Великите архитекти на нашето време





Наградата Pritzker се присъжда всяка година на най-добрия архитект. Ето някои от видните личности, които са я печелили.

Жан Нувел
Институтът на арабския свят (Institut du Monde Arabe), Париж, Франция, е направен от Жан Нувел. Южната част на сградата е построена през 1987 г. и предлага модерна интерпретация на източната култура. Темата за светлината е включена в южната стена, която е с множество кръгли люкове.

Заха Хадид
Противопожарна станция Vitra, Вейл ам Рейн, Германия, е проект на Заха Хадид. Тази остроъгълна сграда напомня птица в полет – това е първият голям проект на обществена постройка на Заха Хадид.

Рем Кулхас
Този холандски архитект създава необикновени семейни жилища в Ротердам. Негово дело е Casa da Musica в Португалия.

Норман Фостър
Този плодовит английски архитект използва съвременните технологии с изящество и стил. Визионерските дизайнерски идеи, които създава, могат да се видят например в къщата Камакура в Япония.

Ренцо Пино
Музеят, който Пино прави близо до Базел, Швейцария, за фондацията Beyeler използва по оригинален начин стъклото и стоманата за покрива.

Алваро Сиза
Той прави къщата и студиото на художничката Арманда Пасос – особено характерна за тази къща е покривът й.

Алдо Роси
Традиционната романтична архитектура на северна Италия е извор на вдъхновение и за вилата за Стефано и Алесандра Алеси на Лаго Маджоре. Тук той използва многоъгълни колони, които придават сила на екстериора.

Франк О. Джехри
Формите на музея на изкуството Ohr-O’Keefe в Билокси, Мисисипи, е вдъхновен от керамичните творби на Джордж Охр и архитектурата на Юга.

Оскар Ниемейер
Ниемейер още работи в родния си град, Рио де Жанейро, и е ключова фигура в дизайна на град Бразилия. Неговата собствена къща е произведение на изкуството, в което стените се извиват игриво.

Кендзо Танге
Над светлините на квартала Шинджуку се извисява хотелът Park Hyatt Tokyo, който има свой басейн и неповторим изглед към вулкана Фуджи. Той е дело на Кендзо Танге.

Ричард Мейер
За тази къща в Куала Лумпур Мейер избира материалите като се съобразява с влажния климат на Малайзия. Керамичните плочки, алуминият и стъклото са удобни за тази цел, а стъклените елементи са екранирани срещу силното слънце.

Лео Минг Пей
Това е архитектът, който проектира „Залата на славата на рокенрола“. Тя е разположена в търговската част на Кливланд, Охайо, и отваря врати през 1995 г. Там се провеждат образователни програми, концерти и конференции. Всяка година няколко музиканти са включени в нея.

Кевин Рош
Той е признат като майстор на търговските и обществените сгради. В неговата биография има само 2 жилищни постройки. Втората от тях събира местните традиции и материали, намира се в Напа, Калифорния, и принадлежи на Уилям Хюит. Терасите са отделени от помещенията със стъклени врати, които създават усещане за простор.

Луис Бараган
Бараган прави къща за семейство, което отглежда коне и живее близо до Мексико Сити. Самият архитект е любител на конете и прави отделни входове за тях.

Филип Джонсън
„В този етап от живота си, не виждам причина да се прави архитектура, която да не бъде скулпторна“, казва Джонсън. Това важи още за стъклената къща, която създава през 1949 г. в Ню Канан, Кънектикът.

Източник:http://www.millionaire.bg/article.jsf?flashCategoryId=2&articleId=1847

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme