Здравословен дом

Здравословният дом е различно понятие от екологично чисто пространство. Тук става дума за съобразяване с нивата на шум, материите на пода, мебелите, тъканите, които преобладават в жилището, малки трикове как да повишите настроението и да се избавите от депресията с домашни средства. Интериорните решения и аксесоарите също могат да допринесат за здравословна среда в жилището.


Ако разполагате с повече пространство, бихте могли да посадите голямо дърво в двора или да се снабдите с водоскоци, които да внасят свежест в градината ви. И това няма да е само признак на добър вкус или да изразява любовта ви към природата, но и ще ви доближи повече до здравословната домашна среда.


Установено е например, че синтетичните тъкани допринасят за честата раздразнителност, нервност и депресии. За това избирайте памучни или други естествени тъкани за завивки, покривки и тапициране. Вземете си филтър за пречистване на въздуха, проветрявайте често и се старайте да няма много прах в дома ви, изхвърляйте често боклука и не задържайте стара храна в хладилника. Монтирайте вентилатори в мокрите помещения, които да изсмукват влагата и да предотвратяват мухъла и развиването на бактерии. Мебелите от пресована дървесина също не са подходящи за обзавеждане на здравословния дом поради високото им съдържание на формалдехиди, за това заложете на масивното дърво. Ако все пак домът ви вече е обзаведен и няма как да се отървете от талашитените плоскости и синтетичните материи, декорирайте жилището си с цветя – хлорофитумът е чудесен избор, тъй като листата на това растение поглъщат вредния газ.

Отстранете всякакви източници на миризми, които ви напомнят на бои, лакове, латекс. Вместо тях ароматизирайте дома си с естествени етерични масла и арома свещи, пръчици или обикновени ароматизатори. Ако искате да изпробвате веднага влиянието и силата на ароматите, поръсете малко канела, ванилия или джинджифил в плитък съд с вода.


Подходящото осветление също е начин да създадете в дома си здравословна среда. Луминисцентните лампи изморяват очите и не са подходящи за спалня, хол или детска стая. Изкуствената светлина трябва да е разпръсната и достатъчно силна, за да не изпитвате дискомфорт, четейки или гледайки телевизия, а жилището да е добре осветено и с достатъчно големи прозорци, за да влиза естествената светлина от всякъде.


Главната идея на здравословния дом е не само да допринесе за уюта и комфорта на живеещите в него, но и да помогне в справянето с алергии, депресии и редица други заболявания на съвременния човек. В съчетание с идеите от фeн шуи за запазване на бодрия дух и правилното протичане на енергиите, домът ви може да се превърне във вашето райско кътче, където наистина да намерите утеха и спокойствие от забързания живот извън него.

Източник: http://style.investor.bg/article.php?cat=2&id=404

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme