Мег Уитман - най-успешният мениджър в интернет

Мег Уитман заема поста изпълнителен директор в eBay преди по-малко от 10 години. Всички описват стила и на работа като странна смесица от ноу-хау и любопитство. Първата задача, която тя си поставя, влизайки в семейството на eBay е да изгради силна търговска марка, с която впоследствие да се съревновава с другите “акули” в интернет. Освен това Мег прави нещо, което другите мениджъри пренебрегват – тя се вслушва в клиентите на онлайн аукциона и се допитва до всички във фирмата. Такъв е нейният стил – непринуден, но сериозен.

Тя прохожда в сферата на интернет във време, когато конкуренцията процъфтява. Джеф Безос – основателят на Amazon.com става мъж на годината, според списание “Time”, а Тим Куугъл прави Yahoo уеб портал номер едно. На фона на тези постижения Мег Уитман изглежда като недодялан новобранец със старомодни разбирания за бизнеса и с липса на строго определена стратегия. Не след дълго всички, които мислят така разбират колко много са сгрешили в преценката си за новия мениджър на eBay. Скоро брокерите от Уол Стрийт започват да обръщат поглед към покачващите се цени на акциите в eBay, а останалото, както казват хората - е история.
В наши дни Мег Уитман е класирана от списание “Форчън” на

второ място сред най-влиятелните
жени в бизнеса

(след мениджъра на Hewlett-Packard – Карли Фиорина и пред небезизвестната Опра Уинфри). На пръв поглед е трудно да си представим как Мег може да си съперничи със звездния блясък на Фиорина или с неспирната енергичност на Джеф Безос (Amazon.com). Но това е само на пръв поглед. Тя печели от това, че винаги е стъпила здраво на земята – работи в общо помещение с всички останали (няма луксозен офис с главозамайваща гледка), облича се семпло, в повечето случаи спортно и обича лично да отговаря на писмата, които и пращат клиентите (като тяхната дневна бройка винаги е двуцифрено число). Това, разбира се е като оставим настрана фактът, че тя превръща eBay в империя, струваща над 700 млн. долара.
Въпреки че Уитман не е изобретила eBay, то най-вероятно нищо нямаше да бъде същото без нея. В началото тя фокусира усилията си върху клиентите и техните предложения и желания. В интервю преди две години тя казва: “Най-важното е клиентите да са доволни. Ние зависим изцяло от тях – те са тези, които продават и купуват от eBay.”
Родената през 1957 г. в Лонг Айлънд, САЩ Мег Уитман, завършва Харвард през 1979 г. Започва кариерата си в “Procter & Gamble” в бранд-отдела, където научава колко голяма може да бъде силата на марката. Следват три години работа в Walt Disney, през които тя разширява обсега на компанията като отваря първите Disney магазини в Япония. Година след като напуска Walt Disney идва предложението от eBay.

Както си спомня сега Уитман – тя не е искала да приеме тази работа

Чувствала се е добре като началник на 600 души, имала двама сина и съпруг, неврохирург в областната болница на Масачузес. Както самата тя обяснява пред репортерите – нямала интерес да променя живота си:

След много уговорки тя приема да се срещне с Омидиар (основателят на компанията) . Уитман има добър бизнес нюх и усеща, че eBay може да стане много силна марка на пазара. За да вземе решение помага и фактът, че Мег се увлича от е-бизнеса и смята за вълнуващо да работи в тази сфера. Тя поема голям риск като започва работа в eBay, но инстинктите и не грешат и скоро разбира, че е на прав път.
Мег се заема да вкара компанията в корпоративни води. Създава национална рекламна стратегия, започва да привлича опитни висши кадри от компании като PepsiCo, пуска примамливи оферти до много фирми производители, най-вече в софтуерния бранш и т.н. Сега компании от величината на Sun Microsystems продават продукти за милиони долари чрез интернет портала. Следващата стъпка е да “приюти” под чадъра на eBay малки интернет компании, с които да работят в сътрудничество. Уитман решава и един от най-наболелите въпроси във виртуалното пространство – злоупотребата с лични данни и информация.

еBay стартира през 1995 г. като резултат от колекционерската страст на тогавашната приятелка на Пиер Омидиар. Той направил сайта, за да може чрез него да се контактува с други запалени колекционери в различни области. Без никой да подозира – сайтът започва да се разраства с бързи темпове. В началото на 1998 г. за eBay работят 20 души и в списъка със стоки могат да се намерят автомобили, антики, недвижими имоти, компютри и всичко останало, което става за продан. Все повече хора започват да изкарват прехраната си, продавайки чрез eBay.
Голяма част от успеха на eBay се дължи на неговия бизнес модел – той е странна смесица от гаражна разпродажба, търг и промоции.
Имате стара моторна лодка, от която искате да се отървете? Публикувайте обява в eBay, изчакайте хората да наддават в продължение на три-пет дни и продайте за най-добрата предложена цена. eBay удържа малък хонорар за публикуването на обявата и процентна комисионна от продажбата ?. Най-скъпата и известна лодка, продадена по този начин е собственост на Warner Brothers от известния филм “Перфектната буря”. Когато предметът, който продавате има интересна история зад гърба си, то цената се покачва в пъти. За лодката от нашумелия филм са платени
145 000 долара, при положение, че цената ? в магазина е около 50 000 долара.
При онлайн търговията всичко е опростено. Купувачите и продавачите сами решават коя цена им е изгодна – дали ще наддават или ще търсят нещо по-добро. Търсенето и наддаването в eBay са безплатни, но продавачите заплащат такса при вписването на продукта от 30 цента до 3,30 долара. След това при успешна продажба им се удържа от 1,25 % до 5 % от цената на стоката.

Тя въвежда програма за сигурност, при която купувачите са защитени от пиратските набези

Уитман дава вид на спокоен и уравновесен човек, но това не значи, че не е амбициозна. Именно поради това тя никога не се посвещава само на една дейност. Докато въвежда новите системи за сигурност, търси и начини за разширяване пазарите на компанията. За една година тя успява да проправи пътя на eBay в Европа, Нова Зеландия и Корея. Въпреки успешните и ходове, тя не се главозамайва и винаги е готова да чуе някое ново предложение. Преди време изследванията на компанията показват, че част от клиентите предпочитат да пазаруват от конкурентен сайт, който предлага стоки на фиксирана цена. Веднага и eBay започват да предлагат тази услуга, като я оптимизират и вече са на първо място по продажби с фиксирани цени.

Източник: http://www.tbmagazine.net/%D0%BC%D0%B5%D0%B3-%D1%83%D0%B8%D1%82%D0%BC%D0%B0%D0%BD-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D1%83%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%88%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B4%D0%B6%D1%8A%D1%80-%D0%B2-%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B5%D1%82

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme