Оргия на опустошението – това е то Коледата за икономистите


Коледа води до загуба на пари, защото хората, които подаряват подаръци, надценяват степента, в която близките им ще се зарадват на полученото, смята американският икономист Джоел Уолдфогел, цитиран от Bloomberg.
„Начинът, по който в развития свят празнуваме Коледа, е свързан с „оргия на опустошението”, която изпарява по 25 млрд. долара всяка година”, казва специалистът по време на своя лекция в Лондон.
„Хората оценяват стойността на нещата, които получават с 20% по-малко от всеки похарчен долар за предметите, които си купуват сами. Това (получените подаръци) са неща, които не пасват добре на техните вкусове.”
Уолдфогел, който е професор по икономика в университет в Пенсилвания, е и автор на книга, обясняваща защо не трябва да купуваме подаръци за празниците.
Според него тези, които подаряват подаръци на хора, с които не поддържат близка връзка, са по-големи разсипници от даряващите най-близките си. „Не че дядовците, бабите, лелите и чичовците се справят по-лошо в това. Те просто не виждат реципиента много често.” От което следвали неподходящите подаръци.
Като начин да се избегне разхищението, без изцяло да се отменя традицията с коледните подаръци, професорът посочва даването на пари на ръка. Така децата (според дадения по-горе пример) ще могат да си купят точно каквото искат, но този подход трудно намирал реализация при наложените обществени порядки.
„Не е невъзможно да подариш подходящия подарък, просто е много трудно”, казва икономистът.
Все пак той смята, че трябва да продължим с опитите в това начинание, особено когато става дума за деца.
„Много хора надценяват способността си да подаряват подаръци. Като се има предвид това, смятам, че аз се справям наистина добре. Единственото лично последствие за мен (от излагането на тези размишления) е, че вече не получавам подаръци”, завършва Уолдфогел.
Източник: http://style.investor.bg/article.php?cat=2&id=873

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme