Най-добрият приятел на жените за ... 16 млн. долара

Изключително редки диаманти ще бъдат продадени на търгове от аукционната къща "Сотби" до края на годината. Още следващата седмица в Хонконг ще бъде предложен шлифован син диамант, за който се очаква цена от 6 милиона долара. Уникалното в случая не е само цветът, но и съотношението между цена и карати. Скъпоценният камък е 6.04 карата и ако тази цена бъде достигната при наддаването, това ще е абсолютен рекорд за долари, платени на карат.

"Сините диаманти са най-редките в света, а специално този с големина над 5 карата, кристално чист и равномерно оцветен е нещо изключително", обяснява Пати Уонг, президент на "Сотби Азия". За него имаме запитвания от цял свят, допълва тя във връзка с търга, който ще се проведе на 8 октомври.

Камъкът е предложен за продажба от частен азиатски колекционер, уточнява Ройтерс.

Сини диаманти са колекционирани от векове от най-богатите и най-силните в света, поради което всеки от тях е обвит с мистерия. Прочутият "Надежда" (Hope Diamond) - 42.52-каратов сиво-син красавец, е минал през ръцете на френския крал Луи XIV, Мария Антоанета и американката Ивълин Уолш Маклийн. В момента той е изложен във вашингтонския институт "Смитсониън".

Султанът на Бруней притежава друг масивен син диамант, който за кратко бе показан през 80-те години.

От "Сотби" обясняват,че предложеният сега скъпоценен камък може да не е много голям, но е перфектно шлифован и с "великолепна жизнена синева", която може да докара цената до 700 хиляди долара за карат. Това би било почти шест пъти повече от цената за карат, плащана за напълно прозрачните диаманти.

Розови и червени диаманти са откривани - макар и рядко - навсякъде по света и предимно в Бразилия, Индия и Австралия. Сини обаче идват от едно единствено място - мината "Премиър" в ЮАР.

Шансът да бъде изкопан такъв красавец е по-малко от едно на милион, твърди Уонг.

Голямото събитие обаче предстой по-късно през годината. Отново "Сотби" ще предложат на търг в Женева през ноември един от най-големите диаманти, предлаган някога за публична продажба - 84.37-каратов камък, който може да достигне цена от 16 милиона долара.

Уникалното при него е също, че той си няма име и купувачът ще получи право да го кръсти.

Ако тази прогнозна цена бъде достигната, това ще го направи един от най-скъпите, продавани някога, а ако бъде надмината, камъкът ще е абсолютен шампион. Засега рекордът се държи от 100.10-каратовия "Звезда на Сезона" (Star of the Season), който през май 1995г. събра 16 милиона долара.

Специалисти оценяват безименния с най-високата D категория за качество на рязане, полиране, симетрия и чистота.

Дейвид Бенет, шеф на отдела за бижута в "Сотби" твърди, че "никога през 32-годишната си кариера не съм виждал толкова красив диамант".

Източник: http://www.travelguide-bg.com/news/news.php?id=4217

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme