Кралят на Саудитска Арабия прави град на мечтите за 26.6 млрд. долара




Днес в света има само един монарх, който много иска да прилича на дедите си-строителите на градовете в пустинята. Кралят на Саудитска Арабия - крал Абдуллах е на 85 години и е официалният пазител на двете свещени места на ислямския свят, Мека и Медина. Този крал обаче се оказа един от най-амбициозните действащи крале в света. Той пое управлението на кралството на 3 август 2005 г., наследявайки престола след смъртта на своя брат, крал Фахд.

Абдуллах е един от 37-те сина на крал Абдулазиз бин Абдулрахман Ал-Сауд, смятан за основателя на модерна Саудитска Арабия. И до днес обаче там алкохолът е забранен, а думи като дискотека, нощни барове и момичета, които си пият кафето на публични места са забранени. Кралят не може да отмени забраните, но пък може да научи саудитците на модерен и съвременен живот. Нещо, което доскоро почти целият свят оценяваше като немислимо.

Абдуллах обаче заяви това и от 2005 година насам не спира да мисли как да направи Саудитска Арабия развиваща се и модерна страна. Отговорът дойде с проекта CAKE- града -мечта. Стремежът на краля е да създаде огромен лъскав град на брега на Червено море, на около 100 км южно от Джедда, комерсиалната столица на Саудитска Арабия. Очакванията за гигантския проект на саудитския крал са, че определено той ще заслепи Дубай.

На площ от 173 км2, градът ще даде дом на 2 милиона души. Новото начинание е замислено като новия транспортен и логистичен център на Близкия Изток. Достъпът му ще е само на час път от посещаваните всяка година от милиарди мюсюлмани градове Мека и Медина. С проекта са се захванали световноизвестни архитекти, а самият крал Абдуллах е решил градът на мечтите му да бъде разпределен на няколко части.

CAKE ще има индустриална зона, морско пристанище, място за частни резиденции, морски резорт, бизнес и училищни зони. Тоталната цена на дръзкия проект на саудитския монарх е 26.6 милиарда долара. Самият Абдуллах посочва, че това ще е град, който ще е четири пъти по-голям от Хонг-Конг, с три пъти повече население от това на Дубай и приходи като тези на Сингапур. Очаква се градът да стане готов през 2010 година. След него кралят на Саудитска Арабия ще построи още четири такива.

Това не е първото смело начинание на крал Абдуллах. Той е и първият арабски монарх, който направи инвестиция за резорт в съседката ни Турция на стойност 8 милиарда долара. Той явно е от далновидните крале на Саудитска Арабия, държава, чиято икономика се базира само на петрола, а липсата на светски живот е пословична. Според специалисти само проектът CAKE ще разнообрази икономиката на страната с 500 000 работни места. А начинанието, с което се заема този крал обещава на тази богата страна един наистина различен живот.
Източник: http://www.millionaire.bg/article.jsf?flashCategoryId=2&articleId=1450

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme