Джентълменстване

Не може цял живот да си простак - стегни се и научи някои основни правила как от неуверен пич да станеш джентълменче. Ето - men.bg решихме да ти помогнем, така че не ни излагай!

1.Джентълменът знае как да започне разговора

...и го прави толкова неусетно, че мацките не започват да викат "Простак, как не те е срам!" (При нас това се случва доста често...)

2.Джентълменът винаги мисли преди да каже нещо

Той мисли също и след като каже нещо, с цел да утвърди правотата си или да поправи грешката в това, което е казал. Абе въобще доста мислене пада и то елегантно мислене. Докато мисли джентълменът не се оригва и не използва онова толкова любимо наше "Ъъъ...".


3.Ако на джентълмен е направена груба забележка или пострада от грубо отношение, той никога не отвръща с грубост

Малко християнско - обръща и другата буза (не се казва за какъв вид бузи става дума...). Ник'ви псувни и плюене по плешиви темета, ей!

4.Джентълменът позволява на другите да довършат изреченията си

Дори и в моменти, в които е наистина оригинален и интересен, той не прекъсва другите, независимо колко скучни могат да бъдат техните мнения. Фразата "Извинявай, че те прекъсвам!" много рядко извинява този, който я изрича, шъ знайш.

5.Джентълменът не говори с пълна уста – дори и по телефона

Мляскането и инцидентното изплюване на някоя троха не вървят, сори. Ние иначе доста се кефим на хрупането на чипс по телефона в стил Тайлър Дърдън от "Боен клуб".

6.Джентълменът не прибързва с оценките си за действията на другите както в техния обществен, така и в техния личен живот

Трай, бабо, за хубост. Не било хубаво да викаш, обиждаш и крещиш по непознати. Това нас малко не ни устройва, ама карай.

7.Джентълменът не участва в големи спорове по маловажни въпроси

Уважаеми наш приятелю, бъдещ джентълмене, сега, да знаеш, че трябва да си рпеценяваш кой въпрос е важен и кой – не. Как ще го направиш – ние не знам, но трябва.

8.Джентълменът се опитва съзнателно да използва граматически правилни изречения, без обаче да изглежда високомерен или скован

Т.е. не си пълно дърво, но не дрънкаш и като псевдорапърче, хванато от рампата. Говориш нормално, като не сдъвкваш букви и думи.

9.Джентълменът не използва чужди изрази и думи, освен ако не е абсолютно сигурен в тяхното значение

Да цитираш някого или да изпозлваш думички, които си чул по телевизията, ама не си много сигурен за значението им – и това не вървяло. (Сигурно вече ти звучим като гадни даскали, ама ще ти е полезно, спокс!)

10.Дори когато говори на родния си език, джентълменът не използва думи, чието значение може да бъде разбрано само със справка в тълковния речник

Да, един джентълмен не би попитал „Как да диференцираме деструктивната константа в алегоричната парабола на маргиналната оксиморонна дезинтеграция, без да негативизираме реципиентния парексаланс в иманентните риторични критики?“, докато чакате автобус на спирката.

11.Джентълменът никога не пита една жена дали е бременна или на колко е години

За бременността – ми може просто да си е дебеличка. Годините – не искаме да попаднем на 18-годишна, която да мислим за наборка и да се откажем да я сваляме заради възрастта, нали?

Продължаваме да се стараем да те направим интелигентен пич, който да може да забива не само кварталните въртиопашки, а и по-изтънчени мацки. И въобще, опитваме се да те превърнем в джентълмен!

1. Дори и в най-разгорещения разговор, джентълменът не повишава глас

Не е най-готината идея да се опитваш да надвика другите. Така се получава я селска свада, я образец за вече несъществуващото ТВ предаване „Сблъсък“ - всеки си бичи своето, а после те боли глава от крясъци.

2. Когато джентълменът започне телефонен разговор, той знае, че трябва да го завърши

Т.е. не говориш 20 минути. Нито с любимата, нито с близък приятел. Особено пред трети човек! Преразказването на сериала от снощи го остави за бабките.

3. Когато джентълменът разбере, че трябва да откаже на покана, която вече е приел, той уведомява домакинът или домакинята възможно най-скоро

Няма смисъл да се увърта или шикалкави. Знаеш колко е тъпо, когато някой ти се обади в последната минута и мънка някакви безсмислени извинения. Далеч по-културно е честно да споделиш причината за промяна в плановете си и да се извиниш.

4. Когато джентълменът получи няколко покани едновременно, редно е да приеме първата

Този закон, предполагаме, го знаеш отдавна. Не си няк'ва супер известна личност, но понякога трябва да удовлетвориш исканията на няколко човека. Затова просто следвай това желязно правило, чрез което можеш в последствие да обясниш избора си.

5. Джентълменът умее както да води разговор, така и да се вслушва в мнението на околните

Диалогът, шъ знайш, не е монолог (както самото именце доста ясно показва). Изслушвай внимателно чуждите мнения и като като гадна змия в храстите подготвяй своя елегантен, но категоричен вербален удар!

6. Джентълменът знае, че най-добрият начин да проведе кратък ежедневен разговор е да задава прости въпроси

Това най-вече важи за разговорите с дами, но е в сила и по принцип. Най-прекрасният събеседник за една мацка е този, който я кара да говори и я изслушва, вместо да я занимава със себе си. Това не значи да мълчиш като пукал, де!

7. Джентълменът знае кога и как трябва да се извини, но и как да приема извинения

Точно така, интелигентният и възпитан мъж не е злобар. Грешиш – извиняваш се директно и лаконично, без да се мазниш и обясняваш. Приемаш извинение по същия начин.

8. Джентълменът знае как да направи комплимент и как да приема такива

Сега не тръгвай да обясняваш на всяка шматка, която са довели в компанията колко е яка и секси. По принцип е кофти и другият краен вариант – да маниерничиш и да се правиш на конте и аристократче. Така че гледай умело да балансираш в зависимост от ситуацията.

Източник: http://men.hotnews.bg/news_single.php?id=5663

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme