Кралство Белгия - Между приказката и модерната реалност

Достатъчно е да се спомене думата “кралство” и това вдъхва респект. Държава, в която всичко е подредено така, че дори тревичките растат в една посока. Държава, която стана центъра на Европа и където се коват решенията на Европарламента. В същото време хората там живеят спокойно. С огромно удоволствие сядат по на бира в светлите летни вечери (тогава се мръква към 23ч.), а може би ненадминатият белгийски шоколад пръска хормона на щастието и
Навсякъде ви посрещат с усмивка. Какво се крие зад нея ще представим в следващите страници.

Визитка

Площ: 30 510 km2
Население (брой): 10,2 млн. души (2000)
Столица: Брюксел
Официален език: френски, фламандски, немски
Религия: католици (92 %)
Официален празник: 21 юли
Парична единица: евро
Административно деление: 3 автономни района (Брюксел, Валония, Фландрия), 9 провинции (Брабан, Антверпън (Анверс), Ено, Западна Фландрия, Източна Фландрия, Лиеж, Лимбур, Люксембург, Намюр)
Държавно устройство: федеративна, парламентарна монархия. Глава на държавата е крал (от 1993 г. -
Алберт II от династията Сакс Кобург-Гота). Белгия
е членка на ЕС и на ООН
София - Брюксел - 1 695 км

Икономика
Белгия е високо развита промишлено-аграрна страна. Най-значими отрасли са металообработване, машиностроене, автомобилостроене, химическа промишленост, електронна, текстилна, хранително-вкусова, ювелирна. Силно развити са и черната и цветната металургия и нефтопреработването. Водещ отрасъл e месо-млечното животновъдство.

БВП на страната възлиза на 259,2 млрд. долара, като ключовите отрасли са: селско стопанство 1,4%, промишленост 26%, услуги 72,6%.
Белгия разполага с 16 хил. км, ж.п. линии - 34,2 хил. км. Това прави кралството първо в света по гъстота на жп линиите - 130 км на 1 хил. кв. км. Основни морски пристанища са Антверпен, Брюге и Остенде.
Туризъм - годишно страната се посещава от около 3,5 млн. туристи.

Визов режим
Белгия е член на Европейския съюз и на Шенген. От април 2001 г. отпада необходимостта от виза за български граждани, които желаят да посетят Белгия за кратък престой до 90 дни в рамките на 6 месеца от деня на първоначалното пресичане на граница на шенгенското пространство. Този престой не дава право за извършване на дейност с цел трудово възнаграждение или учение. Заплащане под формата на прехрана и подслон може да бъде възприето като трудово възнаграждение. Мотивът за безвизово пътуване при упоменатите условия може да бъде частно гостуване, туризъм, водене на преговори, сключване на договори, участие в курсове.
При колебание дали пътуването е необходимо да се осъществи с виза или не, следва да се консултирате с консулската служба на посолството на Кралство Белгия в София.

Безвизов престой
При осъществяване на безвизов престой на белгийска територия българският гражданин е необходимо да притежава паспорт със свободни страници и валидност най-малко 3 месеца след датата на приключване на пътуването, както и билет за обратно връщане или необходимите финансови средства. Белгийският закон предвижда проверка на необходимите средства за издръжка, без да посочва задължителни изисквания.

Изисквания към чужденци, гостуващи на частни лица
Доказателство за наличие на средства за пребиваване може да бъде представянето на декларация за издръжка, изготвена от лицето, което осигурява съответния подслон в Белгия, заверена от общинската администрация по местоживеене.
Декларацията за издръжка включва осигуряване на съответните разходи по пребиваването, разходи по евентуално медицинско обслужване, за подслон и репатриране, в случай че гостуващият не е
в състояние сам да обезпечи завръщането си.
При необходимост белгийските власти могат да поискат от чужденеца да представи доказателства за наличие на съответни лични средства. В случай че чужденецът не разполага с източници за финансово обезпечаване е необходимо да притежава не по-малко от 1500 белгийски франка за всеки ден от престоя си в тази страна.
Изисквания към чужденец, ползващ хотел
В случай че чужденецът не е в състояние да представи доказателства за кредитиране на престоя си в Белгия е необходимо да разполага със сума от около 2000 белгийски франка за всеки ден пребиваване на белгийска територия. От него ще бъде изисквано да представи и документ за обратно пътуване до страната по произход или местоживеене.

Митнически контрол
Няма ограничения за внос и износ на валута.
По-големите суми подлежат на деклариране.
По отношение на стоките, законите са съобразени с европейското законодателство и се придържат към установения списък на стоки и количества, разрешени за внос и износ.
За лични нужди могат да бъдат внесени безмитно вещи за лична употреба, до 1 литър алкохол с алкохолно съдържание над 22 градуса, до 2 литра вино, 200 къса цигари. Забранен е вносът на оръжие, боеприпаси, взривни материали, наркотични вещества.

Работа
Българските граждани, желаещи да работят в Белгия, задължително преди влизането в страната трябва да получат разрешение за работа, за което работодателят прави искане пред компетентните белгийски власти. Работната виза се получава от посолството на Белгия в София по установен ред.
При нарушаване на разпоредбите за наемане на работа, нелегалният работник се изгонва от страната. Наказателните санкции са затвор от 8 дни до 1 година и вписване на лицето в т.н. “черен списък”, вследствие на което лицето не се допуска на територията на нито една от Шенгенските страни.
Стокообмен
През 2008 г. Белгия се нарежда на 10-о място сред водещите външнотърговски партньори на България.
Стокообменът през 2008 г. има следните основни характеристики: нарастване на общия стокообмен с 10% в сравнение с 2007 г., нарастване на износа с 6.3% в сравнение с 2007 г., нарастване на вноса с 17.9% в сравнение с 2007 г.

Инвестиции
По данни на Министерството на икономикта притокът на преки чуждестранни инвестиции в България от Белгия и Люксембург за периода 2000-2008 г. възлиза на 1033,5 млн.евро. За 2007 г. белгийско-люксембургските инвестиции възлизат на 511,2 млн.евро, а направените през 2008 г. инвестиции са 273,4 млн.евро.
Най-голямата белгийска инвестиция е направена през 2005 г в ЕПИК ЕЛЕКТРОНИК АСЕМБЛИ ЕООД. През 2006 г. инвестиционният проект на белгийската компания “Кумерио”, собственик на медодобивния комбинат в Пирдоп, “Модернизация, разширяване и екологично съответствие на медодобивно производство” е сертифициран като първи клас инвестиция. Пирдопският комбинат е основно звено в структурата на белгийския гигант и най-големият производител на електролитна мед в Югоизточна Европа и в черноморския регион.

Туризъм
По данни на Агенцията по туризъм за 2008 г. туристите от Белгия у нас са на 51 235, което е с 15.8% повече в сравнение с 2007 г. (25-то място). А българите, посетили Белгия, са 52 495, което е с 11.4% повече в сравнение 2007 г. (13-то място).

Брюксел - сърцето на Европа

Брюксел е не само столица на Белгия, но и със статут на столица на Европа. Градът е седалище на множество международни организации. Тук са разположени главните институции на Европейския съюз: Европейската комисия, Съвета на Европейския съюз, Европейския парламент (пленарните заседания се провеждат в Страсбург) и щабквартирите на НАТО и на Западноевропейския съюз.
Традиционният език в града е нидерландски, но делът на говорещите френски е висок, това е преобладаващият език. Официалните езици в Брюксел са два -
нидерландски и френски.
В Брюксел е съсредоточена голяма част от икономиката на Белгия. На икономическия ръст на белгийската столица помагат централното й разположение и фактът, че там са разположени международни организации. По БВП на глава от населението Брюксел заема трето място сред европейските градове след Люксембург и Лондон. Най-голяма печалба носят гастрономията и сферата на услугите. В града
има голям брой финасово-кредитни институции.

Шоколад и бира
Брюксел е придобил своя характерен вид благодарение на съжителството на много националности, които го превръщат в международен метрополис - мозайка от езици, култури и традиции. Тук можете да видите живописни средновековни улици, оживени площади, красиви булеварди, внушителни паметници, обширни паркове, уютни кафенета, интересни ресторанти
и активен културен живот.
Брюксел е известен със своите шоколадови магазини, в много от които се продават ръчно направени бонбони. Марките белгийски шоколад Neuhaus, Cоte d’Or, Leonidas, Godiva са световноизвестни.
В Белгия има над 450 вида бира, като тези на монасите траписти са най-престижни. Белгийците са известни и със страстта си към пържените картофи.

Атомиумът
Извън града, но като негов символ, се издига известният в цял свят Атомиум, построен за Световното изложение в Брюксел през 1958 г. Конструкцията символизира концепцията на атома, основната градивна частица на всичко видимо.
Моделът на атома е увеличен 160 милиарда пъти. Монументалната скулптура е висока
102 м, състои се от 9 сфери, всяка с диаметър
18 м. Асансьорът в Атомиума е един от най-бързите в Европа, движейки се с 5 м в секунда. Цялата конструкция тежи 2400 тона.

Антверпен - диамантеният град
Антверпен е един от най-важните търговски центрове на Белгия. Пристанището на града е второ по големина в Европейския съюз след това на Ротердам.
Антверпен e известен и като световна столица на диамантите с прочутата Диамантена улица. Преди два века ювелирът Людвиг ван Веркем измислил шлифовката на скъпоценните камъни и пренесъл диамантената търговия в Антверпен. През града минават 80 на сто от диамантите в света. Търговците на скъпоценни камъни въртят бизнес на стойност 20 милиарда евро годишно, а обработените камъни представляват 7 на сто от износа на Белгия.
В Антверпен е открит и единственият в света Диамантен музей, в който наред с невероятната експозиция на живо може да се види как се прави прочутата “Antwerp cut” (антверпенска шлифовка).
Днес Антверпен е един от финансовите центрове на Европа. Тук идват търговци от много страни и създават Antverpia Marcatorum Emporium (антверпенска търговска империя). А в пристанището на река Шелде акостират кораби от цял свят.
Антверпен е родното място на великия художник Рубенс, който прекарва тук целия си живот.

Брюж - изворът на бирата
От векове белгийците се славят с производството и консумацията на бира. В кралството се варят около 1000 вида пиво.
До Брюж се стига за час с влак от Брюксел. Билетът важи за 24 часа.
Туристическа забележителност на Брюж е Музеят на бирата. Той се намира в североизточната част на града в стара пивоварна, построена през 1902 г. В музея освен уреди, използвани при приготвяне на пивото, има и запазени документи, които разказват вековната история на бирата и пивоварните в града. До музея се намира и известната пивоварна “Де Гуден Бум”, в която се произвежда известният Брюж трипел и т.нар. бяла бира.
Белгия произвежда най-много видове бира в света. Най-старият вид бира “Брюж Трапис” се появява през Средновековието, когато местни монаси открили рецептата. Пивото се появило още по римско време, когато Белгия била галска провинция. Бирата тогава бил домашен продукт, докато манастирите не се заели с приготвянето й и не започнали да прибавят хмел.
Днешната продукция все още изцяло се контролира от петте Траписки манастира. Най-известната марка от общо 20-те трапистки бири е “Шимей”. Белите бири се произвеждат в Западна Белгия, в района на Хогаарден. Затова и най-известната марка сред тях е на името на района, в който се произвежда. Леко кисела и със слабо алкохолно съдържание бялата бира се нарича така, защото при ферментацията добива “пресечен” бял цвят. Може да се сервира с резенче лимон.
Третият вид бира се прави в Сиенската равнина. Технологията е чрез естествена ферментация на дрожди, към които се добавят билки.

Източник: http://www.tbmagazine.net/%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B3%D0%B8%D1%8F-%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B8-%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme