Диагноза млад предприемач

“Може би проблемът не е в мащабите, а в начина за борба на пазара. Може би проблемът е в това, че трябва да си по-умен и в крайна сметка по-креативен? Може би просто трябва да задействаш ума си вместо схемите?”

Из “Media Sapiens” на Сергей Минаев

В България вече е много по-лесно да се стартира бизнес, след като началният капитал за откриване на дружество с ограничена отговорност (ООД) бе редуциран до символичните 2 лева.

Освен да насърчи предприемчивостта в България, реформата има за цел да мотивира младите хора да правят бизнес.

Привлечени от новата възможност вероятно много младежи ще прегърнат предизвикателството да стартират собствен бизнес. Особено, ако са сред жертвите на провокираните от кризата съкращения и са отчаяни в търсенето на нова работа.

Какво е нужно, за да откриеш собствена фирма, какви са най-големите препъни камъни в началото, лесно ли се прави бизнес в България, какви са предимствата и недостатъците да станеш предприемач в крехка възраст?

В поредица от материали ще ви представим много успешни млади български предприемачи, за да потърсим отговорите на тези въпроси, като с всеки следващ ще нанасяме по още един щрих към картината на младежкия бизнес в България. Идеята е да се фокусираме върху пътя и постигнатото до момента, без оглед на мащаба на фирмата.

Стартираме тази поредица днес, в Международния ден на младежта, и с идеята да бъдем полезни на всички млади българи, които имат желанието, смелостта и хъса да стартират собствен бизнес, но все още се колебаят по една или друга причина.

Страхът от провал вероятно е най-големият демотивиращ фактор за стартирането на собствен бизнес. Не толкова парите, колкото липсата на амбиция, хъс и увереност възпират много младежи да поемат по трънливия път на предприемачество в България.

Обикновено смелите решения се взимат в трудни моменти. Наличието на някаква сигурност затъпява амбициите и желанието към риск. А каква по-голяма несигурност от кризата?

“В момента ситуацията в България е такава , че ако си способен по-добре да работиш за себе си. Ако имате възможност, желание и вяра в собствените си способности, рискувайте!”.

Това е съветът на 23-годишната Диана Богданова. Младата дама има собствен магазин за дрехи от четири години. Паралелно с развиването на собствен бизнес, Диана инвестира и в образованието си. Скоро й предстои да завърши Университета за национално стопанство в София.

източник: http://news.expert.bg/?id=269922

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme