Слабо известните витамини


В общи линии всички сме чували за витамините A, C, D, E, F, K, P и повечето от комплекса В, както и за важната роля, която изпълняват в организма. Малко са тези от нас обаче, които знаят за съществуването и на други жизненоважни вещества в тази група, които засега остават по-слабо проучени и може би затова по-малко известни. Разгадаването на тайните им, дава надежда, че може да бъде открито лечение за някои от най-тежките заболявания на нашето съвремие.

Oротовата киселина или витамин B 13

Изследванията на този витамин са все още оскъдни и затова дневната му доза не е определена, нито възможните заболявания при недостиг. Направените опити досега обаче показват, че витамина подпомага лечението на множествена склероза и предотвратява преждевременното стареене.

Източниците, от които естествено можете да си го набавите е млякото и кореноплодните зеленчуци като моркови и картофи.

Витамин B17 (лаертил)

Информацията за този витамин е крайна и противоречива, може би защото се свързва с лечението на най-страшната болест на нашето столетие – рака. Смята се, че B17 може да предотврати и овладее образуването на туморни клетки и обратното – недостигът му увеличава риска от развитието на злокачествено заболяване.

Тази новина обаче може да има опасни последствия. Все повече хора приемат витамина като добавка, а засега дневната му доза и ефектите от предозирането му не са добре известни. Предполага се обаче, че в по-големи количества е силно токсичен. Затова не го вземайте профилактично срещу ракови заболявания без предварителна консултация с лекар. По-добрият вариант е да наблегнете на естествените му източници – кайсиевите ядки, ябълките, вишните, черешите, сливите и прасковите.

Витамин T

За този витамин също се знае твърде малко. Интересното при него е, че подпомага профилактиката и лечението на анемия и хемофилия. Съдържа се в жълтъка, сусама и тиквата.

Витамин U

Използва се в лечението на язва, гастрит и други заболявания на стомашно-чревният тракт. В природата обаче се среща твърде рядко – до този момент единственият известен източник е зелето. Поради това най-често се приема в синтетична форма.

Холин и инозитол

Тези два витамина от група B са абсолютно необходими, за да поддържате стройна фигура. Заедно отговарят за метаболизма на холестерола и мазнините и така предотвратяват затлъстяването и сърдечно-съдовите заболявания.

Освен това холинът и инозитолът оказват голямо влияние върху работата на мозъка. Първият стимулира паметта, а вторият действа успокояващо на нервната система. Недостигът им има негативни последствия за психиката – постоянна умора, раздразнителност, депресия и панически разстройства. Затова в менюто си не пренебрегвайте естествените им източници – черен дроб, мозък, сърце, жълтък, бирена мая, зрял фасул, грейпфрут и пшеничен зародиш. Особено важно е да си осигурявате тези продукти и по време на диета. Така не само ще отслабнете по-бързо, но и няма да страдате от лошо настроение и депресия, заради намаленото количество на калориите.

Източник: http://moreto.net/novini.php?n=68213

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme