Спомен за отминала епоха, облян в розов аромат- град Казанлък

Рози в Казанлък

Рози в Казанлък

Носител на розовата слава на България е именно град Казанлък. Градът, които оставя спомен за изящност, красота и смисъл от историческите ценности на родината. Продуктите на неговата земя прославят уникалната „една българска роза” по цял свят, а съхранените гробници и останки са белег, който прадедите ни са оставили, за да помним нашето начало.

Град Казанлък е разположен в центъра на България, където се ширят и границите на розовите долини- най-невероятната и ароматна природна картина. В розовите долини се отглежда цветето Rosa damascena, от което се празви всеизвестното розово масло. Продукт на нашата земя, то е носело и носи стотици отличия и медали за качеството и вкуса си в страни като Италия и Франция. В чест на розата в града е отредено почетно място на музея на розата. Веднъж опитал продуктите на българската роза, човек се връща отново и отново,за да си вдъхне поне още веднъж от аромата на това чудодейно растение.

Докосвайки се до природата можем да открием и красотата на връх Шипка и връх Бузлуджа. Преди да поемем по този маршрут обаче е добре да се запознаем с дълбоката история на всяко едно от тези места в „ Нацилонален парк музей- Шипка-Бузлуджа”. На път към Шипка няма как да не се види и докосне съкровището на една стара тракийска могила- Голямата Косматка. Още от входа на могилата, олицетворяващ човешки изображения, мистерията започва ,започва и предизвикателството от сблъсъка със спомените, останали от предците ни. Едно истинско предизвикателство, пътувайки назад през годините.

kazanlyk doc m69aa36ba 300x224 Спомен за отминала епоха, облян в розов аромат  град КазанлъкКазанлък е низ от необятни съчетания от природна, историческа и човешка красота. За любителите на историята ще е от голям интерес най-добре съхранената в страната тракийска гробница. Казанлъшката гробница е била част от некропол и е разположена в близост до стара столица Севтополис. Това е първият български обект, включен в списъка за закрила на ЮНЕСКО. Оригиналната гробница е запечатана, но в непосредствена близост е изградено копие, което е достъпно за туристи.

Посещавайки това съкровище на историята ни, можем да се докоснем до един друг свят- нереален, далечен, нечовешки. Счита се че някои от намерените останки са били жертвоприношения. Намерени са разнообразни стари предмети, видимо ценни за притежателите им, части от оръжия, както и съдове от бита на тогавашния човек. Изживяването е неповторимо. Да се докоснеш до стенописите, да усетиш духа на миналото и да разбереш, че живот е имало и то преди много, много векове и че настоящето е благодарение на миналото. Историята е богатство, на което можем да се насладим, само ако пожелаем да го има.

Празник на розата - Казанлък

Празник на розата - Казанлък

Градът просъществува от османско време. В него живеят хора от различни религии – източноправославни християни,протестанти, католици- но духът на града е единен-просто български. Хората са дружелюбни и държат на българските ценности и именно поради тази причина градът празнува заедно всеки традиционен празник. Най-големият от тях е парадът в денят на празника на розата. Този празник датира от повече от един век и се празнува по традиция в първата събота или неделя на месец юни. Ритуали като розобер, розоварене очароват туристите и ги въвличат в света на истинската красота на уханието и аромата. Разбира се има празнично шествие, а какво е шествие без своя кралица на розата, избирана от жителите и участващите в шествието. Приказна идилия и много, много красота.

Днес в Казанлък има дори Музей на розата. А в етнографския комплекс Кулата ще ви почерпят с розов ликьор и розово сладко, след което можете да се разходите из кривите улички и да разгледате автентични възрожденски къщи и занаятчийски дюкянчета.

Как да стигнем до това омайно кътче?

Казанлък е сгушен в Казанлъшката котловина в централна България. В близост е до голям балнеолечебен център – Павел баня, както и е част от област Стара Загора. През глада минават главни шосейни линии от София-Карлово –Бургас, а също така и директен път от Русе през Велико Търново и Граброво. Градът е на около 200 км от столицата на страната, а най-близкият голям град е Габрово, разположен северно на около 48 км растояние. Казанлък е един от символите на страната, град които не бива и няма как да остане незабелязан.

http://razhodka.com/2009/12/kazanlyk/

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme