10 предложения за подобряване на бизнес средата в България

По предложение на Българска стопанска камара (БСК) в края на март тази година беше сформиран Консултативен антикризисен съвет към министър-председателя на България с цел да оптимизира диалога между заинтересованите страни за преодоляване на последиците от икономическата криза. В Съвета са включени представители на държавния, неправителствения и банковия сектор, синдикатите и бизнеса. В последните няколко месеца БСК отправи общо три пакета с антикризисни предложения към държавната власт, които дефинират ключовите проблеми на бизнеса и мерките за преодоляването им в условията на икономическа криза.

1 Да се стабилизира доверието към банковата система. Първите симптоми за трудности в изплащането на кредити са вече налице. Затова БСК предлага държавата да предостави 5 млрд. лв.
кредит (stаnd by) или гаранция за поддържане стабилността на банковата система. Този финансов ресурс да бъде предоставен под условие, че банките няма да променят едностранно условията по договорите за кредити, включително лихвени проценти, обезпечения, погасителни планове. В момента поведението на банковата система е непрогнозируемо и създава сериозни пречки пред бизнеса.

2 Временно да бъдат премахнати всички преференции, които се дават на бюджетни учреждения за внос, освободен от ДДС и митнически сборове. На практика те ползват повече разходи от бюджета, без да внасят приходи и това е допълнително субсидиране на определени министерства. Размерът на вноса при тези преференции е в размер на 4,8 млрд. лв или повече от 16 на сто от общия внос.

3 Данъчно-осигурителните плащания да се извършват с едно платежно нареждане. Това ще стане възможно, ако НАП (вкл. НОИ) направи промяна в софтуера си. Разпределението на средствата по съответните фондове да се извършва на основата на електронни записи.

4 Междуинституционална програма за осветляване на сивия сектор. При условие, че се разработи съвместно с бизнеса, тя ще помогне да се възстанови конкурентната среда в икономиката. Мерките за намаляване на сивия сектор да включват и ограничаване на кешовите плащания.

5 Да се засили проверката по вноса на селскостопанска продукция и хранителни стоки. Категорично затягане на всякакъв вид контрол -
щателни проверки, изследвания, сертификати и други нетарифни мерки.

6 Да се преразгледат, включително чрез промени на законодателството, всички програми за заетост, които поради ограничено бюджетиране не осигуряват равен достъп на бизнеса и гражданите в трудоспособна възраст. Те действат против конкуренцията и създават корупционни ниши. Да се внесат промени в законодателството, даващи на работодателя възможност да пренасочва временно част от служителите към агенции за временна заетост или други работодатели, вместо освобождаването и регистрацията им като безработни лица.

7 Да се разработи и приложи пакет от мерки, гарантиращи усвояването на средствата от европейските фондове. Сред тях да бъдат: увеличаване на авансовото финансиране по всички схеми, съкращаване сроковете за оценка на проектите, прилагане на единни правила за кандидатстване по всички оперативни програми, Създаване на единно административно звено за провеждане на обществени поръчки.

8 Да се засили ролята на публично-частните партньорства и да се ограничи ролята на държавата в управлението на търговски дружества. Да се изгради клирингова институция за изчистване на междуфирмените задължения. Не трябва да се забравя, че при повишаване цената на кредита, междуфирмената задлъжнялост крие сериозен дестабилизационен потенциал.

9 Да се разработят отраслови антикризисни програми, които да предвидят конкретни мерки: за туризма (поемане на разходите за визи на чуждестранни туристи, поемане от държавата на летищните такси, активна реклама на туристическия продукт и др.); за селското стопанство (програма за комасация на земята, техническа и технологична помощ за животновъдството и др.); за военната промишленост; за хранително-вкусова промишленост и т.н.

10 Да се предприемат мерки за ограничаване износа на национален финансов ресурс и депозирането му в чужди банки, чрез ефективен текущ контрол на БНБ.

Източник: http://www.tbmagazine.net/10-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81-%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme