Забележителности в Атина

Акропола


Подобно на света на боговете, които господстват над света на хората, свещеният скалист хълм на атинския Акропол се издига над градския площад - агората. Там е заседавал съдът, който раздавал правосъдие от ранни зори. Акрополът е светилище с храмове и олтари, бил е укрепление и обществен център, там се е пазела държавната хазна, имало е библиотека и картинна галерия.

Партенонът е най-голямата и висока постройка на Акропола. Той бил храм на богинята Атина. Там била издигната 12-метрова статуя на Атина Партенос от злато и слонова кост, дело на Фидий, а сега са останали само римски копия. Вляво се намира по-малък храм - Ерехтейон, който бил храм на Атина Полиас, Посейдон, Хефест и херосите Бутес и Ерехтей. Построен е от бял мрамор. В храма се намирало и свещеното маслинено дърво на Атина.

На Акропола се намира и по-малък йонийски храм на Атина Нике.




Византийският музей - Атина


Византийският музей - Атина

Византийският християнски музей в Атина (Byzantine Museum) е основан през 1914 година. Сградата е построена през 1848 от архитекта Стаматис Клеантес. Превърната е в музей от архитект Аристотел Захос. Днес музеят се разширява в подземната му част по архитектурния проект на Манос Перакис.

Колекциите на византийския музей показват хода на византийското изкуство от 4-ти до 19-ти век. Състоят се от културни творби, рисунки и малки произведения от всички видове. Творбите представляват художествени произведения от гръцката част, както и от други централни и периферни райони на Византийскта империя. Музейните колекции включват: византийски и пост-византийски икони, скулптури, ръкописи, картини, мозайки, малки предмети - монети, керамични, метални предмети, сребро, гравюри, литографии, както и старопечатни книги.




Дионисиевият театър - Атина


Дионисиевият театър - Атина

Дионисиевият театър в Атина е издигнат през 534 г. пр.н.е. по времето на Пизистрат и с него се ражда едно ново изкуство в древна Гърция - драматургията. По времето на Пизистрат е извършено записването на Омировите поеми, а заедно с това той подарява на своя народ и изкуството на театъра. Театърът се заражда от празниците, посветени на бог Дионис - Големите Дионисии и Ленеите. Част от тези празници били драматичните представления и поетическите състезания. Дионис - като бог на плодородието, радостта, веселието и виното символизира творческо-производителните сили в природата и обществото.

Още със самото учредяване на театъра се поставят трагедии, а по късно към 488-486 г. пр. н.е. се поставят и комедии. Всяка година в програмата влизали трима трагични и петима комични поети. Тук са се гледали творбите на Есхил, Софокъл, Еврипид и Аристофан. Около 13 хиляди граждани можели да присъстват на спектаклите, седнали на шейсет и седем редици. Мястото на зрителските места се нарича театрон, който е разположен в полукръг около сцената. Действието се е развивало на орхестрата - кръгла площадка с олтар по средата, а хорът присъствал постоянно на това място, там била и статуята на Бог Дионис. Пред сцената на театърът на Дионис има скулптурен фриз със сцени от живота на Бакх-Дионис, които са от римската епоха. Актьорите са били само свободни мъже, облечени в ярки пищни дрехи и обути във високи обувки.



Олимпийски стадион Атина


Олимпийски стадион Атина

Олимпийският стадион се намира в местността Маруси в Атина.Той е основният стадион в гръцката столица и е домакин на всички лекоатлетически и футболни събития, както и на Олимпийските игри през 2004 година. Стадионът може да побере публика до 74 473 души. Тревната площ се състои от трева в модулни контейнери със системи за напояване и отводняване.

Стадионът е проектиран още през 1979 година, а е строен 1980-1982, като е завършен точно навреме,за да бъде домакин на Европейското първенство по лека атлетика. Открит е от тогавашния президент на Гърция Константинос Караманлис на 8 септември 1982 г. Оттогава стадионът е бил домакин на много спортни събития като Средиземноморските игри през 1991 г. и Световното първенство по лека атлетика през 1997 година. След провала на Атина да спечели домакинството на Летните олимпийски игри през 1996 година, стадионът е реновиран, като е построен и покрив, проектиран от Сантяго Калатрава. Реновираният стадион е открит официално на 30 юли 2004 г. за Олимпийските игри същата година. В различни периоди от време стадионът е използван от трите най-големи клубове на Атина: Пирея Олимпиакос, Панатинайкос и АЕК Атина.



Освен за спортни събития, стадионът се използва и за културни. На него са се състояли концертите на Тина Търнър, Ролинг Стоунс, Мадона и още много други световни звезди.



Статуята на Зевс - Храмът на Зевс - Атина


Статуята на Зевс - Храмът на Зевс - Атина

Статуята на Зевс е направена е в построения храм в чест на бог Зевс около 457г. пр.Хр. в древния град Олимпия, където през 776 г. пр. Хр. са се състояли първите Олимпийските игри.

Храмът и статуята са изработени от великия Фидий. Храмът е бил с дължина 64 метра и широчина 28, а височината на вътрешното помещение била 20 м.. Зевс бил изваян от слонова кост, седнал на трон, облечен в златна роба. Главата на бога опирала тавана. Голият до кръста Зевс бил изработен от дърво. Тялото му покривали пластинки от бледорозова слонова кост, дрехите били от златни листове, в едната си ръка държал златна статуя на Нике - богиня на победата, а в другата - скиптър. Тронът бил украсен с берелефи от слонова кост и златни статуи на богове.


По-късно статуята била преместена в Константинопол. Така била спасена, тъй като храмът в Олимпия бил опожарен. Но не за дълго. По време на пожар през 462 г. сл. Хр. дървеният колос изгорял и само няколко овъглени плочки и люспици от разтопено злато останали от творбата на Фидий. А всичко, което е останало от храма днес в Олимпия са падналите колони и основите.



Кифисия - Атина


Кифисия - Атина

Кифисия (Kifissia) е елитно предградие на Атина, където се намират едни от най - скъпите имения и вили и хотели в града. Kifissia е търговски район, подходящо място за шопинг. Наоколо можете да намерите много кафенета на открито, където да си починете и да се насладите на архитектурата.



Пристанище Пирея - Атина


Пристанище Пирея - Атина

Пирея е древното пристанище на Атина, все още действа като главна точка на достъп до града по море от островите в Егейско море и Източното Средиземноморие. В близост се намира Археологическият музей на Пирея, основан през 1935 г. Музеят е малък по размер но притежава значими произведенията, сред които бронзови статуи на Аполон и Атина.

източник: www.nasamnatam.com





0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme