземни спортни съоръжения, и киносалони. За да се направи по-ефективно зареждането на магазините в центъра на града, строителите проектират и изграждането на подземни складове. Според фирмата-инвеститор този план не е "футуристичен", а "реалистичен" и представлява "необходимост" за града. За Амстердам със сигурност планът може да се нарече реалистичен. За наше съжаление обаче в София той звучи като химера.

Но да се върнем в Амстердам и другата атракция за туристите - водните къщи.
""

Жилища-лодки, закотвени край реката са повече от 2000. Заради недостига на място голяма част от местните хора, основно младежи, ги предпочитат за живот. Повечето от тях са пълноценни жилища, узаконени от общината с осигурен ток, вода и канализация. Но поради големия им брой, поставянето на нови вече е забранено.Не по-малко популярни от корабчетата са велосипедите – според статистиката те са над половин милион. Предпочитат се старите и очукани возила, което може дори да забравите да си вземете. Ако - изчезне - на другия ден евтино може да си купите друго. Или да ги вземете под наем.


Каквото и да изберете в Амстердам, той със сигурност ще остане ярка част от спомените ви. И мечта да го посетите отново. Но преди това ви е нужна една първа среща – за влюбване. Може да го направите още тази пролет като изберете и допълнителното преживяване – Денят на кралицата . Празнество , което съчетава малко от Woodstock, малко от Oktoberfest, много музика и неповторимата атмосфера на Амстердам.

http://patuvai.com/viewstate.php?id=34

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme