Бодибординг на Хавайските острови

Забавен спорт за начинаещи сърфисти

bodyboardingХората казват, че не е възможно да посетиш или да живееш на Хавайските острови, без да опитваш поне веднъж да караш сърф. Макар че овладяването на изкуството на сърфирането е трудно, бодибордингът позволява на начинаещите да се наслаждават на този спорт, дори без да са взимали нито един урок.

Дизайнът на дъската за бодибординг

Бодибордът в сърф средите известен също с името гъба, е малка правоъгълна дъска, изработена от специален вид материя и обикновено е с дължина между 39 и 42 инча. Повечето бодибордисти използват техника, състояща се в лягане по дължината на дъската, наречена “проснат”, но също може да се кара и изправен.

Вътрешността на дъската за бодибординг е направена от полипропилен и негови изотопи. Всеки един от тях придава различна гъвкавост на дъската. Вътрешността е залепена за дебело пластмасово дъно, известно като плъзгачът. Горната част на дъската е направена от по- мека пластмаса, за да позволи по- здрав захват на сърфиста.

Бодибордърите са сръчни

Едно от преимуществата на бодибордовете е, че те са по- малки дъски за сърфинг, така че рискът от травми, причинени от дъската са до голяма степен минимализирани. Освен това, бодибордовете лесно се побират в кола, а е и разрешено пренасянето им в автобусите. Калъфите за този тип дъски улесняват пренасянето, докато ходим или караме колело. Бодибордовете са също по- достъпни като цена. Един начинаещ трябва за задели средно между 20 и 80 щатски долара. На Хавайските острови може да намерите бодибордове в специализирани магазини и някои супермаркети.

Произход на сърфинга

Карането на сърф изправен започнало в началото на 20-ти век. Дюк Каханамоку, известен като бащата на сърфинга, е удостоен с признанието, че е преродил този спорт на Хавайските острови, след като е бил забранен от мисионерите, които смятали, че сърфингът е неморален, търсещ само физическо удоволствие и е загуба на време. Но много преди карането на сърф изправен да започне, Полинезийците яздели вълните, легнали върху дъски, наричани пайпос, които били с дължина по- малко от 4 фута.

Изобретателят на бодиборда

Модерният бодиборд, който познаваме днес е изобретен от Том Мори от Калифорния през 1971, по време на неговия престои на Хавайските острови. Мори лицензирал името Мори Буги през 1973. През 1977 Мори вече произвеждал по 80 000 дъски на година.

Необходимо оборудване

Бодибордингът не изисква да притежавате много екипировка. Всичко от което се нуждаете е дъска и плавници. Размерите на дъските не са големи. Въпреки това, по- къси дъски подхождат на по- малки хора и обратното.Най- добре е да е висок до пъпа ви. Добре е плавниците да имат отвор за петите, защото тези, които нямат се свличат от по- силни вълни.

За хората, които лесно получават мехурчета на краката си, са предвидени неопренови чорапи. За предпочитане е също да имате каишка, за китката ви, за която да е вързана дъската, така, че да не я изгубите във водата. Някои жени намират за по- удобно да носят цял бански костюм, защото горнището на банските може да падне.

how to bodyboardКак да караме бодиборд

Основната техника е много лесна.Докато гребем с ръце, главата и гърдите ни не трябва да докосват дъската. Бедрата трябва да докосват задния ръб на дъската. Най- добре е когато ритате с плавниците, да държите краката си под водата. Когато се опитвате да хванете някоя вълна, лактите ви трябва да държите на дъската и да не ги влачите във водата.

Повечето начинаещи се изморяват бързо, когато гребат и вълните са големи. Те биват отнасяни, когато вълните се строполят върху тях. Ефикасен начин за избягване на удъра на вълната се нарича гмуркане с привеждане, което означава да се гмурнете под вълната. Този малък трик се изпълнява най- добре, когато гребенът на вълната е на разстояние 6 фута от вас. За да изпълните този трик, трябва да хванете дъската между върхът и средата й и стоварвате тежестта на горната част от тялото си, докато върхът на дъската не се потопи. Трябва да използвате коляното си, за да натиснете задната част на дъската под водата. Трябва да минете заедно с дъската колкото се може по- надълбоко под водата.

Има основни техники за начинаещи. Въпреки, че някои смятат бодибординга за много по- лесен от сърфинга, бодибордингът отнема същото време за да придобиете прилични умения. Причината е, че бодибордингът е ориентиран повече към триковите изпълнения, отколкото сърфинга, където движенията са по- ограничени. За експертите е доста скучно да карат по права линия.

bodyboardНеписани правила на бодибординга

Освен че е забавен, бодибордингът представлява една хубава тренировка. Той заздравява ръцете и краката, а също така въздейства на бедрата и коремните мускули. Въпреки това, човек не трябва да кара бодиборд в часовете между 11 и 15 часа, тъй като слънцето е много силно по това време на деня и може лесно да изгорите. Също за начинаещите е за предпочитане да тренират на разстояние от сърфистите, тъй като те могат да ви блъснат. Убедете се, че сте запознати с някои основни правила на сърфистите. Да яхнете вълна, на която вече кара друг сърфист, е опасно, тъй като може да се сблъскате един в друг. По принцип, сърфист, намиращ се най- близо до издигаща се вълна или до гребена на вълна, има правото върху нея.

Начинаещите трябва да внимават също с приливите и отливите. По време на отлив, бодибордингът е опасен, защото рифовете са по- близо до повърхността и острите му скали могат да накълцат на парчета невнимателен бодибордист. Ако се порежете, независимо колко малка е раната, първото нещо, което трябва да направите е да излезете от водата преди да се привлекли акули. След това дезинфекцирайте раната, защото кораловия риф е живо същество и бактерии или коралови клетки вътре в раната могат лесно да я инфектират.

Ако сте внимателен начинаещ, бодибордингът е забавен спорт, на който можете да се наслаждавате, когато времето позволява това. Този спорт може да бъде също страхотна тренировка, прочистваща съзнанието от напрежението и може да бъде истинска наслада за всеки, който обича да бъде във водата.

Източник: http://www.to-hawaii.com/bg/bodibording.php

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme