Празници на Хавайските острови

Освен че празнуват всички празници на САЩ (без деня на Христофор Колумб), Хавайските острови имат 3 уникални щатски празници. Това са Денят на принц Джона Кухио Каланианаоле, Денят на крал Камехамеа I и Деня на признаването. През тези празници, повечето банки и щатски агенции са затворени.

Тъй като Хавайските острови са смесица от различни култури, “неофициално” се празнуват много празници. Едни от най- известните празници са Първа Пролет (празникът на цветето леи), Денят на момчето, Денят на момичето и Китайската Нова Година. Ето кратко описание за произхода на тези Хавайски празници.

Денят на принц Джона Кухио Каланианаоле

Празникът е по- известен като “Денят на Кухио”.Празнува се ежегодно на 26-ти Март. Води началото си от 1949, когато е рождения ден принц Джона Кухио Каланианаоле.

Принц Кухио е роден на остров Кауай през 1871, син на главнокомандващия Давид Кахалепоули и принцеса Киноики Кекаулике. В периода от 1903- 1921, принц Кухио бил конгресмен в парламента на САЩ. Най- големият му принос е връщането на земи към Хавайските острови, където и до днес живеят хавайци.

Денят на принц Кухио е празнуван с парад на остров Оаху, състезание с кану и празненства (луау).

Денят на крал Камехамеа Велики

Празникът е по- известен като “Денят на Камехамеа”. Празнува се ежегодно на 11-ти Юни. Празникът бил основан в далечната 1871 от крал Камехамеа V в чест на своя пра- прадядо Камехамеа I. Денят на Камехамеа е единственият официален празник, основан от кралска особа на Хавайските острови, който се празнува и до днес.

Крал Камехамеа е роден на остров Хавай, на Хавайските острови между 1740- 1758. Той е син на главнокомандващия Кеоуа Купуапаикалани и Кекуиапоиуа. Той бил отгледан от грижовни родители и обучен на изкуството да се сражава. Камехамеа ще се запомни с безстрашното съединение на Хавайските острови, ставайки първият владетел, управляващ всички острови през 1795.

Денят на крал Камехамеа се отбелязва с парад, хула, музикални фестивали и поставяне на огромен венец от цветето леи на висока статуя на краля.

Денят на признаването

Денят на признаването е известен още под името “Щатския ден”, въпреки че рядко може да чуете местните да го наричат така. Деня на признаването се чества ежегодно на третия Петък от месец Август, за да се отбележи обявяването на Хавайските острови за 50-я щат на САЩ.

Хавайските острови били признати за щат на САЩ през 1959. Над 50 години, хавайски дипломати се опитвали да накарат САЩ да подпишат документа, който официално признава Хавайските острови за 50-я щат на САЩ. Пет пъти те се проваляли (през 1919, 1931, 1935, 1947 и 1950), преди договорът най- накрая да бъде подписан от американския президент Айзенхауър на 20-ти Август 1959.

Първа Пролет

Първи Май е още познат под името “Денят на Лей”. Чества се ежегодно, обикновено през първата седмица на Май. Празникът води началото си от 1928-ма, за да отпразнува традицията за направа и носене на венци от цветето леи. Сметнало се за подходящо денят на Лей да съвпада с Първа Пролет.

Първа Пролет се отпразнува на всички Хавайски острови, чрез носене на венци от леи, паради и училищни програми, описващи Хавайски кралски двор.

Денят на момчето

Денят на момчето също е известен като Танго но Секу на Хавайските острови. Това е японски празник, който води началото си от годините 593-та и 629-та. Бил пренесен на Хавайските острови от Японски емигранти.

Денят на момчето се празнува ежегодно на 5-ти Май. Местните закачат големи хвърчила с формата на шаран (риба кои), окачени на тънка бамбукова пръчка. Всяко семейство окача един шаран за всяко момче в семейството. Шараните олицетворяват сила и мощ. Служат за да вдъхнат кураж и да сбъднат целите на момчето, което те представляват

Денят на момчето се отпразнува с фестивали, където децата могат да изработят своето собствено ветрило- шаран, да си боядисат лицата и да ядат японска храна.

Денят на момичето

Денят на момичета е също известен като Кина Мацури на Хавайските острови. Това е японски празник, който произлиза от Япония, където го наричат Шинто- церемония за пречистване през пролетта. Пренесен е на Хавайските острови от японски емигранти.

Изто4ник: http://www.to-hawaii.com/bg/praznici.php

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme