Някои особености на шведските маси по света





Шведската маса наистина е измислена от шведите. Преди много векове, когато скандинавците очаквали много гости те предварително приготвяли дълготрайни неща за ядене - осолена риба, варени картофи и зеленчуци, сушено месо, за да не готвят всеки път отново. Слагали храната на маса в големи подноси, за да си взема всеки колкото иска.
В днешни дни, разбира се, готвачите са длъжни да слагат на шведската маса само прясно приготвена храна. Но принципът е същият - всичките блюда са пред очите на госта и той може сам да реши какво да хапва. Шведската маса се приема за най-демократичната форма на изхранване, която позволява на гостите да си хапнат вкусно, разнообразно и бързо. По тази причина се практикува от много хотели.
Дори при голямо изобилие храненето на шведска маса излиза на хотела доста по-евтино, отколкото сервиране на отделни ястия по избор. Първо, защото се готви накуп и много от блюдата на шведската маса са съставени от едни и същи съставки. Маслини - в четири салати и едно готвено, боб - в две салати и едно топло, кайма в кюфтетата и мусаката...
Разбира се, на шведската маса всеки може да трупа в чинията си колкото си пожелае. Практиката обаче показва, че това се случва само в първите 2 дни на почивката. След това туристите се сепват, че може да качат някое и друго кило и се връщат към нормално хранене или даже минават на диета. И след първите дни от пристигането на групите готвачите естествено намаляват количествата.
В зависимост от културните, религиозните и националните особености блюдата на шведската маса се различават. Да, навсякъде основното ястие ще е с месо, но тук започват разликите. Ако от Изтока познавате само Турция, то другите страни ще ви разочароват по отношение на шведската маса. В мюсюлманските държави като Египет, ОАЕ и Тунис категорично няма да ви сервират свинско. В Турция - също, но там недостатъкът се компенсира с риба, птици, салати и плодове в огромни количества. В Египет шведската маса е по-бедна, изборът на блюда - неголям, плодовете - само през лятото, но за сметка на това масата се огъва под огромното разнообразие от местни арабски сладкиши.
В Югоизточна Азия освен свинско не сервират и телешко - кравата е свещено животно. Свинско не се консумира, тъй като животните се хранят с помия и това прави месото неядивно в очите на източните хора. За тях щастието е в подправките и очаквайте на шведската маса екзотични аромати и вкусове в различни ястия.
В Европа ще сервират и свинско, и телешко, и пилешко. Но - в по-малки количества - преяждането тук се смята за неособено интелигентно. Менюто зависи и от националните особености: в Италия - десетки видове спагети, в Испания - паеля. Интересно е, че в Гърция и Хърватия - морски страни, на шведската маса рядко се сервира риба. Там обаче задължително ще има маслини и сирене.
Разбира се, качеството, разнообразието и количеството на храната на шведската маса зависи от звездите, както и от мениджмънта и главния готвач на конкретния хотел. В петзвездните хотели блюдата не са задължително повече, но за сметка на това ще са приготвени от по-скъпи и екзотични продукти - обикновените скариди ще са заменени с кралски, на закуска ще има различни прясно изцедени сокове и голямо разнообразие от плодове.
В 3-звезден хотел в Индия ще ви предложат обикновен ориз, докато в 5-звездния ще имате избор между червен, жълт и бял, получили цветовете си с различни, изкусно приготвени и с качествени продукти сосове.
В турските хотели от висока класа например освен всевъзможните ястия има отделен кът с диетични храни и друг - с детски, където се предлагат всякакви хамбургери и пържени картофи. Вредно, но любимо на хлапетата.
Всъщност няма общи правила за организацията на шведските маси в хотелите. Мениджърът и главният готвач решават сами. Възможно е в 3-звезден хотел да ви хранят по-добре, отколкото в 4-звезден, дори и двата да са съседни.
Напитките са отделна тема. Ако хотелът не работи по системата "ол инклузив", то на вечеря сокът, водата и вината се плащат отделно. На закуска обаче кафето, чаят, водата и безалкохолните са безплатни. В някои испански хотели даже дават безплатно шампанско на закуска - може би в помощ на туристите, изкарали тежка нощ. Качеството на кафето и соковете зависят от хотела, но в Европа рядко ще ви предложат пресен натурален сок и кафе, различно от разтворимо на прах от автомат.
Колкото по на изток, толкова по-качествени сокове ще получите. В Малдивите например ще ви предложат прясно изцеден ананас или диня. В Турция традиционно се предлага сок от кайсии.

Източник: www.segabg.com

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme