Топ10 на най-изисканите гурме ресторанти в света

За истинските гастрономи удоволствието не е толкова в храната, колкото в обстановката на ресторанта, неговата история, възможността за среща с култов главен готвач и, разбира се, уникалното преживяване да се вкусят най-добрите блюда. Такива хора са просто длъжни да знаят най-престижните ресторанти на планетата, в които да си запазиш маса е най-приятното, но и най-сложното нещо на света.

Намиращият се в Лос Анджелис ресторант Urasawa е наречен така в чест на неговия главен готвач – японеца Хиро Урасава. Той е едноличен собственик и ръководител на това миниатюрно ресторантче за 10 човека, като при това сам приготвя основните блюда и, както твърдят посетителите, предлага най-доброто суши в цяла Америка. Всички продукти и съставки, които използва, идват направо от Япония, което е и гаранция за превъзходното качество на храната.

Майстор готвачът Пиер Ганер, основател на т.нар fusion кухня, претворява най-добрите си рецепти в блюда в едноименния ресторант Pierre Gagnaire във Франция. Той описва майсторлъка си с думите „стремеж към бъдещето и
уважение към миналото. Ганер създава уникални блюда от наглед несъвместими неща. Единичната цена на всяко от тях може да стигне до 100 долара, така че вечеря в този ресторант могат да си позволят лакомниците с по-дебели портфейли.

Датският майстор готвач Рене Редзепи (Rene Redzepi), работил в много престижни ресторанти по света с три звезди от гида на Мишлен, най-накрая е успял да открие собствен ресторант, носещ името noma. То е образувано от първите две букви на датските думи „скандинавски” и „храна”. Прекрасната обстановка и кулинарните навици на главния готвач и неговия екип са направили noma един от най-добрите ресторанти в света.

Камерният по своите размери ресторант Tempura Fukamachi има само две маси и десет седящи места на суши бара. Обаче именно там приготвят най-добрата темпура /вид риба, използвана в японската кухня/, което е отбелязано от вездесъщите инспектори на гида Мишлен. Ако си запазвате маса, предварително попитайте кой е главният готвач в съответната вечер, защото се редуват различни майстори.

The Ivy, намиращ се в Лондон, е любим ресторант на редица знаменитости, заради високото качество на обслужване, отличните блюда на главния готвач Алън Берд и пълната дискретност. Театралният интериор на заведението създава домашен уют, в който световните звезди, оказали се в британската столица, могат необезпокоявано да водят задушевни разговори.

На една от затънтените улички в Сидни е разположен ресторант Tetsuya's – място от т.нар. категория
must-go. Имигриралият от Япония главен готвач Тецуя Уакуда (Tetsuya Wakuda) го е превърнал, според оценката на критиците, в най-добрия ресторант в Австралия. Той неизменно присъства и в челния списък на ресторантите по света, заради изисканото меню, основано на смесването на западната и източната кухня.

Голямата звезда на френския ресторант Alain Ducasse au Plaza Athenee е
именитият готвач Ален Дюкас ( Alain Ducasse), който първи сред колегите си е успял да донесе на три ресторанта в три различни града трите звезди на гида Мишлен. Само заради това мнозина са склонни да го обявят за най-добрия готвач на Земята. В едноименния ресторант кулинарната звезда предлага на гостите възможността да съставят свое собствено меню от сезонни блюда, благодарение на което цените в заведението хвърчат до небето.
Не е лесно, но пък струва скъпо човек да си резервира маса в The French Laundry, намиращ се в град Йоунтвил (САЩ). Само за дегустационното меню от три блюда той ще трябва да се бръкне за 240 долара. Посетилите този ресторант обаче никога не съжаляват за похарчените там пари, тъй като главният готвач Томас Келър (Thomas Keller) знае как да направи посещението им там незабравимо.

В подобен списък не може да бъде изпуснат прочутият The Fat Duck. Тази
британска икона наскоро стана „притча во язицех”, заради попадането в скандал със санитарните власти. Невинността на ресторанта обаче беше доказана, а репутацията – възстановена, така че това място, където свещенодейства молекулярният гений Хестън Блументал (Heston Blumenthal), не трябва да се отписва прибързано. Но за да попадне в него, човек трябва отдалече да го планира. Най-добре три месеца по-рано, по колкото обикновено се чака за маса в този ресторант с богата и знаменита клиентела.

Една от най-високите оценки по всички показатели заслужава El Bulli. Феран Адри (Ferran Adri), още един гуру на молекулярната кухня, приготвя такива блюда, че си струва заради тях да отидеш дори само за една вечер до Испания. Ресторантът работи 6 месеца в годината, поради което запазването на маса е задача с повишена трудност дори в сравнение с изброените досега заведения. Усилието обаче си заслужава – в такива места като El Bulli човек трябва да попадне поне веднъж в живота си.
Източник: http://infotourism.bg/story.php?storyid=4670&name=Top10+naj-iziskanite+gurme+restoranti+v+sveta

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme