Бамбук

Ако искаме да опишем символиката, културното и практическо значение на бамбука в Китай и другите страни от Далечния Изток от древността до наши дни, ще трябва да напишем доста дълъг трактат. Трудно ще е дори само да изброим многофункционалните му приложения, тъй като той е съпровождал хората през целия им жизнен цикъл. Служел е за храна, оръжие, лекарство, бамбукови свитъци на ранни писмени записи, хартия, музикални инструменти, играчки, беседки, мостове, напоителни канали, огради, мебели, лодки, настилки, фенери, съдове за хранене, шапки, обувки и много други предмети на бита и занаятите. Отделено му е подобаващо място в произведенията на изкуството - има безкрайни вариации на изображения и описания на бамбук в класическите рисунки, калиграфия и стихове.

bamboo2

Древните китайски мъдреци определили бамбука за едно от четирите благородни растения наред с хризантемата, сливата и орхидеята. Борът, бамбукът и сливата били наречени „тримата приятели за зимата”, понеже само те най-добре устоявали на студените пориви на зимния вятър. Възпяваните качества на бамбука най-често се свързват със здравето, дълголетието, издръжливостта, гъвкавостта, растежа напред, нагоре и стъпаловидно, простотата, честността и духовното възвисяване. Бамбукът присъства силно и в символиката на философските и религиозни течения – атрибут е на някои от даоистките безсмъртни, на будистката богиня на милосърдието Гуанин, символ на синовната обич в конфуцианската парадигма и пр.

Според практиката и философията на фън-шуй, бамбукът и предметите от бамбук се считат за изключително благоприятни за човешката енергетика. Поставени в източните и югоизточните части на дома, чрез бамбуковите предмети се привлича късмет, благоденствие, здраве и живителен приток на благотворното ци към дома. Бамбук, засаден в източната част на градината, носи здраве и дълголетие, осигурява приток на положителна енергия към дома. Според фън-шуй кухите стебла на бамбука притежават също така силна защитна функция спрямо негативните влияния на околната среда и са способни да трансформират неблагоприятните влияния в благоприятни или поне да ни неутрализират.

Един от най-интересните и значими факти свързани с бамбука е, че той е едно от най-бързо растящите растения на земята и не е дърво, а тревист вид. Учудващ е рекордът му на растеж с над 100 см на ден. Височината на някои видове достига до 40 метра, а видовете бамбук са над 1000, като в Китай има повече от 400 вида. Бамбукът увеличава биомасата си с 10-30% годишно, за разлика от повечето дървесни растителни видове, които увеличават органичната си маса с 3 до 5% на година. Това означава, че използването на бамбук вместо друга дървесина би ограничило в голяма степен изсичането на ценните горски масиви. Освен това кореновата система на бамбука позволява на растението да се възстанови от само себе си след изсичане на наземната част, което го прави незаменим като бързо-възобновяем ресурс. Бамбуковите гори отделят с до 35% повече кислород в сравнение с идентичен масив от други дървета. Залесяването на пустеещите територии с бамбук е успешна превенция на най-тежкото последствие от глобалното затопляне - сушите и превръщането на големи територии в пустини.

bamboo

За успокоение на феновете на пандата, бамбукът с който се храни тя е от вида Fargesia и не се използва за други производствени цели, тъй като е особено твърд и с малък диаметър.

Освен еко-съобразността на бамбука като материал, той притежава редица други предимства: стилен, естествено красив, здрав, издръжлив и гъвкав, водоустойчив, хипоалергенен. И досега строителните скелета от бамбук са широко използвани в Китай и Хонг Конг.

Всичко това са причини напоследък да се обръща голямо внимание на продуктите от бамбук и да се въвежда все по-интензивно използването на този древен материал в съвременното ежедневие. Произвеждат се най-разнообразни стоки за бита и дома, офис принадлежности, подови настилки, които заместват традиционната дървесина с бамбукова. В по-ограничени серии, вече се предлагат бамбукови лаптопи, мишки и клавиатури.

Ние, като хора очаровани от естествената красота и елегантност на бамбука, отчитайки другите негови предимства и специфичното му излъчване, решихме да популяризираме и в България продукти, произведени от бамбук. Като начало в нашия магазин предлагаме решения свързани с къщата и градината – бамбукови мебели, лампи и килими. Освен екзотичната атмосфера, която може да се постигне с такова обзавеждане, такъв тип интериор чудесно се вписва в хай-тек и минималистичните интериори. Ще се радваме да намерим и други почитатели на така любимия за нас бамбук.

Източник:http://www.bamboohome.eu/bamboo.html

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme