Блекджек - 21




Играта Блекджек (Blackjack) е една от най-популярните в казината. Целта е стойността на ръката ви да е по-близо до 21 в сравнение с тази на дилъра, като не трябва да преминава 21.

Стойност на картите

- Асото може да се брои както за 1, така и за 11
- Картите от 2 до 10 имат стойност равна на цифрата върху тях.
- Валето, Дамата, Попа също са равни на 10 точки.
- Боята на картите няма значение за играта.

Комбинации на карти.

- Блекджек – Получава се от комбинацията на Асо и карта имаща стойност 10(десетка, Вале, Дама, Поп). Ако това не са първите Ви две карти, но все пак след следващото раздаване имате стойност 21, тогава просто се казва 21.

- Мека Ръка – Всяка ръка съдържаща Асо се нарича мека, ако Асото може да се брои за 1 или 11 без ръката ви да надминава 21. Например, Асо и 6 е мека 17-ка, но може да бъде и мека 7-ца. При такъв вид ръка, може лесно да изтеглите друга карта без да се притеснявате, че ще минете 21.

- Твърда Ръка – Асо, 6 и 10 е твърда 17-ка, след като Асото може да се брои само за 1-ца. Също така и всяка комбинация в която липсва Асото се нарича твърда ръка, защото общата стойност не може да се променя.

Раздаване

След като залозите са направени, дилъра(раздавача) ще раздаде картите. Двамата с него получавате по две карти. Може да виждате вашите две и едната на дилъра. Тогава имате възможност да избирате между отказ, теглене, пас, удвояване, разделяне или купуване на застраховка. Малко по-надолу в статията ще ви обясним кое какво е.

Ръцете на дилъра

Дилърът трябва да продължи да тегли карти, докато общата стойност на ръката му не надвиши 17. Тук Асото винаги се брои за 11, ако е възможно дилърът да не надминава 21.

Избора на играча

Теглене (Hit) – теглите друга карта. По-скоро дилъра ви дава, след като сте посочили тестето с картите.

Пас (Stand) – Не взимате повече кари и разчитате на сегашните.

Удвояване (Double, Doubling Down) – Може да се случи, само когато стойността на ръката ви е от 9 до 11 и се образува от две карти. Тогава имате възможност да удвоите залога си, но може да получите само още една допълнителна карта.

Разделяне (Split, Splitting Pairs) – Когато са ви раздадени две еднакви по стойност карти – например, 6 и 6, или Вале и Дама – може да разделите ръката си на две и да играете с тях поотделно. Имате възможност да разделяте до два пъти на игра, като това не може да се случва с двойка Аса. При разделяне залога на втората ръка е същия като първоначалния, следователно не може да разделяте, ако нямате достатъчно пари.

Застраховка (Insurance) – Ако картата на дилъра, която виждате е Асо, ще ви бъде предложена възможността за застраховка – по ваше желание ще може да заложите половината от първоначалния залог. Дилъра ще провери дали втората му карта има стойност 10, и ако е така, залога ще ви се изплати в съотношение 2:1. Застраховката е страничен залог и не оказва влияние върху оригиналния залог. Така че, в крайна сметка, ако дилъра има Блекджек ви се изплаща “застрахователния залог”, но губите първоначалния си.

Резултати от играта

Блекджек – имате обща стойност от 21 с първите си две карти и може да бъде само от Асо и 10, Вале, Дама, Поп. Залога се изплаща 3 към 2

Победа – Имате по-добра ръка от тази на дилъра или казано по друг начин той изгаря

Загуба (Bust) – Ако общата стойност на ръката ви надмине 21, тогава вие изгаряте.

Дилъра печели – Дилъра има по-добра ръка от вас

Равен – ако вашата ръка и тази на дилъра са равни, то тогава ви се връща залога.
Източник: http://www.millionaire.bg/article.jsf?flashCategoryId=5&articleId=388

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme