Корфу - градината на боговете

Написано от bgВести

Image

Корфу (на гръцки Керкира) е един от най-романтичните острови в Гърция. В бреговете му плискат вълните си Йонийско на изток, Адриатическо на запад и Средиземно море на север. Заради интересното си местоположение островът притежава уникален климат. Корфу е най-зеленият сред Йонийските острови. Той е дълъг 60 и широк от 4 до 30 километра. Бреговата му ивица е 217 километра, а общата му плащ е 592 кв. км. Заради морето, Керкира се радва на умерен климат и свеж вятър дори през най-топлите месеци. Вечното движение на вълните е направило крайбрежието удивително красиво.

Керкира е остров с богата и многовековна история, известен още от времето на Древногръцката цивилизация. За пръв път го споменава Омир в Одисея, който го нарича богата и плодородна земя. Известният Аполоний Родоски пише, че именно там са акустирали Язон и Медея, връщайки се със златното руно то Колхида. Названието Керкира произтича от името на прекрасната нимфа Кeркира, която довежда на острова Посейдон.

Второто му име се появява през византийски времена от думата Корифи- връх, заради издигащият се над града акропол. От думата Корифи произхожда названието Корфу известно по цял свят. В антични времена Керкира е известна като силна морска държава, взела участие в гръко-персийските и пелопонеската война, където участва на страната на Атина. Заради продължителните войни острова обеднял, бил ограбен от пирати, завоюван от римляните.

Във византийския период на острова се разпространило християнството. В същия период Керкира била подложена на набезите на готите и норманите. През 1147 година византийският император заедно с венецианския флот освобождават Керкира от норманите, но след това следва период на венецианско окупация, която продължава от 1386 до 1797 година.

Венецианците организират управлението на острова по свой маниер, разделят населението на класи – селяни, граждани и простолюдие. Принасят своята култура и изкуство, застрояват столицата със сгради във венециански стил, укрепват острова, възстановяват старите крепости. В този период на острова се засаждат огромно количество маслинови дървета, за да покриват нуждите на Венеция от зехтин. Венецианското управление защитило острова от турското владичество, което се простряло над цяла Гърция. Край на венецианското управление сложил Наполеон, след като завоювал Йонийските острови през 1797 година.

Жителите на острова изпратили молба до руския император Павел I да ги освободи от французите и да ги вземе под свое покровителство. Русия не могла да присъедини острова към своите територии, защото това щяло да предизвика недоволството на съюзническа Турция. Но двете държави провели преговори и решили да обединят силите си и да освободят Йонийските острови от французите. 1799 година Корфу бил освободен. На следващата година Русия и Турция подписали споразумение за създаването на "Държава на Седемте острова". За съжаление независимата държава просъществувала само седем години. След подписването на Тилзитския Договор островът се върнал под властта на французите, които развили икономиката и образованието, създали Йонийската академия и Институт на науките, разрешили официалното използване на гръцкия език и преса.

След падането на Наполеон през 1815 година в Париж е подписано споразумение да създаване на "Съюз на Йонийските острови", но под изключителния контрол на Великобритания. Местното население протестирало против английските губернатори, независимо, че развитието на търговията, икономиката и образованието продължавали. През 1864 година англичаните изоставят островите. След обединението на Йонийските острови със свободна Гърция настъпва нов период на развитие, в който Керкира остава важен политически център на страната. Световните войни нанасят големи щети. От бомбардировките са разрушени много архитектурни паметници и произведения на изкуството. Но жизнелюбивите жители преодолели трудностите и днес островът им е много известна туристическа дестинация.

Image
Столицата


Забележителностите на Корфу
Град Корфу или Корфу таун
– столицата на острова е един от най-привлекателните градове в Средиземноморието. Разположен в средата на източното крайбрежие, той е като малък полуостров издаден в морето. Неговата неповторима красота идва от невероятното съчетание на архитектурни елементи, останки от различни култури, събрани в едно цяло. Старият град е най-големият в Гърция "жив" средновековен комплекс. Живописните стръмни улички водят към паметници, византийски църкви, венециански стълби и облечени в мрамор фонтани.

Image
Крепостта


Корфу е град на две крепости, от едната си страна е ограден от стара византийска крепост, преустроена и укрепена то венецианците през 1546 година, крепостта е отделена от града с дървен подвижен мост. От страната на стария порт е другата Новата или Бреговата крепост построена през 1576 година за защита от турските нападения.
В града хармонично са обединени най-различни архитектурни елементи и останки то различните култури съществуващи на острова.
Една от най-големите забележителности на града е площад Спианад. Смята се, че в цяла Гърция няма равен на него по красота. В църквата Св.Спиридон се пази огромен сребърен саркофаг с мощите на светеца покровител на града. На острова всеки трети жител от мъжки пол се казва Спиридон (на гръцки Спирос).

На Корфу може да посетите Археологическия музей, музей на азиатското изкуство, на византийските картини.

Image
Резиденцията на Сиси


В колоритното селце Гастури се намира дворецът Ахилео, който е бил лятна резиденция на австрийската императрица Елизабет (Сиси). Днес там могат да се видят много копия на гръцки статуи, две от които на Ахил, от където идва и името му. Панорамата, която се открива от двореца едва ли ще забравите някога.

Image

На 26 км от столицата се намира Палеокастрица, най-красивото място на западното крайбрежие. Там се намира мъжкият манастир Зоодох Пигис (от 13 век), с действаща църква. В Палеокастрица е и "Бела Виста" от където се открива прекрасна гледка.


Гувия е разположена на лагуна на 8 километра северно от град Корфу. На времето тихо венецианско пристанище, а днес оживен порт. В Гувия има много плажове, развлечения и заведения.

Канони е прекрасно място само на 5 километра от Корфу, смята се за негово предградие. Тук се намира международното летище. Суматохата там е голяма, защото е приютил мегаскъпите 5-звездни хотели с частни плажове. От там тръгват водни таксита до Пондикониси (Мишия остров), където има древен манастир.

Дасия – гъсто засадена с маслинови горички местност, на 12 километра от столицата. Ако се окажете там ще намерите най-доброто за една почивка – магазини, ресторанти, таверни, барове. Най-голямата забележителност на този район са плажовете, където има всякакви водни спортове.

Image
Палеокастрица


Нисаки
е чудесно рибарско селце, разположено на източното крайбрежие на острова. Живописно място подходящо за спокоен отдих, далеч от светската суматоха. Плажовете му са с дребни камъчета. От тук може да се качите до връх Пантократор, най-високата точка на острова.

Image
Пантократор


Мораитика, Месонги и Беницес
са най-развитите в туристическо отношение райони на острова. И най-глезените туристи ще задоволят желанията си там.

Информация
- На бреговете на острова е открит скелет на неизвестно животно, костите му са пренесени в манастира Зоодух Пигис и са пазени с години, вярвайки, че тава са останки от страшно чудовище. Когато през острова минават руски полярници те “осветляват” местните, че това е скелет на морж. И до днес може да го видите в музея на манастира.
- В планината Пантократор се събира най-вкусния мед в Гърция.
- Существува легенда, че ако двама влюбени се качат на върха на крепостта Ангелокастро (византийска крепост от XIII век) и прекарат 15 минути хванати за ръце, то те никога няма да се разделят.
- На островът е запазена една от вилите, в която е живял писателят Джеръл Даръл. Може да я посетите, в момента е музей.
- Когато Наполеон стъпва на Корфу е изумен от неговата красот.

Местни обичаи и празници
Гостоприемството е част от живота на жителите на Корфу. Сърдечност и радушие са първото, с което се сблъскват новодошлите. За да се осети истинския дух на острова е добре да го посетите на Великден. По време на празненствата от църквата се изнасят мощите на Свети Спиридон, има шествия, музика и много забавления. Обичай е да се чупят глинени стомни.
На 21 май се празнува Денят на Йонийския съюз – обединяването на всички гръцки острови.
На 15 август – Успение на Дева Мария.
На 28 октомври "Ден Охи". Военен парад и парад на училищата в чест на отмяната на ултиматума на Мусолини през 1940 година.
През цялото лято на централния площад на столицата се провеждат концерти на филхармонията.
През ноември се организира "Художествена есен" с изложби на произведения на местни художници. През лятото подобни мероприятия се провеждат в църквата Св. Георгия в старата крепост, която днес е музей.
На 12 декември Керкира празнува ден на Св. Спиридон – покровител на острова, който не веднъж е спасявал острова от нашествието на турците, от глада и чумната епидемия. Жителите имат особено отношение към светията, за това празничите в негова чест се отбелязват четири пъти в годината.

Не е за пропускане и керкирският карнавал, който е нещо като този във Венеция. Карнавалът започва в първата седмица от Сирни заговезни и продължава 7 дни. Целият остров пее, танцува и участва в маскарада. В последния ден се провежда голям парад и конкурс за най-добър костюм. Кралят на карнавала пише свое завещание и го изгаря.


Кухня
На острова има заведения за всеки вкус от такива за бързо хранене, пицарии и таверни, до шикозни ресторанти с кухни от най-различни страни (италианска, френска, мексиканска, индийска, китайска и др.)

Справка
- Гърците пушат и пият кафе, ама много. На острова Фрапето е една от най-разпространените напитки. В Гърция смятат, че чай пият само болните хора. Кафето се сервира черно с чаша вода. Маже да предпочетете - гликос (много сладко), метриос (средно), скетос (без захар).
- В някои от малките ресторантчета се позволява на посетителите да влязат в кухнята и сами да изберат какво да им бъде сготвено.
- Виното е най-разпространената напитка, след узото. На острова се предлага и ликьор от портокали. Светлият се прави то белени плодове, а тъмно-оранжевият от цели. На вкус са съвършено различни.

Препоръчваме: местните блюда "sofrito" (тънки ленти телешко с чеснов сос и бяло вино), "pastitsada" (телешко с макарони и доматен сос), "bourdeto" (варена риба с лучен сос и подправки).

Плажовете на Корфу
Гръцките плажове са наградени със син флаг от Европейския съюз за чисто море и крайбрежие, което означава, че са най-добрите в Европа.
Морето е чисто, но помнете, че и най-прозрачната вода е на скалистите плажове, а най-топлата на пясъчните. Най-добрите плажове са в Палеокастрица, Нисаки и Агиос Георгиос.

Нашите препоръки
- Ако нямате кола, може да наемете, за да обиколите целия остров. Пълен е с китни селца. Наемете малка кола, защото пътищата са много тесни.
- Може да се повозите на яхта, катер, катамаран по крайбрежието или да обиколите и съседните острови.
- Задължително пийте бяло вино на Корфу то е най-доброто.
- Магазините работят, когато им е удобно.
- При посещението на храмове не се препоръчват къси панталони и поли.
- На острова се произвеждат сапун от етерични масла, зехтин и посуда. Само на Керкира расте Кум-куат – това са малки портокалчета, от които се провят много десерти и ликьори. Островът е известен и със своите ювелирни магазини, които са в стария кравтал на столицата.
- Бъдете търпеливи. Гърците са бавни, шумни и не обичат проявата на отрицателни емоции.

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme