Десетте най-добри дестинации за кулинарен туризъм

Домът може и да е там, където е сърцето, но в наши дни, за да се насладите на най-добрите гурме пиршества, ястията на известни готвачи и майстори на кулинарното изкуство е най-добре да го направите докато сте на почивка.

„Всички се хранят”, казва Катрин Хийлд, председател и главен изпълнителен директор на нюйоркската компания Remote Lands, предлагаща луксозни, индивидуално изготвени екскурзии в Азия. “Фокусирайки се върху това, привличаме голямо внимание.”

И колко може да са отрицателните черти на кулинарно-ориентираните почивки? Много малко, явно.

Според Travel Industry Association of America (TIA), повече от всякога американците предприемат гурме-ваканции. Първото проучване на TIA сред туристите, любители на виното и кулинарията сочи, че двама от всеки пет туристи са имали кулинарни преживявания по време на почивката си.

„Гурме-туризмът, включително кулинарните и винените екскурзии, в момента е едно от най-перспективните течения в туристическата индустрия. С годините пътуващите са станали по-образовани по отношение на храната и търсят начини да обогатят впечатленията си от туристическото място с предлаганите там ястия и вина”, казва Кати Кийф – мениджър връзки с медиите в TIA.

За да бъдат в крак с тази нарастваща тенденция, хотелите по света усъвършенстват своите менюта и винени листи, кулинарни школи и елитни готвачи, с които да омаят туристите.

„За търсещите лукс съвременни туристи навън има много пари и те искат наистина най-доброто”, допълва тя. „Всичко се свежда до това да обичаш да се храниш и да научаваш за храната. Това е по-неподправен начин за опознаване на дадена култура.”
За да ви помогне да отсеете зърното от плявата Forbes.com е изготвил списък с десетте най-добри дестинации за кулинарен туризъм.

Badia A Colitbuono
Италия

Разположен в Кианти, този манастир от XI в. е бил превърнат в семеен винен курорт и готварско училище, където гостите отсядат в обновени с вкус монашески килии. Три- до петдневен курс по готварство струва от 1165 до 3200 щ.д. и включва нощувка в двойна стая; а ла карт дневни готварски курсове, които учат гостите как се приготвя пълно италианско меню от хляба до десертите, обяд и 200 щ.д. разходи на човек.

blackberry.jpg

Blackberry Farm
Тенеси, САЩ
В готварското училище и епикурейските изживявания в Blackberry Farm (на цени от 600 до 2200 щ.д. на човек), в полите на Смоуки Маунтинс в щата Тенеси, гостуващи майстор-готвачи и винари няколко пъти годишно провеждат кулинарни уикенди, включващи уроци по готварство и дегустации на вино. Това лято ще отвори врати и FarmStead с викингска кухня. Цените за стая започват от 695 щ.д.

Dunbrody Country House Hotel
Ирландия

Dunbrody Cookery School, член на Small Luxury Hotels, е разположен в типична ирландска провинциална къща сред 200 акра частен парк. Курсовете, сред които „Вкусни десерти” и „Вечерно парти за шестима”, са изготвени от известния главен готвач на хотела Кевин Дъндън и в тях се обръща внимание главно на прясната кухня, използвайки продукти, произведени в Ирландия. Еднодневен курс струва 194 долара, двудневен – 380, а цените на стаите започват от 310 щ.д.

Hotel Heritage
Белгия

Ако имате деца или поне малко обичате да си похапвате сладко, посетете през април Hotel Heritage в Брюж. Цените започват от 145 щ.д. на човек с включена закуска, разходка с лодка по каналите на Брюж, кутия белгийски шоколади в стаята и шоколадова напитка в бара.

Hotel Villa San Michele
Италия

Готварското училище към Villa San Michele, на склоновете на хълм близо до Флоренция, работи от април до октомври. Три- и четиридневните курсове се провеждат под ръководството на гостуващи майстор-готвачи и включват „Едно изглежда добре, а и е вкусно” (1280 щ.д.) – курс по готварство за несемейни, и „Симфония от паста” (2150 щ.д.) – дългогодишен фаворит, под ръководството на трима италиански майстор-готвачи. Цените включват нощувка.

Lajitas, The Ultimate Hideout
Тексас, САЩ

Новооткритият Център по кулинарно изкуство в Западен Тексас може да се похвали с 60-местна модерна кухня, в която се провеждат дегустации на вино и текила, както и уроци по готварство. Трябва да се отбележат „Аз ще приготвя вечерята” – за деца от 7 до 14 години (95 долара) и четиричасовата кулинарна демонстрация, след която гостите приготвят ястието и го опитват в комбинация с различни вина (175 щ.д.). Цените на нощувките започват от 230 щ.д.

lapapalace2.jpg


Lapa Palace
Португалия

От септември до май Lapa Palace предлага различни четиридневни гастрономически пакети. В три от дните се предлагат индивидуални екскурзии до Лисабон с дегустация на порто, а последният, четвърти, ден включва обяд с гост-готвач, предшестван от урок по кулинария. Сред гостуващите майстор-готвачи са Клод Троагро, Серж Виейра и Франко Луис. Цените на човек започват от 2600 долара.

Les Sources de Caudalie
Франция

Близо до Бордо и скътан близо до най-добрите френски лозя Grand Cru, Les Sources de Caudalie е донякъде място за усамотение, донякъде спа и донякъде гастрономически рай. В 50-стайния хотел гостите могат да се включат в тричасови уроци по готварство (120 щ.д., включително дегустационно меню) и курс по дегустация на вина (100 щ.д.). Цените на стая започват от 240 щ.д.

one_only_reethi_01.jpg

One&Only Maldives в Reethi Rah
Малдивски острови

За да подчертае разнообразието от готвачи, с които разполага, One&Only Maldives в Реети Ра неотдавна започна да предлага уроци по готварство (3 урока по 90 щ.д.), всеки от тях воден от различен готвач и завършващ с чаша бира, вино, шампанско или саке. Гостите могат да се учат да приготвят тайландско, индийско, шриланкско или малдивско къри; прясно суши и сашими с баракуда или риба тон или да сготвят ливанско мезе. Цените за стая започват от 750 щ.д.

Ritz-Carlton, Канкун
Мексико
Новооткритият Кулинарен център в мексиканския курорт Канкун е отворен шест дни в седмицата и предлага два курса по готварство, наблягащи на мексиканска, френска или тосканска кухня плюс ежедневни дегустации на вино и текила. За да им се насладите във възможно най-голяма степен, направете си резервация за един от кулинарните пакети на хотела, включващи нощувки, закуски, два урока по готварство и дегустации на текила или вино. Цените започват от 469 или 699 щ,д. на нощ в зависимост от сезона.

източник: http://bapc-bg.com/site/kulinarenturizum.html

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme