Островът на граф Монте Кристо - новата топ дестинация в Европа

Има форма на шлифован димант, намира се недалеч от Тоскана, на около 65 километра от брега, и спокойно върви с прилагателното девствен. Това е и мястото на ключовите събития в романа на Александър Дюма за граф Монте Кристо, в който главният герой Едмон Дантес избягва от затвора в замъка "Ив", след което намира на Монте Кристо несметно съкровище -сандъци със злато и скъпоценни камъни. Съкровището, което днешните туристи ще открият, не е по-малко ценно: непокътната природа.
Преди 40 години островът става природен резерват и убежище за най-ценни животински и растителни видове. До него са можели да припарят само учени и изследователи, а постоянните жители са били хората, които се грижат за фара. Допусканите лодки и яхти в околните води били само със специално разрешение, нарушителите били глобявани, съобщава в. "Кориере дела сера".


Островът ще приема само 3000 посетители годишно. От тази "квота" само на хиляда души ще им се позволява да се разхождат из гранитните скали и буйната растителност на острова. Това ще става с организирани маршрути. Всеки, който стъпи на острова, задължително ще чуе образователна лекция за Монте Кристо и неговите природни богатства. Останалите 2000 души ще трябва да се задоволят с посещение на малкия музей по естествена история.
Островът е "отворен" от 1 април до 15 юли и от 31 август до края на октомври, като заявките за 2009 г. трябва да бъдат направени до края на януари догодина. Александър Дюма посещава мястото през 1842 г. заедно с племенника на Наполеон Бонапарт. По-късно пише в писмо: "Островът е великолепен, безлюден, ухаещ на мащерка." Когато научил, че миниатюрното парче земя е обвито в мистериозни истории с пирати, съкровища и духове, решава да напише роман, който да му напомня за чудесното прекарване.
Според римската митология Монте Кристо е един от седемте скъпоценни камъка в диадемата на Венера, който един ден, докато се къпела в морето, паднал и се превърнал в остров. Днес за италианците това е "мястото, което не съществува", защото почти никой не е припарвал до него. Преспиването на Монте Кристо не е разрешено. И по-добре - има легенда, че е обитаван от духове.


Източник: http://infotourism.bg/story.php?storyid=3152&name=Ostrovyt+na+Monte+Kristo+-+nova+top+destinaciia

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme