Тайните на американската рулетка




Едва ли изследователите някога ще бъдат единни за това, коя страна е родина на рулетката. При американската рулетка всичко е ясно: информацията за произхода идва от името.

Произход на играта
Прародителят на съвременната рулетка може да се нарече игра, изобретена в Древен Китай. Тя се състояла в това, че играчите се стремели да разместят 37 неголеми фигури на животни в магически квадрат, състоящ се от 666 клетки. Тази игра се играела от тибетските монаси, а монасите от Доминиканския орден я пренесли във Франция.
Друга версия свързва съвременната рулетка с европейската игра хоку (XVIII век), за която бил необходим неподвижен кръг с номерирани отвори и високи стени.
По онова време съществувала още една игра, имаща отношение към днешната рулетка. Тя се наричала «пти шво». Външно играта напомняла хоку, но се играело с фигурка на кон, направена от порцелан или слонова кост. Колелото се поставяло над рисунка със селски пейзаж и стълб, играещ роля на финална линия. Всеки играч си избирал кон, след това колелото се завъртало. Победител в «пти шво» ставал този, чийто кон се оказвал най-близо до финала при спирането на колелото.

В Европа се разпространила и играта «четни-нечетни». При нея в средата на кръгла маса се поставяло колело с 40 отворчета. Половината от тях се обозначавали с буквата «Е» и означавали «четни» (even), а останалите с «О» и означавали «нечетни» (odd). Играта била елементарна, трябвало само да се познае на каква буква ще падне топчето.
Своя версия на рулетката имали и американските индианци. Трябва да признаем обаче, че днешната хазартна игра, наречена «американска», няма нищо общо с развлеченията на коренните жители на Америка. Тя се е появила при съвсем други обстоятелства.
Съвременните историци считат, че своята поява тази хазартна игра дължи на предприемчиви американци, които добавили на колелото допълнителна нула, получила името Double Zero. «Двойната нула» се появила неслучайно: наличието й намалявало шансовете на играчите и съответно увеличавало печалбата на казиното, като игралният дом има 5,26% преднина пред играчите. В наши дни този вид рулетка се явява една от най-често срещаните.

Правила
Четните и нечетните числа се редуват на американската рулетка така, както и на европейската. Разликата е в това, че тя има 38, а не 37 нули и, ако в европейската рулетка числата се разполагат в произволен ред, то в американската версия се следи някаква цикличност.

Изкуството на играта
Kолелото на рулетката тежи повече от 50 кг., ето защо крупието само го завърта, а за въртенето по-нататък отговаря специален механизъм. Колелото се движи обратно на часовниковата стрелка, а пластмасовото топче – по часовниковата. Специални препятствия правят така, че траекторията на топчето и мястото, където ще попадне да са максимално непредсказуеми. С помощта на лопатка крупието събира чиповете на загубилите и ги дава на печелившите. В американските казина цената на чипа варира от 25 цента до 25 долара. Различава се както стойността на чипа, така и сумата на залога, която по правило, не надвишава 500 долара.
Задачата на играча се състои в това, да предвиди на какво число ще попадне топчето, пуснато от крупието. Ако топчето излезе от колелото или направи по-малко от три оборота, крупието отново го пуска. Залози не се приемат след като крупието обяви техния край. Топчето попада в някой от отворите, крупието обявява числото и раздава чиповете на печелившите играчи.

Залагайте!
Залозите, които се правят в процеса на игра на рулетка, се делят на вътрешни и външни. Вътрешният залог се състои в поставянето на чипове на едно число или конкретно място в таблицата и не трябва да бъде по-малък от установения минимум. Външните залози, по правило, са повече от вътрешните.
Съществуват пет разновидности вътрешни залози. Пряк залог или стрейт – залага се на едно число, включително и нула. Разделен залог или сплит – залагане на две съседни числа. Залог на три числа, или стрит – при него чипът се поставя на външната линия на хоризонталния ред или на пресечна линия, разделяща три числа. При залог на четири числа, или скуеър, чипът се поставя в центъра на квадрата, получаващ се в резултат на пресечени хоризонтални и вертикални линии. Залог на шест числа или лайн, се извършва, чрез поставяне на чипа на пресечени хоризонтални и вертикални линии, разделящи два реда по три числа всеки.

Външни залози
Те биват залог на 12 числа (калам), дузина (дозен), също на 12 числа, обединени в три групи: «1st 12», «2st 12» и «3st 12». Залогът на 18 числа се прави на области «червено» и «черно», «четно» и «нечетно» («even» и «odd»).

Научен подход
И рулетката има свои слабости. В това се убедил инженер-механикът Уилям Джагър. Той установил, че някои числа се падат по-често от другите. Джагър наел шестима души, които записвали падащите се числа на всички маси. На учения бил необходим месец, за да анализира резултатите. Възнаграждение за труда му станала огромна сума, която той спечелил за четири дни.

Никъде без късмет
Известният британски актьор Шон Конъри, изиграл знаменития шпионин Джеймс Бонд, веднъж спечелил на рулетка сумата 30 000 долара. Шон три пъти подред залагал на числото 17 и винаги печелил. Споходил го невероятен късмет: според теорията на вероятностите шансът, топчето да се окаже в един и същ отвор три пъти подред се равнява на 1 към 46 656.
Източник: http://www.millionaire.bg/article.jsf?flashCategoryId=5&articleId=635

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme