Как една фирма да придобие лиценз за технология?

Несъмнено технологията е източник на конкурентно преимущество за фирмите, които я притежават. За да оперира успешно в съответната област едно предприятието може, вместо да създаде, да придобие технология (иначе казано да закупи патент) или да получи разрешение (лиценз) за използването й.

„Закупуването на нововъведение” е стъпка, с която се намаляват значително инвестициите, свързани с проучването и разработването на продукта и/или услугата

Така последните могат да бъдат представени на пазара в значително по-кратки срокове. Лицензополучателят си спестява не само разноските, но и риска от разработката, респективно подобрението на продукта/услугата. Тези МСП, които търсят готови иновативни решения трбява да се обърнат към специалист за професионално проучване в информационните източници кой притежава конкретната технология, ползва ли се тя със защита и на каква територия, какво точно е защитено. Подобно проучване е наложително и с оглед избягването на нарушения на чужди права.
В случай че предприятието е разработило самостоятелно, или в партньорство с научен институт или университет, собствен иновативен продукт, то може да предостави лицензии на трети лица. На база подадената заявка за издаване на патент е възможно да се предостави лиценз. Това изрично е уредено по нормативен ред.

Лицензионните възнаграждения могат да бъдат средство за възвръщане на направените инвестиции

Когато лицензодателят (собственикът на патента) предоставя на лицензополучателя правото да произвежда и/или продава продукта, притежателят на правата се освобождава от риска, свързан с производството и пазарната му реализация. Следователно лицензията е важен инструмент и за придобиването на средства от интелектуалната собственост. Кръстосаното лицензиране пък се прилага, когато предприятията от една специфична област обединят усилия за постигането на по-добри резултати, като се използват предимствата както от придобиването, така и от предоставянето на лиценз. Подобен вид лицензиране се използва често и за избягване на нарушения на чужди права. Създава се и възможност технологията да бъде употребявана пълноценно и в по-голям обем.

Широко разпространена практика е договорът за лиценз да бъде включен като съставна част от по-широко споразумение за производство и/или продажба, но може да бъде сключен и отделно

За да има правна сила сделката спрямо трети страни в България, извлечение от съдържанието трябва да бъде представено за вписване в регистъра при Патентното ведомство.
Винаги преди да бъде сключен лицензионен договор трябва да се обмисли дали това ще удовлетвори по-добре нуждите на бизнеса, каква възвръщаемост ще има инвестицията, каква е стойността на интелектуалната собственост, за чието използване се закупува, респективно продава лиценз. Последното е от съществено значение при воденето на преговорите.

Източник: http://www.tbmagazine.net/statia/kak-edna-firma-da-pridobie-litsenz-za-tekhnologiya


0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme