Как се правят милиони?

Много пъти сме писали за милиардери, но сега ще се спрем на изкуството да натрупаш първите милиони!

В едно американско изследване обхващащо 16 милиона собственици на бизнес, става ясно, че 55% са започнали дейност със собствен (семеен) капитал и едва 11.4% са взели заем от банка. Значително по-нисък е процентът на тези, които са разчитали на заем от роднини, външни инвеститори или правителствени програми.

Ако разгледате биографиите на милиардерите в списъка на сп. Форбс, ще видите, че голяма част от тях са започнали с обикновени, дори непрестижни професии.

Вземете за пример Пол Деджойра, собственик на Paul Mitchell Systems (козметика за коса) и Partron Spritis (висококачествена текила). Първата му работа (на 9 годишна възраст) е била като търговец, обикалящ по домовете. Първо предлагал коледни картички, а после абонаменти за вестници и списания.

През 1980 г. той и негов приятел - Пол Мичъл, решили да започнат бизнес. Разполагали само със 700 долара, но фризьорът Мичъл бил убеден, че неговата нова формула за шампоан има голям потенциал.

В първите месеци Деджойра обикалял по салоните за красота, за да предлага продуктите, като отвсякъде му отказвали. Междувременно преживявал, като си купувал храна с кредитната си карта и живеел в колата си. След време обаче, Paul Mitchell Systems станала най-голямата фирма в САЩ, произвеждаща козметика за фризьорски салони и всичко това без те да вземат назаем нито един цент. Продуктите на компанията днес се използват в 10% от салоните за красота в САЩ. В момента състоянието на Деджойра се оценява на 2.5 млрд. долара и той с усмивка си спомня за периода, в който е живял в колата си.

Ето и пет от най-впечатляващи истории, подбрани от Форбс:

Джон Кациматидис

Възраст: 60 г.

Нетно състояние: 1.7 млрд. долара

Бизнес: супермаркети, недвижими имоти, петрол

Джон е син на помощник сервитьор. Започва да работи в супермаркет веднага щом завършва гимназия. Сприятелил се със собственика на магазина, в който работел в Манхатън и започнал да поема все по-отговорни задачи. Четири години по-късно собственикът му предложил 50% дял в един от магазините му, който Кациматидис да изплаща в продължение на 10 месеца. В рамките на няколко месеца, продажбите се удвоили и Кациматидис печелил по 500 долара на седмица. Година по-късно основава веригата Red Apple Group. В началото нямал капитал, но убедил търговците да му продават стоката на едро на кредит. На 25 годишна възраст притежавал 10 магазина и нямал нито един цент дълг!

Харолд Хам

Възраст: 63 г.

Нетно състояние: 3.5 млрд. долара

Бизнес: добив на горива

Хам е най-малкото от 13 деца в семейство от малкото градче Пърсел, щата Оклахома. Докато бил ученик работил на бензиностанция, за да помага в семейния бюджет. Започнал първия си бизнес две години, след като завършил гимназия. С помощта на банков заем, гарант по който бил негов приятел, Хам купил един камион. Това бил единственият актив на фирмата му за проучване на залежи на нефт и газ. Така била стартирана Continental Resources, която днес е листната на фондовата борса в Ню Йорк с пазарна капитализация от 5.6 млрд. долара. Хам притежава 72% от нея.

Джордж Сорос

Възраст: 78 г.

Нетно състояние: 11 млрд. долара

Бизнес: Финанси

Сорос е роден през 1930 г. в Унгария. Родителите ми напуснали страната, заради нацистите. В Лондон Сорос завършил London School of Economics. Издържал се като работел в железниците и като сервитьор. Заминал за САЩ през 1956 г. и благодарение на икономическото си образование започнал да работи в инвестиционни фирми. Успял да се издигне до вицепрезидент на S. Bleichroeder. След като добил опит в управлението на няколко офшорни фонда, той основал свой фонд, заедно с колегата си Джим Роджърс. В началото Soros Fund имал под управление едва 12 млн. долара, но по-късно прераснал в мултимилиардния Quantum Fund.

Кърк Къркорян

Възраст: 91

Нетно състояние: 5 млрд. долара

Бизнес: инвестиции, хазарт

Бартерът помогнал на сина на фермер да стане титан на Уолстрийт. През 1930 г. Къркорян предложил да се грижи за добитъка на известна авиаторка в замяна на уроци по летене. По време на Втората световна война той започнал работа във въздушния флот като транспортирал самолети от завод в Канада до Англия срещу заплата от 1 000 долара на месец.

Това било изключително опасна работа, защото тези самолети изобщо не били пригодени за толкова дълъг полет, нито за условията над северния Атлантически океан. Със спестяванията си от тази работа, през 1947 г. Къркорян закупил Trans International Airlines за 60 000 долара. По-късно той продал компанията на Transamerica за 104 млн. долара в акции. Има собствена инвестиционна фирма Tracinda, която притежава 39% от MGM Mirage.

Джей Кей Роулинг

Възраст: 43 г.

Нетно състояние: 1 млрд. долара

Бизнес: Развлекателен

Историята на самотната шотландска майка, която живеела от социални помощи, а днес е милиардерка е пример за това, че човек трябва да преследва мечтите си. Роулинг започнала да пише книгата за Хари Потър в кафенета, докато дъщеря й спяла. Ръкописът бил отхвърлен от 12 издателства (които сега най-вероятно горчиво съжаляват). Най-накрая малка печатница в Лондон се съгласява да издаде книгата. От там дават аванс на Роулинг от 1 500 лири и я съветват да си намери работа и да не разчита много на писателството. На следващата година правата за издаване на книгата за Хари Потър са продадени в САЩ за 105 000 долара. До днес са продадени 400 милиона екземпляра, а Роулинг е единствената писателка в списъка на Форбс на най-богатите хора в света.

източник: www.profit.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme