Топ 10: Оазиси


Хуакачина, Перу



Представете си, че вървите през необятна пустиня. Сухият вятър шепти край вас, препъва ви, а очите ви са сухи и прашни. Мечтаете за вода или поне за сянка, и изведнъж пред погледа ви се разстила оазис, чиято красота е поразителна, дори и без пустинните пясъци наоколо. Такива места наистина съществуват. Millionaire.bg ви представя десетте най-красиви от тях.

Хуакачина, Перу
Хуакачина се намира в центъра на хиляди пустинни мили, насред перуанската провинция Ика. Това място е спасило животите на мнозина пътешественици, умиращи от жажда и от горещина.
Отскоро пътешественици от цял свят разбраха за заобиколената с палми лагуна там. Според местното поверие оазисът се образувал след като една принцеса била подплашена от свой поклонник докато се къпела и избягала оттам, забравяйки водата и дрехите си. Мястото сега очарова както с красотата, така и със спокойствието си.

Сиуа, Египет
Този оазис, който понякога се нарича Сиуах, е в Либийската пустиня. Той е живописно убежище от нажежените пясъци и пази живота на 20 хиляди души, които живеят в неговите околности. На това място са намерени останки от преди хилядолетия – и в последствие там са живели египтяни, гърци и римляни. Тук Александър Велики се среща с оракул, който му предрича, че ще властва над Египет. Там има древни храмове, старинни паметници и много причини за едно пътешествие.

Ауджила, Либия
Този оазис също е в Либийската пустиня и отново е поразително красив. Преди години там е била разположена столицата на цялата област, която е от голямо значение както за търговските пътища с ориентация изток-запад, така и за тези от север на юг. Там пътешествениците и търговците можели спокойно да отдъхнат и да се порадват на многобройните миниатюрни цветни градини в околността. В близост до оазиса е разположена и старинна джамия.

Ейн Геди, Израел
Този оазис се намира в западната част на Мъртво море, в Юдейската пустиня. Там има национален природен парк и възхитителна ботаническа градина. Мястото се споменава неколкократно в Библията и други свещени текстове, което му придава и религиозно значение. Дори и онзи, които не са религиозни, могат да почувстват мистичната сила там. Неповторимите пещери и водопади са в изненадващ контраст с пустинята.

Чебика, Тунис
Туристите, които избират да отидат до Тунис, не са много. Много от тях дори не подозират за богатата история на тази страна, за древните градове на нейна територия, за архитектурните паметници, за красотата на Тунис. Природата е дарила на тази страна и един от най-красивите оазиси, изпълнен с плодови дръвчета. Наблизо са разположени оазисите Мидес и Тамерза, които придават очарование на заобикалящата ги планинска пустиня.

Ал-Хаса, Саудитска Арабия
Този оазис се счита за един от най-големите в света. В областта няма други източници за вода и затова първите заселници тук са още от най-древни времена и дава възможност както за отглеждането на различни земеделски култури, така и за животновъдство.

Сан Педро де Атакама, Чили
Този оазис е разположен в центъра на едно от най-сухите и горещи места в света – пустинята Атакама, въпреки че туризмът в областта постепенно започва да се пробужда. Край него постепенно се издига цял град, гледащ към вулкана Ликанкабур. Той е красив не само заради традиционната красота на тези места, а и заради солените равнини, околните гейзери и съчетанието от пясък и камъни, заради което местността се нарича Долината на Луната. Най-щастливи са онези, които успеят да забележат розовите фламинго, живеещи в околностите на оазиса.

Хероубрейо, Исландия
Малцина биха помислили, че в Исландия има пустини. Това място е опустошено от вулканична дейност, а преди тук са изпращани на заточение престъпници. Оазисът носи името и на вулкан „туя“, с равен връх и стръмни склонове.

Турфан, Китай
Този оазис е разположен в долина със същото име в северната част на страната. Много от оазисите на Китай вече са пресъхнали, но този е запазил възхитителната си природа. Той има голямо значение и заради това, че се намира на Пътя на коприната.

Табас, Иран
Официалното име на този оазис е Табас-е-Голшан, което означава буквално „град с много цветя в пустинята“. Пътешествениците през тази страна с радост откриват красотата на това място, старателно събрана сякаш във всяка негова песъчинка, защото това място е разрушено от земетресение през 70-те и е построено отново.

Източник: http://www.millionaire.bg/article.jsf?flashCategoryId=6&articleId=1284

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme