Топ 10: Места, от които да гледаме северното сияние

Беър Лейк, Аляска, САЩ



Дори да виждате северното сияние дни наред, едва ли ще можете да се наситите на красотата му. Мнозина не са успели да се насладят докрай дори и на покритото със звезди безлунно небе.
Светлите и тъмни цветове на северното сияние завладяват с играта си. Другото име, с което са известни, е aurora borealis, по името на древната богиня на зората Aurora и богът на северния вятър Boreas. Сиянието при южния полюс се нарича aurora australis. Това явление най-често се наблюдава около равноденствието, слънчеви изригвания и магнитни бури. Неговите нюанси са във всички цветове и в най-различни форми – знамена, арки, планини, завеси, лъчи. Тези сияния са на височина от 56 км до 970 км над земята. Те са предизвикани от заредени частици, насочени към полярните региони от земното магнитно поле и сблъскващи се с въздушните молекули.

Пътешествениците откриват все по-очарователни места, от където да се наслаждават на сиянието и Millionaire.bg ви представя някои от тях. Повечето от планетите от Слънчевата система имат подобни феномени, но засега по-привлекателни са земните дестинации.

10.Шотландия, Великобритания
В Шотландия също може да се види северното сияние, макар и рядко. Хората го обичат и очакват, и използват почивните си дни за да отидат на север, където цветовете се леят в небето над прекрасните шотландски възвишения.

9.Естония
Една от причините за мнозина да пътуват до Естония е да видят северните светлини
оттам. Страната превръща това явление в своя туристическа атракция, наред с крепостите, кулите и старинните градчета.

8.Норвегия
В тази страна се разказва легендата, че северното сияние е предизвикано от големи пасажи херинга, които скачат до небето. Науката казва друго, но магията на това събитие се е запазила – особено ако решите да му се насладите използвайки популярните тук „нощни сафарита“.

7.Швеция
Северното сияние не е често явление в Швеция, колкото при държавите още по на север, но понякога хората тук могат да се насладят на фантастични гледки в далечината, съчетани с особената палитра на небето и облаците.

6.Йелоунайф, Канада
Въпреки че в Канада има много места, от които можете да се радвате на северното сияние, това е едно от най-любимите. Градчето е спокойно, заобиколено от красиви гори и езера и обещава неповторимо изживяване на онези, които решат да нощуват на открито сред природата.

5.Мурманск, Русия
Мурманск е едно от най-северните руски пристанища. Разположено е на п-в Кола, близо до Финландия и Норвегия. То е най-големият град в района и място, предлагащо изумителна гледка към среднощните северни светлини.

4.Финландия
Друга древна теория за северното сияние е от финландска легенда. Тя говори за цветовете и светлините по небето, които са предизвикани от лисица, бягаща през облаците. Науката може отново да замълчи, неспособна да помрачи радостта от този природен феномен.

3.Исландия
Исландските зимни нощи са прочути с красотата си. Мнозина от виделите ги с очите си твърдят, че нощта не може да бъде по красива и прави малката островна страна още по-неповторима.

2.Аляска, САЩ
Беър Лейк е място, за което може да имате три причини да го посетите. Първата е интересът към сьомгата, която се развъжда там; втората е американската военновъздушна база там и третата са светлините на северното сияние. В Аляска има и много други места, от където може да се види северното сияние, като например Феърбанкс и националния парк Денали.

1.Гренландия
Сиянието над Гренландия (самоуправляваща се провинция на Дания) придобива все по-широка популярност през втората половина на ХХ век. Това е обаче и първото място, от където е наблюдаван този феномен и описан в хрониките на норвежки пътешественици от ХІІІ век.
Източник: http://www.millionaire.bg/article.jsf?flashCategoryId=6&articleId=1251


0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme