XX факторът в заседателната зала или защо жените са по-добри директори

Ако се върнем милиони години назад, можем да си представим нашия прародител и водач на група - мъжката човекоподобна маймуна. В борбата си за вниманието на женските той е бил подкрепян от близките примати и е елиминирал всички съперници от групата. Тъй като споделяме 98% от гените си с човекоподобните маймуни, не е изненада, че в заседателните зали на големите компании се наблюдават подобни изяви на това поведение. Бордовете на Enron, WorldCom, Parmalat, Tyco, Hollinger и AIG изглежда споделят характеристики, които все още лесно могат да се видят у днешните примати. Доминиращи мъжки индивиди, подкрепени от преобладаващо мъжки бордове, са били начело и на други пострадали компании, например Disney, Citibank и Markoni. Мъжкият примат, който след битка печели водачество, е великолепен - той притежава забележителен външен вид. Спомнете си Доналд Тръмп. Корпоративните реактивни самолети, фирмените офиси, начина на живот на днешните главни изпълнителни директори са явно отражение на еволюцията.

Еволюцията
Ако превъртим колелото на историята допреди 10 000 години, ще установим, че мъжете са вече в основната си роля на ловци. Те са еволюирали до степен да идентифицират и да се прицелват в жертвата. Посредством воюване с другите племена те са развили гордост от военните качества, езика на лова, сражаването и мъжкото приятелство. Днес говорят за бизнес в заседателните зали, използвайки спортни и военни аналогии: ние “атакуваме” нашите “окопани” конкуренти, или “защитаваме” нашите дистрибуционни канали. “Превземаме” пазарен дял. Използваме “стратегии” и “тактики”.
Въпреки че бизнесът се е развил и е бил революционизиран едва от 18 век, ние все още сме ловци. Бил Гейтс и Уорън Бъфет са от същия биологичен вид като бушмена от Калахари, аборигена от Иранджая (Индонезия) или индианеца от делтата на Амазонка. С различен опит и месторождение, Гейтс и Бъфет можеха да ловуват голи, а аборигените можеха да бъдат председатели на големи управителни съвети.

За щастие историята има и друга страна. Започва ерата на жената - член на управителния съвет. Исторически, докато мъжете били заети с лов и жестоки битки, жените се развивали различно. Те се грижели за дома, отглеждали малките и са се справяли със своите мъже. Те развили изключителни умения за едновременна работа по няколко задачи, езикови и сетивни умения.
В ранното индустриално общество мъжкото приятелство и агресията са оставили жените да се грижат основно за дома. Така наречените барони грабители - Карнеги, Рокфелер, Вандербилт и Дж. П. Морган - може да са били единствено мъже. По време на масовите мобилизации при двете световни войни жените бяха призовани да извършват мъжки работи. И тогава стана ясно, че те се справят добре.

Днешните заседателни зали
Добрата новина е, че в класацията на първите 100 големи управителни съвета в САЩ според пазарната им стойност има само три изцяло мъжки управителни съвета. От друга страна, анализ на Boyden разкрива, че в класацията на първите 100 американски корпорации, според капитализацията им, са били направени само 19 нови назначения на жени. Карли Фиорина, бившият главен изпълнителен директор на HP, беше жената с най-висока позиция в йерархията на международните корпорации и преживя стръмно падане, съпроводено от тихо мъжко злорадство.
В почти всеки бриф, който получаваме за търсене на член на управителен съвет, изрично се посочва, че кандидатите трябва да имат разнообразен трудов опит. Това е предизвикано най-вече от осъзнаването, че е по-малко вероятно бордовете с разнообразен състав да вземат пасивна позиция спрямо доминиращия главен изпълнителен директор. Както каза наскоро един член на комисия по назначаването: “Истината е, че нашият управителен съвет беше един приятен клуб. Ние бяхме приятели и заемахме позиции във взаимносвързани управителни съвети. Това вече е неприемливо. Сега е време да включим жени, които могат да разчупят атмосферата на приятелства от ученическите години.”

Тенденции в бордовете на директорите
Професор Сюзън Виникомб от Cranfield Business College е установила в свое изследване за жените, че тяхното представителство в управителни съвети расте. Нейните наблюдения са върху компании от класацията на Financial Times на 100-те топ управителни съвета във Великобритания.

Силни страни на жените

  • По-добра преценка на хората
  • Контролиране на егото и успокояване на агресията
    у другите
  • Умения за поддръжка на екипа и комуникационни умения
  • Женска гледна точка към продуктите, услугите и пазара
  • Балансиране на краткосрочните корпоративни цели
    с по-широките обществени въпроси


Увеличават се доказателствата, че жените имат по-добри умения, свързани с оценяването на хората и тяхната честност. Изследвания показват, че мъжкият мозък трябва да работи много по-усилено и по-дълго време, за да прецени емоциите върху лицата. Също така, жените разпознават познати лица по-бързо и с по-голяма точност. Ако в наши дни присъствате на някоя конференция на хора, занимаващи се с подбор на ръководни кадри и мениджъри човешки ресурси, ще установите колко висок процент от тях са жени. В бизнеса за подбор на кадри жените определено са по-добрите.

На какво се дължи малкият брой на жените-директори?
Британските психолози Алекс Хаслам и Мишел Райън твърдят, че жените се назначават на позиции с по-висок риск от провал: “Те са на ръба на стъклена пропаст.” Това служи, за да намали възможността кадри от женски пол да достигнат позицията на главен изпълнителен директор. За щастие проф. Виникомб е установила, че поне във Великобритания все повече жени-членове на управителни съвети имат предишен опит на позиции в нестопанския сектор.
Catalyst съобщава, че 69% от жените виждат ангажимента към семейството като бариера за кариерното развитие. Председател на една американска комисия по назначаването веднъж сподели с екип на Boyden: “Ние непрекъснато търсим жени-членове на управителни съвети, но без съмнение прекъсването на кариерата за отглеждане на децата им представлява пречка за тях от гледна точка на опита и кариерното им развитие”.
Нarvard Business Review публикува данни, според които в три магистърски класа по бизнес администрация в Харвард само 38% от жените са се насочили към кариери с пълен работен ден. Тези, които са отсъствали от работа три или повече години, се връщат при заплата по-ниска с 37 процента.
Друга причина за ограниченото търсене на жени за позиции на главни изпълнителни директори е тенденцията, че дамите не търсят оценка за работата си, а очакват да бъдат оценени. Проф. Голдман твърди, че е необходимо ръководителите да имат емоционална интелигентност. Ключовите характеристики включват самоосъзнаване, разбиране на нуждите на другите и грижа за екипа. Мъжете имат твърде малко от тези черти, докато жените са особено силни във всяка от тези области.

Източник: http://www.tbmagazine.net/xx-%D1%84%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%8A%D1%82-%D0%B2-%D0%B7%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0%B0-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B0-%D0%BF%D0%BE-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8-%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme