Имотните пазари по света





Трусовете на имотния пазар не са отминали, а посоката трудно може да се предвиди. Все пак вече са се очертали няколко тенденции, които са сравнително ясни.

Азия

В Азия все още могат да се намерят добри имоти, на ниски цени, но най-добрите възможности в световен мащаб вече не са там.
Купувайте и продавайте тогава, когато сте сигурен в своите печалби. Избягвайте държави, в които таксите и данъците са твърде високи – като Индонезия и Филипините. Също така стойте далеч от страни с нестабилни социално-политическите условия.
Хонконг и Сингапур не предлагат бързи и високи печалби, а чужденците са в неравнопоставено положение в Китай, Виетнам и някои други градове като Мумбай. Китай, Сингапур и Камбоджа са страните, където в последните години имотите са се оскъпили най-значително.
Привлекателен пазар е Монголия и особено столицата Улан Батор, но перспективите за развитие не са големи. Качеството на имотите е крайно ниско.
Тайланд (особено Банкок), Малайзия и Камбоджа са по-обещаващи, особено в дългосрочен план. За Малайзия е добре да се знае, че е възможно в скоро време да има пренасищане на пазара на имоти.

САЩ и Канада

Все така стойте далеч от пазарите в САЩ и Канада. Американският пазар е в криза и ще минат поне 2 години, преди да се нормализира. До тогава просто се въздържайте от инвестиции на него.
Пазарът в Канада забавя темповете на своето развитие. В големите градове все още можете да се радвате на прилични печалби.

Латинска Америка

Тук перспективите са добри. Пазарът се развива устойчиво и страни като Перу, Чили, Уругвай и Аржентина се радват на икономически възход. Инвестициите в Колумбия са повишили своята доходност, а разширяването на канала в Панама прави страната все по-привлекателна, донякъде следвайки модела на Дубай.
Туризмът в латиноамериканските държави продължава да процъфтява – дестинации като Коста Рика и Карибските острови са все по-примамливи.
Колумбия може да разчита на богатото си историческо наследство, Уругвай – на спокойствието и сигурността, а Никарагуа – на красотата на природата и градовете си.

Близкият изток

Приходите от инвестиции в недвижими имоти отбелязват силен спад в Близкия изток. Според някои източници спадът за сектора е между 30% и 50%. Какви са признаците, че положението е лошо?
За удобен пример може да бъде взет Дубай, тъй като този град символизира неудържимият ръст на пазара на недвижими имоти – но този бум вече е в миналото. Дубай е търговски център, но търговията спада. Дълговете на Дубай растат, той не разполага с петрол, и петролът е 45 долара за варел, което влошава икономическото положение на повечето арабски държави.
В Египет положението е два пъти по-добро, но политическата и обществена нестабилност там създава по-голям риск. Едно от предградията на Кайро, Маади, е едно от най-перспективните места в района. В Йордания недвижимите имоти също предлагат сравнително висока печалба, но икономиката отбелязва бавен ръст.
Процъфтяващият туризъм в Мароко е един от положителните фактори и той ще има огромно значение в бъдеще, а цените на имотите там са във възход.

Европа

Изборът в Европа не е особено добър. След като цените на имотите нарастват повече от десетилетие, европейският пазар е твърде скъп, градовете са презастроени, а лихвените проценти и данъците са високи. Този труден момент вероятно ще се задържи по-дълго от очакваното. Печалбите от инвестициите са ниски и единствено в някои по-слабо развити райони се очертава нарастващ интерес.

Австралия и Нова Зеландия

Бумът на пазара на недвижими имоти тук също е приключил. Лихвените проценти са високи просто трябва дойдете друг път.


Източник; http://www.millionaire.bg/article.jsf?flashCategoryId=2&articleId=2260

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme