Деловият букет


Много са мненията по въпроса от какво може и от какво не може да се направи букет по делови повод. По-голямата част от флористите включват в препоръчителния списък „царствени”, благородни цветя: преди всичко рози, хеликонии, протеи, орхидеи, хризантеми, гергини, гербери, алстромерии. Тези големи и необичайни по форма цветя не трябва да са твърде много на брой. Обикновено те се допълват с декоративна зеленина и с малки по размер цветя, които служат за фон.

Традиционната форма на европейския букет е кръглата, като цветовете са равномерно разпределени. За католическия свят предпочитан е букетът във формата на звезда. На делови партньори от Япония се подарява икебана.

Размерът на букета, който се подарява по делови повод, е различен, но се препоръчва височината му да не бъде по-голяма от 35 см, а диаметърът – не повече от 50 см. За такъв букет лесно се намира подходяща ваза, той не създава проблеми при доставката. Ако на мъж в официален костюм се връчи огромен букет, това ще създаде ненужен комичен ефект – мъжът няма да изглежда строго и елегантно, ще изглежда по-нисък на ръст.

При избора на цвета на букета, по-добре е да се използва европейската скала за значенията на цветовете.

Червен. Цветът на лидера, на политика, на уверения в себе си и своето дело човек. Образована личност, разумна и постигнала успех.

Жълт. Цветът на познанието , на творческото търсене, на активната жизнена позиция, откритост към света и хората, към младите, устременост към бъдещето.

Син. Цветът подхожда на човек, помъдрял с годините, натрупал много опит и знания, това е цветът на умиротворението и спокойствието.

На 20 – 25-годишни момичета може да се подари букет в нежни пастелни тонове. За младите жени е подходяща червената гама. На жените след 40–те се поднасят букети в златистооранжевата гама, а след 50-те цветя в лилави и виолетови тонове.
При избора на букет за генералния директор и сътрудниците на фирмата се съблюдава субординация. На ръководителя се поднася най-скъпия и най-престижен букет с класическа форма, а за останалите служители се избират еднакви по стил букети, но в различна цветова гама, в зависимост от пола.

Цветя за деловата жена
Към стила на бизнес–дамата най-много подхождат гербери с разнообразни оттенъци, алстромерии / разновидност на градинската орхидея /, различни хризантеми, храстовидни рози. Най- важното за този букет е да бъде „безопасен”. В него нищо на трябва да боде, да драска, да се закача за дрехите и т. н.

Цветя за деловия мъж
В букетите за мъже се използват гладиоли, карамфили, хризантеми, гербери, ириси и слънчогледи. На мъже не се подаряват малки букети от маргаритки или момини сълзи.

Опаковката на букета трябва да бъде изискана, да изглежда издържана и скъпа. Лентите да не бъдат хартиени, а копринени, без излишни къдри, типични за обикновените букети, да не са с ярък тон, а по-приглушени. Качеството на материала да се забелязва отстрани. Целофанът, който се използва за съхраняване на цветята, е прието да се сваля преди поднасяне на букета. Художествената опаковка се оставя, не се нарушава нейната цялост.

Кошници с цветя – вариант за най-тържествените събития. Височината на кошницата и на букета в нея е строг регламентирана от бизнес етикета – съотношението е 3:5. Кошницата трябва да бъде устойчива, като основата й е около 50 см. в диаметър. При избора на кошница се съобразете и с размера на вратите, през които ще минете – офис, асансьор и т. н. Освен това при транспортиране кошницата трябва изцяло да бъде опакована в целофан, за да не се повредят цветята.
Източник: http://style.investor.bg/article.php?cat=2&id=836

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme