СЕЛСКИ ТУРИЗЪМ

Селският и агро-туризъм също са разновидности на алтернативния туризъм. Тяхното зараждане е свързано със следвоенното възстановяване на Западна Европа, където чрез подпомагане на инициативи на земеделски стопани в областта на туризма се задържа населението в селските райони и се постига тяхното възраждане.

Този вид туризъм се характеризира с престой в селска среда, контакт с домакините, достъп до стопанството или престой във ферма. Той може да се яви като преминаващ, т.е. престой в рамките на обиколен тур, или като уикенд. И в двата случая туристите очакват да се включат в ежедневието на домакинството: беритба на плодове и зеленчуци, билки, приготвяне на традиционни ястия, включване в обичаите и празниците на района, наблюдение или обучение в местните занаяти, фолклорни и земеделски традиции. Тези дейности обикновено се допълват с различни видове активен или културен туризъм - планинско колело, езда, посещение на манастири, музеи, археологически забележителности или училище по занаяти и най-често е комбинация от всичко това.

Най-големи възможности за алтернативен туризъм в България има в Родопите, Рила, Пирин и Централен Балкан.

Родопите са обичано място за отдих сред природата. Там вече са отворили врати множество къщи за гости, където туристите се радват на топло посрещане и грижливо обслужване. Предлагат се пешеходни и велосипедни преходи, конна езда, рафтинг, каяк, наблюдение на птици и други.

Районът на Рила и Пирин се отличава с висока надморска височина. Тук преобладават пешеходните преходи с различна продължителност и натоварване. Настаняването е предимно във високопланински хижи. В селата около планините съществуват места за настаняване от типа “къщи за гости” и по-малки хотели. За любителите на силните усещания по поречието на р. Струма има условия за рафтинг.

Централен Балкан също предлага не малко възможности за алтернативен туризъм. В селата както от северната част на Стара планина, така и от юг съществуват добри условия за селски туризъм. Оттам са изходните пунктове за екскурзии във високата част на планина, където могат да се срещнат някои от животинските обитателите на парка. Има възможност туристите да бъдат придружени от планински водач, който може да се открие в някой от туристическите информационни центрове. От него ще научите историята на района и той ще ви помогне при разпознаването на растенията и останалите елементи от заобикалящата среда. Около град Сопот има условия за практикуване на различни екстремни спортове, включително парапланеризъм и катерене.

Уникалното българско природно, историческо и културно наследство без съмнение предизвиква голям интерес както у нас, така и в чужбина. През последните години се забелязва увеличение на туристите от Германия, Франция, Англия, Израел, Холандия, САЩ, Скандинавските страни и Япония, отчитат от Българска асоциация за алтернативен туризъм. Много

граждани на Европа дори се установиха да живеят постоянно в българските села и малки градчета.

Не е възможно обаче да се определи съотношението на българите и чужденците, които ползват услугите на алтернативния туризъм. Наблюдава се тенденция за различие в профила на туристите. Сред чужденците, посещаващи България с цел активна почивка, преобладават хората между 35 – 55 години, които имат опит в подобен вид ваканция, и нашата страна е поредното място, което искат да посетят. Обикновено те са опитни и ерудирани, с любопитство към местния бит и култура и високи очаквания по отношение на предлагания продукт. Българите, които ползват подобни услуги, са по-скоро млади хора, търсещи нещо различно и интересно за своята ваканция.

Текст: Биляна Богоева

Снимки: Асен Маринов

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme