Шест правила в обноските на маса




Мнозина ще си спомнят, че като деца са изпадали в неудобна ситуация на маса, когато не са знаели точно какво да правят. Децата порастват и неудобните ситуации на маса могат да станат още по-неудобни. Елементарните познания в тази област никога не са излишни, а доброто впечатление, което оставят след себе си, е гарантирано.

Вилицата, ножът и др.

Ножът стои от дясно на чинията, а вилицата – от ляво. Когато има лъжица – тя стои от външната страна на ножа. Лъжичката за десерта може да се постави от горната страна на чинията.

Китките се държат на ръба на масата

Да, лактите ви нямат място на масата. Ако в момента използвате само едната си ръка, то другата може да стои с китка, опряна в ръба на масата, или да почива в скута. Постарайте се лактите да са прибрани близо до тялото. Движете се спокойно, не бързайте и не се протягайте през масата.

Дръжте си устата затворена

Говорещите с пълна уста не са приятна гледка, а шумното дъвчене не гали слуха. Малка, но правеща впечатление подробност, е когато човек се храни с малки хапки и отчупва парченца от хляба си.

Не използвайте пръстите си

Въздържайте се от това да използвате пръстите си за да си „помагате“ при храненето. Не побутвайте това последно зрънце ориз с пръсти – ножът ще свърши тази работа също толкова добре. Изключенията са съвсем малко и това са ядки, сухи ордьоври и др.
Не по-малко важно е да се въздържате да използвате ножа си, когато ядете риба или раци.

Кърпата се разгъва в скута

Вариантът с кърпата, втъкната като лигавник, е обществено неприемлив. Не по-малко ужасно е да си облизвате пръстите си или да ги избърсвате в дрехите си и в покривката.

Стойте изправен

Не отпускайте рамене и не се прегърбвайте, когато сте на масата. Постарайте се също така да бъдете приятна компания за онези, които стоят до вас.

Източник: http://www.millionaire.bg/article.jsf?flashCategoryId=7&articleId=2341

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme