Най-ексцентричните мостове в света


Вълните на Хендерсън



Всички знаем за красотата на мостове като Тауър Бридж в Англия или известният Понте Векио в Италия. Millionaire.bg ви представя едни от най-ексцентричните и нестандартни мостове на света, които се превръщат и в любимо място на туристите в съответните страни.

Банпо, мостът-фонтан
Един от най-забележителните мостове се намира в Южна Корея и е построен като първият мост-фонтан в света. Буквално веднага след построяването си мостът на Сеул се превръща в атракция. Само водата, която мостът изпомпва е 190 тона за минута.

Вълните на Хендерсън
Това не е наименование на река, а на един от най-забележителните пешеходни мостове в света. Намира се в Сингапур и е висок цели 36 метра, което за нетранспортен мост е своеобразен рекорд. „Вълните на Хендерсън” по името на архитекта си свързва два от най-красивите паркове в столицата на Сингапур и е дълъг около 300 метра. Той вече е една от местните забележителности на града

Най-дългият трансокеански мост в света
Само Китай може да се похвали с най-дългия трансокеански мост в света. Той се нарича Hangzhou и е дълъг цели 35.673 километра със шест шосейни линии в двете посоки. Мостът е отворен през май тази година като скъсява пътя между Шанхай и Нингбо от четири на 2.5 часа път. Съоръжението струва рекордните 1.4 милиарда долара.

Мостът-въртележка
В Лондон има един мост, който причудливо се върти като въртележка. Той е по специален дизайн на Heatherwick Studio, които печелят награда за архитектурата на моста. Ексцентречният механизъм е построен така, че двете съединяващи части на моста се въртят така, че образуват пълен кръг при съединяването си. В хоризонтално положение мостът е нормален. Необикновеното съоръжение е дълго 12 метра.

Мостът Оливейра
Мостът Оливейра в Сан Пауло, Бразилия със сигурност може да бъде наречен гледка, която не е за изпускане, тъй като помощното съоръжение е построено под формата на огромен хикс. Мостът е отворен през май тази година и е висок 138 метра. Уникалният дизайн е, че двете линии на моста се пресичат една друга чрез съоръжение под формата на хикс. Светлините към моста внасят допълнителен колорит, който вече е туристическа атракция в Бразилия.

Водният мост
В Магдебург се намира най-големият воден мост в Европа. Той свързва Източна и Западна Германия над река Елба. Магдебурският мост е дълъг около 1 километър и по него спокойно плават кораби. Този мост е и идеалният заместител и път на корабите, когато нивото на река Елба спадне. Цената на построяването му е 500 милиона евро.

Източник: http://www.millionaire.bg/article.jsf?flashCategoryId=2&articleId=1880

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme